Examinator, Integratieve Counselor, Integratieve Therapeut i.o.
‘Wat is het moedigste dat je ooit hebt gezegd?’ vroeg de jongen. ‘Help,’ antwoordde het paard.
De hulpvraag van mijn cliënten maakt mij nieuwsgierig naar de unieke persoon met deze vraag. Ik luister met aandacht en zonder oordeel, met liefde en compassie. In mijn praktijk staat niet het probleem of de ziekte van mijn cliënten centraal, maar de cliënt zelf. Integratief, waarbij lichaam, geest, en hoe zij in het leven staan, een geheel vormen en elkaar aanvullen. Met de integratieve benadering maak ik gebruik van deze verbindingen om innerlijke belemmeringen te begeleiden, opdat mijn cliënt bepaalde patronen kan doorbreken op weg naar grip en kracht.
Vaak zie ik cliënten in mijn praktijk met vergevorderde klachten, zoals stress en burn-out klachten of psychosomatische klachten. Zij zijn nog net niet ziek of al ziek thuis. Eigenlijk tref ik deze cliënten – veelal enorme doorzetters – te laat. Mijn passie voor het welzijn van mijn cliënten maakt dat ik mij als professional veelal richt op preventieve coaching, counseling en therapie. Preventieve begeleiding bij psychische klachten van cliënten, zowel particulier als zakelijk, voelt inmiddels als een missie in mijn praktijk, waarbij lichamelijke signalen regelmatig centraal staan.
Meer informatie over mijn praktijk vind je op mijn website.
…help ik graag aankomende collega’s een stap vooruit. Ik ben gegrepen door het vak en dankbaar voor wat ik op De Academie heb geleerd en nog steeds leer. Mijn opgedane kennis en ervaring deel ik graag en ik ben nieuwsgierig naar alles wat ik zelf nog kan leren als opleider. Ik krijg energie van de verbinding met mensen, in mijn praktijk met cliënten, bij De Academie met studenten. Samen aan de slag met waar het echt om gaat, in het hier en nu, met een traan en een lach.
Als student komt er veel op je af. Waar je ook staat in je persoonlijke ontwikkeling, je komt delen van jezelf tegen die je misschien nog niet eens kende. Je groeit als mens en als professional door deze delen gedurende de opleiding aan te pakken. Wat mij erg heeft geholpen in dit proces is dicht bij mijzelf te blijven en regie te houden. Mijn tip aan studenten is dan ook: jij weet het zelf misschien nog niet, maar je kan het en je gaat het doen!
Ik zal nooit vergeten hoe ik erbij zat die eerste ochtend therapie, in een groep. Ik was zelf cliënt, kende niemand, en had eigenlijk ook geen idee van het proces waar ik in was gestapt. De nood was hoog en het vertrouwen in de begeleiding maakte dat ik de stap kon zetten. Daar zat ik dan, te luisteren naar pittige verhalen. Angsten en verdriet bij de mede deelnemers in de groep. Ik voelde me enorm eenzaam. Waar haalden de andere luisteraars die tranen vandaan, ik voelde helemaal niets. Was ik wel oké, ik was zo anders dan de rest… echt heel vervelend. Het duurde echt even eer ik zelf mijn gevoelens voorzichtig kon ervaren. Vanuit mijn overlevingsstrategie duwde ik deze in het verleden liever weg. Vaak gepaard met onverklaarbare lichamelijke klachten. Pas toen ik stil kon blijven staan bij de verschillende gevoelens, toen ik de pijn kon en durfde te voelen, ben ik gaan groeien. Dit proces is voor mij een groot cadeau. Het heeft de weg voor mij vrij gemaakt om mijn eigen pad te kunnen ontdekken en ook te volgen. Vanuit mijn gevoel, waarbij lichamelijke signalen geen klacht meer zijn maar een kompas!
Mijn verlangen om zelf therapeutisch te werken groeide met mijn eigen levens-veranderende ervaring. Na enige tijd verruilde ik mijn toenmalige baan voor de opleiding tot MasterTherapeut ECP aan De Academie. Ik startte mijn praktijk als integratieve coach en heb nog geen moment spijt gehad van deze stap; het werken met mensen inspireert me en blijft me verrassen!
In mijn vrije tijd geniet ik van de momenten met mijn familie en vrienden, maak ik graag een lange wandeling, ga ik hardlopen of volg ik een les yinyoga. Ook verdiep ik mij graag verder in lichaamsgerichte therapieën, met bijvoorbeeld het boek van ‘De tijger ontwaakt’ van Peter Levine.