Integratieve Coach

8-daagse beroepsopleiding
Erkend NFG

Everything you need is already inside!

Je hebt iets met mensen. Mensen weten de weg naar je te vinden, omdat ze je vertrouwen. Je hebt een luisterend oor, maar je wilt nu ook echt helpen. 

 

Zet daarom die stap om zelf een professionele coach te worden. Als Integratieve Coach draag je bij aan het levensgeluk van mensen. Zowel privé als op het werk. 

 

Gratis reserveren?

Kijk verder, Kom verder Download de studiegids

Wat levert het je op?

  1. Diepgaand contact
    Door verdere ontwikkeling van jouw menskwaliteiten maak je diepgaand contact. Verrijkend voor jezelf en voor de ander.
  2. Integratieve coaching
    Ieder mens is uniek. Daarom werk je integratief: voor iedere cliënt een unieke aanpak-op-maat.
  3. Effectief in de praktijk
    Je krijgt coachtechnieken uit de kortdurende, positieve psychotherapie. Daarmee ben je een effectieve Coach met diepgang.

Voor wie is deze opleiding?

Voor mensen die een professioneel beroep wil uitoefenen in een zelfstandige praktijk en/of dit als een belangrijk onderdeel van zijn of haar taak ervaart. Relevant voor professionals die:

  • Werken of willen werken als zelfstandig (interne) coach.
  • Voor wie coachen een onderdeel is van hun functie.
  • Een praktijk willen opstarten.

Niveau

Post-hbo/wo niveau. Naast je vooropleidingsniveau zijn ook motivatie en menskwaliteiten van belang. 

Studiekosten& aftrek

Studiekosten

Wil jij jezelf verder ontwikkelen tot een echte professional met een fundament in Integratieve Coaching? Voor onze opleiding betaal je € 3.895, inclusief lessen (8 dagen), supervisie (5x), leertherapie (4x) en eigen syllabi materiaal.

 

Aftrek

Benieuwd naar de fiscale aftrekmogelijkheden als ZZP in jouw eigen praktijk? Kijk dan hier.

Een programma met inhoud

Studieduur

  • 8 lesdagen
  • 5 supervisiebijeenkomsten bij 36 cliënturen
  • 4 leertherapie-sessies (62 contacturen)

Aanpak

Je werkt procesgestuurd, zodat je cliënt zonder verdere omwegen zijn doel behaalt. Je benut de werkzame factoren uit alle verschillende therapierichtingen. Vanuit een diepgaande relatie met je cliënt vergroot je de zelfverantwoordelijkheid en het zelfsturend vermogen van de cliënt. Hierdoor pakt je cliënt zelf het probleem aan zodat hij de gestelde doelen behaalt.

 

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • Werkzame therapiefactoren activeren in het coachproces.
  • Inzetten van je menskwaliteiten (zoals nieuwsgierigheid en compassie).
  • Functioneel en effectief hanteren emoties ter vergroting van de emotionele intelligentie. 
  • Vergroten van de veranderbereid van je cliënt door o.a. veranderen van de internal locus of control, zelfbeeld en probleemacceptatie en het creëren van positieve verwachtingen.
  • Activeren van de eigen zelfhelende en zelfsturende mogelijkheden en het inzetten van hulpbronnen. 
  • De natuurlijke fasen van het veranderingsproces waar de cliënt doorheen gaat om zijn doel te behalen.
  • Werken van Kracht naar Klacht: je creëert eerst een sterke Ik-persoon en brengt deze in een zelfverantwoordelijke, actieve positie, zodat hij zelf oplossingen genereert om de gestelde doelen te behalen. 
  • Je houdt ‘de zaag scherp’: je leert vaardigheden om ook na de opleiding jezelf te blijven ontwikkelen als professioneel coach.

Onderwijssysteem

Gedurende de opleiding krijg je ruimschoots de gelegenheid om aan je eigen groeiproces als professional te werken. Essentieel is het besef dat jijzelf het belangrijkste middel bent in het contact met de cliënt. Je wordt aangemoedigd om jezelf te verkennen om zo jezelf als instrument in te zetten en te leren vertrouwen op je ontwikkelde vakmanschap. Lees meer

 

Werkvormen

  • Theoretische inleidingen
  • Demonstraties van technieken en beïnvloedingsprocedures
  • Interventies
  • Praktijkoefeningen
  • Intervisiegroepen
  • Praktijkobservaties
  • Video- en casuïstiekbesprekingen
  • Supervisie bij de uitvoering van je cliëntpraktijk
  • Individuele leertherapie
  • Zelfstudie

Praktische informatie

Toelating

Voor de opleiding is er geen uitgebreide intake-procedure. Wel is er een voorbereidende motivatieopdracht die door de toelatingscommissie gelezen wordt. Dit houdt in; het invullen van een intakeformulier, waarin je aangeeft wat je draagkracht, motivatie, valkuilen en ontwikkelpunten zijn.

 

Diploma

Diploma Integratieve Coach.

 

Kijk verder, Kom verder Download de Studiegids

Erkenningen en kwaliteitsontwikkeling

De hoogste standaard

De Nederlandse Academie voor Psychotherapie heeft de hoogste Europese onderscheiding als opleidingsinstituut in Psychotherapie. Wij bestaan al meer dan 45 jaar en beschikken dan ook over allerlei Nederlandse en Europese erkenningen.

 

Van EQA naar EQF

Grondslag van de opleiding wordt gevormd door het competentieprofiel van het Beroepscoach Practitioner level zoals beschreven door de EMCC. De Academie heeft jarenlang deze erkende EMCC/EQA status gevoerd. De opleiding is nu onderdeel van onze 4-jarige opleiding tot Integratieve Counselor geworden. Deze opleiding is ingeschaald volgens de (zwaardere) NLQF-6 norm. Daar zijn we best heel trots op!

 

Uiteraard kun je met onze opleiding je aansluiten bij de belangrijkste beroepsverenigingen. 

 

NFG-registratie

De opleiding tot Beroepscoach is erkend door de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG). De opleiding is onderdeel van de 4-jarige opleiding tot Integratieve Counselor (NLQF-6 ingeschaald). Daarom kun je direct lid worden van de NFG.

 

NOBCO-registratie

Je kunt je als NOBCO-communitylid laten registreren bij de NOBCO. Je kunt je ook aansluiten als NOBCO-coach. Lees hier de voorwaarden voor registratie als NOBCO-coach.

Data & locatie

De lesdagen zijn op zaterdagen van 10.00 tot 17.00 uur.

 

2024 | 14/9, 28/9, 12/10, 9/11, 23/11, 7/12
2025 | 11/1 en 1/2

 

Locatie

De lessen vinden plaats op de Nederlandse Academie voor Psychotherapie, Klaprozenweg 123, 1033 NN in Amsterdam Noord. 

De intervisiegroep doe je bij je medestudenten thuis of online. Supervisie en leertherapie vinden plaats in de praktijk van de opleider en na onderling overleg ook online.

 

Terugkijken van de lessen

Kun je er een les niet bij zijn? Geen probleem, de lessen worden opgenomen zodat je de video van de les altijd op een later moment terug kunt kijken. Zo mis je niks en blijf je bij, zodat je geen achterstand oploopt en door kunt.

Veelgestelde vragen

Kijk verder, Kom verder Download de Studiegids

Is het werk als Coach iets voor mij?

Om erachter te komen of het vak van Coach bij jou past, organiseren we open avonden en Experience Days. Je kunt dan ervaring opdoen, met studenten spreken die in de opleiding zitten, kennismaken met het vak en de opleiders die allemaal een eigen praktijk hebben. Ook kun je een studieadviesgesprek aanvragen om deze vraag voor jezelf helder te krijgen.

Kan de opleiding aan De Academie ook gecombineerd worden met een baan?

Ja, de opleiding is in principe te combineren met een 32-urige werkweek. Je moet er rekening mee houden dat je circa 1 dag in de week op een vaste dag les hebt en deze dag besteedt aan supervisie, leertherapie en  intervisie. Daarnaast moet je nog rekening houden met uren voor zelfstudie en het werken met je cliënten in de weekenden en/of avonduren.

Kan ik deelnemen wanneer ik geen hbo- of wo-diploma heb?

Ja dat kan, daarvoor hebben wij een speciaal instroomtraject. Hiervoor kun je contact opnemen met de studieadviseur. Je vindt de contactgegevens onderaan de pagina.

Is de opleiding tot Coach in deeltijd te volgen en wat is de studiebelasting?

De studiebelasting is circa 12 uur per week. Dit omvat de lesdagen, supervisie, leertherapie, intervisie het werken met cliënten in je praktijk en zelfstudie.

Welke achtergrond hebben de studenten?

Studenten komen uit alle sectoren: zowel uit de sociale sector, de gezondheidszorg, het onderwijs en het bedrijfsleven.

Wat is de gemiddelde leeftijd van de studenten?

Omdat wij volwassenenonderwijs aanbieden, is de leeftijd van de studenten zeer divers. Deze varieert van 23 tot 60-plus, het merendeel van de studenten valt in de leeftijd van 30 tot 45 jaar.

Wat doet een Coach eigenlijk en wat niet?

Coaching is mensen helpen te groeien. Het kan gaan over het vergroten van competenties en het creëren van beweging zodat een cliënt zijn doel kan bereiken. Het onderscheid tussen Coach, Counselor en Therapeut is hier terug te vinden.

Hoe word je een goede Coach?

Doen, doen, doen. Coaching is geen beschermt beroep, waardoor iedereen zichzelf een coach kan noemen. Echter is een praktijkgerichte opleiding een must om iemand echt te helpen. Door te oefenen ontwikkel je het vakmanschap om je client verder te helpen. Onze opleidingen zijn praktijkgericht met werkzame principes verwerkt to specifieke coachingstechnieken. 

 

Om vervolgens echt als coach aan de slag te gaan, zijn er enkele zaken om over na te denken en mee aan de slag te gaan: 

  1. Specialisatie kiezen: Bepaal welk type coaching (zoals loopbaan-, personal- of mindfullness coaching) bij je past en je wilt aanbieden. Specialisatie helpt je om een specifieke doelgroep aan te trekken en je diensten beter in de markt te zetten. Lees hier meer over de verschillende toepassingen van coaching.
  2. Netwerk opbouwen: Zorg voor een professioneel netwerk. Praat met opleiders, alumni, en wordt lid van coachverenigingen waar je deel kan nemen aan netwerk- of intervisiebijeenkomsten.
  3. Zelfstandig of in dienst: Besluit of je als zelfstandig coach gaat werken of in loondienst bij bijvoorbeeld bedrijven, scholen of zorginstellingen.
  4. Marketing en positionering: Als zelfstandige coach is een sterk online profiel van belang om jezelf zichtbaar te maken. Denk aan een professionele website, social media en mond-tot-mondreclame. 

Wat verdient een Coach?

Het salaris van een coach met een afgeronde post-hbo-opleiding varieert afhankelijk van ervaring, specialisatie en werksetting. Een startende coach kan een bruto maandinkomen van €2.500 tot €3.500 verwachten bij een vaste aanstelling. Ervaren coaches of zelfstandig werkende coaches vragen doorgaans een uurtarief tussen de €75 en €150 exclusief BTW per sessie. Sommige coaches werken niet met uurtarieven maar met prijzen voor een compleet traject. 

Is De Academie erkend door de overheid?

De Nederlandse Academie voor Psychotherapie is een particulier opleidingsinstituut. De Academie ontvangt geen subsidie van de overheid. De Academie beschikt over een NLQF-6 inschaling voor de opleiding tot Integratieve Counselor maar geen NLQF- 7 kwalificatie voor de opleiding tot MasterTherapeut leidt niet tot een officiële NVAO master degree. Je kunt dus niet de officiële titel Bachelor of Master voeren. 

Ik ben al Coach, krijg ik dan vrijstellingen?

We kunnen helaas geen vrijstelling verlenen voor elders gevolgde coachopleidingen, omdat De Academie gebruik maakt van eigen ontwikkelde modellen uit de kortdurende Integratieve Psychotherapie ter aansturing van het veranderingsproces.

Hoe is de balans tussen theorie en praktijk bij de opleiding tot Coach?

De opleiding is praktijkgericht. Gedurende de lesdagen wordt gewerkt met casuïstiek en eigen inbrengen, je oefent in de intervisiegroep en je werkt in je praktijk met cliënten. Tijdens de lesdagen leer je de theorie en wordt deze gekoppeld aan leerervaringen. Naast de lesdagen ben je ook bezig met het maken van reflecties, het bestuderen van syllabi, het bijhouden van je persoonlijk ontwikkelplan, het maken van cliëntverslagen etc.

Welke titel voer ik na de opleiding Integratieve Coach?

Na afronding van de opleiding Integratieve Coach kun je jezelf als gecertificeerd Coach op de markt zetten. Je kunt je bij de NOBCO registreren en je als een gecertificeerd Coach profileren. 

Welke erkenningen heeft De Academie?

De Academie heeft de hoogste onderscheiding als opleidingsinstituut in psychotherapie in Europa, namelijk het European Accredited Psychotherapy Training Institute (EAPTI).

Voor alle internationale en Nederlandse erkenning zie: https://www.academie-psychotherapie.nl/dna/erkenningen/  

Voor wie is deze opleiding?

Voor mensen die een professioneel beroep wil uitoefenen in een zelfstandige praktijk en/of dit als een belangrijk onderdeel van zijn of haar taak ervaart. Relevant voor professionals die:

  • Werken of willen werken als zelfstandig (interne) coach.
  • Voor wie coachen een onderdeel is van hun functie.
  • Een praktijk willen opstarten.

Niveau

Post-hbo/wo niveau. Naast je vooropleidingsniveau zijn ook motivatie en menskwaliteiten van belang. 

Studiekosten& aftrek

Studiekosten

Wil jij jezelf verder ontwikkelen tot een echte professional met een fundament in Integratieve Coaching? Voor onze opleiding betaal je € 3.895, inclusief lessen (8 dagen), supervisie (5x), leertherapie (4x) en eigen syllabi materiaal.

 

Aftrek

Benieuwd naar de fiscale aftrekmogelijkheden als ZZP in jouw eigen praktijk? Kijk dan hier.

Een programma met inhoud

Studieduur

  • 8 lesdagen
  • 5 supervisiebijeenkomsten bij 36 cliënturen
  • 4 leertherapie-sessies (62 contacturen)

Aanpak

Je werkt procesgestuurd, zodat je cliënt zonder verdere omwegen zijn doel behaalt. Je benut de werkzame factoren uit alle verschillende therapierichtingen. Vanuit een diepgaande relatie met je cliënt vergroot je de zelfverantwoordelijkheid en het zelfsturend vermogen van de cliënt. Hierdoor pakt je cliënt zelf het probleem aan zodat hij de gestelde doelen behaalt.

 

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • Werkzame therapiefactoren activeren in het coachproces.
  • Inzetten van je menskwaliteiten (zoals nieuwsgierigheid en compassie).
  • Functioneel en effectief hanteren emoties ter vergroting van de emotionele intelligentie. 
  • Vergroten van de veranderbereid van je cliënt door o.a. veranderen van de internal locus of control, zelfbeeld en probleemacceptatie en het creëren van positieve verwachtingen.
  • Activeren van de eigen zelfhelende en zelfsturende mogelijkheden en het inzetten van hulpbronnen. 
  • De natuurlijke fasen van het veranderingsproces waar de cliënt doorheen gaat om zijn doel te behalen.
  • Werken van Kracht naar Klacht: je creëert eerst een sterke Ik-persoon en brengt deze in een zelfverantwoordelijke, actieve positie, zodat hij zelf oplossingen genereert om de gestelde doelen te behalen. 
  • Je houdt ‘de zaag scherp’: je leert vaardigheden om ook na de opleiding jezelf te blijven ontwikkelen als professioneel coach.

Onderwijssysteem

Gedurende de opleiding krijg je ruimschoots de gelegenheid om aan je eigen groeiproces als professional te werken. Essentieel is het besef dat jijzelf het belangrijkste middel bent in het contact met de cliënt. Je wordt aangemoedigd om jezelf te verkennen om zo jezelf als instrument in te zetten en te leren vertrouwen op je ontwikkelde vakmanschap. Lees meer

 

Werkvormen

  • Theoretische inleidingen
  • Demonstraties van technieken en beïnvloedingsprocedures
  • Interventies
  • Praktijkoefeningen
  • Intervisiegroepen
  • Praktijkobservaties
  • Video- en casuïstiekbesprekingen
  • Supervisie bij de uitvoering van je cliëntpraktijk
  • Individuele leertherapie
  • Zelfstudie

Praktische informatie

Toelating

Voor de opleiding is er geen uitgebreide intake-procedure. Wel is er een voorbereidende motivatieopdracht die door de toelatingscommissie gelezen wordt. Dit houdt in; het invullen van een intakeformulier, waarin je aangeeft wat je draagkracht, motivatie, valkuilen en ontwikkelpunten zijn.

 

Diploma

Diploma Integratieve Coach.

 

Kijk verder, Kom verder Download de Studiegids

Erkenningen en kwaliteitsontwikkeling

De hoogste standaard

De Nederlandse Academie voor Psychotherapie heeft de hoogste Europese onderscheiding als opleidingsinstituut in Psychotherapie. Wij bestaan al meer dan 45 jaar en beschikken dan ook over allerlei Nederlandse en Europese erkenningen.

 

Van EQA naar EQF

Grondslag van de opleiding wordt gevormd door het competentieprofiel van het Beroepscoach Practitioner level zoals beschreven door de EMCC. De Academie heeft jarenlang deze erkende EMCC/EQA status gevoerd. De opleiding is nu onderdeel van onze 4-jarige opleiding tot Integratieve Counselor geworden. Deze opleiding is ingeschaald volgens de (zwaardere) NLQF-6 norm. Daar zijn we best heel trots op!

 

Uiteraard kun je met onze opleiding je aansluiten bij de belangrijkste beroepsverenigingen. 

 

NFG-registratie

De opleiding tot Beroepscoach is erkend door de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG). De opleiding is onderdeel van de 4-jarige opleiding tot Integratieve Counselor (NLQF-6 ingeschaald). Daarom kun je direct lid worden van de NFG.

 

NOBCO-registratie

Je kunt je als NOBCO-communitylid laten registreren bij de NOBCO. Je kunt je ook aansluiten als NOBCO-coach. Lees hier de voorwaarden voor registratie als NOBCO-coach.

Data & locatie

De lesdagen zijn op zaterdagen van 10.00 tot 17.00 uur.

 

2024 | 14/9, 28/9, 12/10, 9/11, 23/11, 7/12
2025 | 11/1 en 1/2

 

Locatie

De lessen vinden plaats op de Nederlandse Academie voor Psychotherapie, Klaprozenweg 123, 1033 NN in Amsterdam Noord. 

De intervisiegroep doe je bij je medestudenten thuis of online. Supervisie en leertherapie vinden plaats in de praktijk van de opleider en na onderling overleg ook online.

 

Terugkijken van de lessen

Kun je er een les niet bij zijn? Geen probleem, de lessen worden opgenomen zodat je de video van de les altijd op een later moment terug kunt kijken. Zo mis je niks en blijf je bij, zodat je geen achterstand oploopt en door kunt.

Veelgestelde vragen

Kijk verder, Kom verder Download de Studiegids

Is het werk als Coach iets voor mij?

Om erachter te komen of het vak van Coach bij jou past, organiseren we open avonden en Experience Days. Je kunt dan ervaring opdoen, met studenten spreken die in de opleiding zitten, kennismaken met het vak en de opleiders die allemaal een eigen praktijk hebben. Ook kun je een studieadviesgesprek aanvragen om deze vraag voor jezelf helder te krijgen.

Kan de opleiding aan De Academie ook gecombineerd worden met een baan?

Ja, de opleiding is in principe te combineren met een 32-urige werkweek. Je moet er rekening mee houden dat je circa 1 dag in de week op een vaste dag les hebt en deze dag besteedt aan supervisie, leertherapie en  intervisie. Daarnaast moet je nog rekening houden met uren voor zelfstudie en het werken met je cliënten in de weekenden en/of avonduren.

Kan ik deelnemen wanneer ik geen hbo- of wo-diploma heb?

Ja dat kan, daarvoor hebben wij een speciaal instroomtraject. Hiervoor kun je contact opnemen met de studieadviseur. Je vindt de contactgegevens onderaan de pagina.

Is de opleiding tot Coach in deeltijd te volgen en wat is de studiebelasting?

De studiebelasting is circa 12 uur per week. Dit omvat de lesdagen, supervisie, leertherapie, intervisie het werken met cliënten in je praktijk en zelfstudie.

Welke achtergrond hebben de studenten?

Studenten komen uit alle sectoren: zowel uit de sociale sector, de gezondheidszorg, het onderwijs en het bedrijfsleven.

Wat is de gemiddelde leeftijd van de studenten?

Omdat wij volwassenenonderwijs aanbieden, is de leeftijd van de studenten zeer divers. Deze varieert van 23 tot 60-plus, het merendeel van de studenten valt in de leeftijd van 30 tot 45 jaar.

Wat doet een Coach eigenlijk en wat niet?

Coaching is mensen helpen te groeien. Het kan gaan over het vergroten van competenties en het creëren van beweging zodat een cliënt zijn doel kan bereiken. Het onderscheid tussen Coach, Counselor en Therapeut is hier terug te vinden.

Hoe word je een goede Coach?

Doen, doen, doen. Coaching is geen beschermt beroep, waardoor iedereen zichzelf een coach kan noemen. Echter is een praktijkgerichte opleiding een must om iemand echt te helpen. Door te oefenen ontwikkel je het vakmanschap om je client verder te helpen. Onze opleidingen zijn praktijkgericht met werkzame principes verwerkt to specifieke coachingstechnieken. 

 

Om vervolgens echt als coach aan de slag te gaan, zijn er enkele zaken om over na te denken en mee aan de slag te gaan: 

  1. Specialisatie kiezen: Bepaal welk type coaching (zoals loopbaan-, personal- of mindfullness coaching) bij je past en je wilt aanbieden. Specialisatie helpt je om een specifieke doelgroep aan te trekken en je diensten beter in de markt te zetten. Lees hier meer over de verschillende toepassingen van coaching.
  2. Netwerk opbouwen: Zorg voor een professioneel netwerk. Praat met opleiders, alumni, en wordt lid van coachverenigingen waar je deel kan nemen aan netwerk- of intervisiebijeenkomsten.
  3. Zelfstandig of in dienst: Besluit of je als zelfstandig coach gaat werken of in loondienst bij bijvoorbeeld bedrijven, scholen of zorginstellingen.
  4. Marketing en positionering: Als zelfstandige coach is een sterk online profiel van belang om jezelf zichtbaar te maken. Denk aan een professionele website, social media en mond-tot-mondreclame. 

Wat verdient een Coach?

Het salaris van een coach met een afgeronde post-hbo-opleiding varieert afhankelijk van ervaring, specialisatie en werksetting. Een startende coach kan een bruto maandinkomen van €2.500 tot €3.500 verwachten bij een vaste aanstelling. Ervaren coaches of zelfstandig werkende coaches vragen doorgaans een uurtarief tussen de €75 en €150 exclusief BTW per sessie. Sommige coaches werken niet met uurtarieven maar met prijzen voor een compleet traject. 

Is De Academie erkend door de overheid?

De Nederlandse Academie voor Psychotherapie is een particulier opleidingsinstituut. De Academie ontvangt geen subsidie van de overheid. De Academie beschikt over een NLQF-6 inschaling voor de opleiding tot Integratieve Counselor maar geen NLQF- 7 kwalificatie voor de opleiding tot MasterTherapeut leidt niet tot een officiële NVAO master degree. Je kunt dus niet de officiële titel Bachelor of Master voeren. 

Ik ben al Coach, krijg ik dan vrijstellingen?

We kunnen helaas geen vrijstelling verlenen voor elders gevolgde coachopleidingen, omdat De Academie gebruik maakt van eigen ontwikkelde modellen uit de kortdurende Integratieve Psychotherapie ter aansturing van het veranderingsproces.

Hoe is de balans tussen theorie en praktijk bij de opleiding tot Coach?

De opleiding is praktijkgericht. Gedurende de lesdagen wordt gewerkt met casuïstiek en eigen inbrengen, je oefent in de intervisiegroep en je werkt in je praktijk met cliënten. Tijdens de lesdagen leer je de theorie en wordt deze gekoppeld aan leerervaringen. Naast de lesdagen ben je ook bezig met het maken van reflecties, het bestuderen van syllabi, het bijhouden van je persoonlijk ontwikkelplan, het maken van cliëntverslagen etc.

Welke titel voer ik na de opleiding Integratieve Coach?

Na afronding van de opleiding Integratieve Coach kun je jezelf als gecertificeerd Coach op de markt zetten. Je kunt je bij de NOBCO registreren en je als een gecertificeerd Coach profileren. 

Welke erkenningen heeft De Academie?

De Academie heeft de hoogste onderscheiding als opleidingsinstituut in psychotherapie in Europa, namelijk het European Accredited Psychotherapy Training Institute (EAPTI).

Voor alle internationale en Nederlandse erkenning zie: https://www.academie-psychotherapie.nl/dna/erkenningen/  

De opleiding

Het programma vormt een harmonieus geïntegreerd geheel. Achter de opleiding zit een weloverwogen totaalconcept, waar alle leerinstrumenten uit voortvloeien.

 

De Academie heeft de werkzame principes voor psychotherapie verwerkt tot specifieke coachingstechnieken. Tijdens de lessen kun je je deze totaalbenadering stap voor stap eigen maken.

Benieuwd naar de toepassing van coaching?
Lees meer

Bij De Academie

Coaching is het vrijmaken van iemands potentieel om zijn prestaties en levensgeluk te maximaliseren.

 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het niet draait om ‘werkzame technieken of methoden’, maar om het positief beïnvloeden van het verandervermogen en de veranderbereidheid van de coachee. Daarom is onze coaching volledig ‘client-based’. Door dit proces krijgt de coachee van binnenuit weer de mogelijkheid, kracht en motivatie om te werken aan zijn eigen levenssucces.

Wat oud-studenten zeggen

“De coach-opleiding is voor mij een belangrijke stap geweest op de weg naar mijn eigen droombaan. Het allermooist vind ik dat ik erg geïnspireerd ben geraakt door een aantal bevlogen en vakbekwame docenten, waardoor ik sta te trappelen om nog veel meer te leren.”

 

Marina de Vries, Beroepscoach Practitioner

 

Benieuwd wat andere oud-studenten vinden van de opleiding? Lees het hier.

De menselijke verandering

Je wilt een gedegen en innovatieve opleiding doen. En van een erkende kwaliteit. De Nederlandse Academie voor Psychotherapie is vanaf 1979 een betrouwbare partner voor iedereen die zich persoonlijk en professioneel wil ontplooien. 

 

Team-Nederlandse-Academie-voor-Psychotherapie recht 1

Kom naar een Open Avond of Experience Day

Kom proeven aan het vak en ontmoet je aanstaande collega’s en opleiders. Je kunt kiezen voor een Open Avond of Experience Day. De opleiding Beroepscoach kun je in z’n geheel online of op locatie volgen. Nog niet zeker welke vorm bij jou past? Stel je vragen tijdens een van onze events. Je bent van harte welkom.

 

Bekijk hier de agenda.

Janieke Duijf Integratieve Counselor

Wil je meer weten?

Ik beantwoord graag je vragen. Mail me of stuur me je telefoonnummer. 

Wil je een persoonlijk advies-op-maat? Neem dan contact met me op! 

Sfeer proeven? Kom naar ons Open Huis.

Onderwijssysteem

Gedurende de opleiding krijg je ruimschoots de gelegenheid om aan je eigen groeiproces als professional te werken. Essentieel is het besef dat jezelf het belangrijkste middel bent in het contact met de cliënt. Je wordt aangemoedigd om jezelf te verkennen om zo jezelf als instrument in te zetten en te leren vertrouwen op je ontwikkelde vakmanschap.

Niet alleen in de intervisiegroep met medestudenten aan de hand van gerichte oefeningen, maar ook door het volgen van supervisie en leertherapie.

Intervisie: alleen in samenwerking met elkaar

Je vormt gedurende de opleiding wekelijks een intervisiegroep met minimaal drie collega’s. In de intervisie-groepen oefen je wekelijks 3 uur de coachingstechnieken- en –interventies bediscussieer je de theorie. Je krijgt systematische feedback op je professioneel handelen. Inhoudelijke knelpunten die je in deze wekelijkse intervisiegroep ontdekt, kun je binnen de lessen weer bespreken waardoor de vakdocent je adviezen kan geven. Hierdoor krijgt je veel aanknopingspunten aangereikt om in uw eigen groeiproces verder te komen.

De studenten Beroepscoach Practitioner volgen naast de intervisie ook supervisie en leertherapie.

Supervisie: wijsheid in ambacht

In de opleiding begin je direct met het begeleiden van coachees. Je gaat onder supervisie mensen begeleiden met coachingsvragen. Coaching is een ambacht. Om het vak onder de knie te krijgen is ervaring nodig. Ervaren staat voor ‘het andere leren’, het levend leren. Het gaat niet alleen om datgene wat de theorie tot leven kan brengen, maar ook kan overstijgen.

Ervaring op zich is dus geen garantie voor wijsheid en vakbekwaamheid. Ervaring dient bewerkt en verwerkt te worden in een leerproces. De leraar die dit proces begeleidt is de supervisor. Je volgt vijf supervisiezittingen.

Leertherapie

Leertherapie is een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van de professionele beroepshouding die de coach tijdens de opleiding ontwikkelt. Naast de training in cognitieve en praktische vaardigheden dienen de studenten in hun opleiding ook een hoog niveau op het gebied van professionele attitude te ontwikkelen. Deze professionele attitude bepaalt voor een belangrijk deel de resultaten van de Coaching.

In vier consultaties onderzoek je je eigen triggers en eigen ‘rugzak’ met oude boodschappen, socialisatie en persoonlijk raster. Op het moment dat je met cliënten gaat werken wordt de leertherapie gestart.

Terug
Terug

Toepassingen van coaching

De toepassing van coachingstechnieken en -interventies is eigenlijk onbeperkt. Daar waar mensen met elkaar samenwerken zie je allerlei coachingsmomenten. Vaak is dat een wederzijds uitwisselingsproces. De coach kan adviseren, trainen en echt coachen. De coachee coacht echter ook de coach. Immers, een goede coach heeft oor voor de wijze waarop de ander leert en ontwikkelt: hij ‘laat zich coachen’ door de coachee om inzicht te krijgen in de ‘gebruiksaanwijzing’ van zijn coachee en om in gezamenlijkheid de beste route uit te stippelen.

Een paar voorbeelden van de toepassing van coachen

Assessmentcoaching

Begeleiding en ondersteuning van mensen die in de nabije toekomst een assessment moeten afleggen (bijvoorbeeld in het kader van een sollicitatieprocedure). Doel is dat de coachee met meer zelfvertrouwen en zelfbewustzijn aan het assessment deelneemt, en hierdoor optimaal uit de verf komt.

Personal coaching

Is gericht op het verdiepen van het bewustzijn van de coachee voor wat betreft de effecten van het eigen gedrag. De bedoeling is dat de coachee in beweging komt. Coaching is de ander leren te leren.

Transformationele coaching

Is gericht op het faciliteren van verandering van binnenuit door het bewustzijn te vergroten over het eigen handelen en door het bevrijden van aanwezig potentieel bij mensen, groepen of organisaties, zodat er een grotere kwaliteit van leven en werken ontstaat.

Loopbaancoaching

Heeft betrekking op de persoon-job fit. Een loopbaancoah helpt een medewerker inzicht te krijgen in zijn waarden, interesses en mogelijkheden. Hij verbindt deze – samen met de medewerker – aan een bestaande of toekomstige functie. Loopbaancoaching sluit aan bij competentiemanagement en de competentieontwikkeling en kan ook goed worden ingezet binnen het mobiliteitsbeleid van een organisatie.

Systemic coaching

Gaat uit van de gedachte dat een lid van een groep door het herkennen en veranderen van de eigen (gedrags-)patronen kan stimuleren dat anderen hun gedrag ook kunnen veranderen. Vanuit het systeemdenken kijkt de coach naar de relatie tussen de leden van een groep.

Teamcoaching

De coach zoekt naar collectieve patronen in gedrag en denken in de groep. Een teamcoach is erop gericht het bewustzijn van het team te vergroten, om vanuit dat grotere bewustzijn de groep in zijn denken en handelen in beweging of ontwikkeling te krijgen.

Mindfulness coaching

Vergroot bewustzijn en acceptatie en verkleint de impact van emoties en gedachtenpatronen. De coach begeleidt de coachee in het richten van aandacht op dat wat er op dat moment is. Effectief wanneer de coachee met emoties en terugkerende gedachtenpatronen zit.
Immediate coaching: coaching via e-mail op dagelijkse basis. Meestal ingezet bij managementdevelopment coaching, maar ook geschikt voor ziekteverzuimbegeleiding en -preventie.

Coaching als managementstijl

Coachend leidinggeven kan het commitment bij medewerkers verhogen. Met een coachende stijl van leidinggeven zorgt de manager ervoor dat medewerkers zich betrokken voelen bij hun werk en de organisatie. Medewerkers voelen zich verantwoordelijk voor een product of proces. Ze kunnen zichzelf motiveren, zowel individueel of als team. De leidinggevende is geen baas maar een coach van een team. Het team is zelf verantwoordelijk voor de te behalen resultaten – althans voor het hoe.

Competentieontwikkelingsgericht coachen

Geeft handvatten om gericht met de medewerker te werken aan de effectiviteit van de in te zetten competenties op persoonlijk en organisatieniveau. Om dit te bereiken, zien we het coachen op competentieontwikkeling in het bijzonder als het stimuleren van de eigen verantwoordelijkheid voor de eigen competentieontwikkeling.

Terug
Terug

Registreren bij de NOBCO

Je kunt je als NOBCO-communitylid laten registreren bij de NOBCO. Je kunt je ook aansluiten als NOBCO-coach. Met de opleiding van de Academie voldoe je al aan de meeste criteria. De voorwaarden voor registratie als NOBCO-coach zijn:

  1. Je hebt een hbo/wo-vooropleiding.
  2. Je hebt een coachopleiding van minimaal 50 uur afgerond
    Met onze 8-daagse opleiding tot Beroepscoach met 174 studie-uren voldoe je daar ruimschoots aan. (62 contacturen, 48 uur intervisie en 93 uur reflectie- en zelfstudie.)
  3. Coachervaring van minimaal 5 coachees en 50 coachuren in de afgelopen drie jaar. Hiervoor worden bij je aanmelding bewijsstukken gevraagd.
    Met onze opleiding heb je de wind mee: met onze 8-daagse heb je 5 coachees en 36 cliënturen onder supervisie volbracht.
  4. Ook vraagt de NOBCO een bewijs van je eerste coachklant (dit mag een contract of mailbevestiging zijn).

 

De voorwaarden die de NOBCO stelt kunnen worden veranderd. Kijk daarom zelf wat de laatste NOBCO-eisen zijn.

Terug
Terug

Wat onze studenten zeggen…

De grote hoeveelheid praktijk heb ik erg gewaardeerd: aan de slag gaan met je eigen coachees, de wekelijkse intervisie en driewekelijkse supervisie, gesprekken met een leertherapeut. Dit alles bij elkaar maakt het een ongelooflijk waardevolle opleiding. Rianne van der Ploeg

Ik ben trots dat ik deze opleiding gedaan heb. Het heeft me een enorme booster gegeven om nog beter in mijn vak te worden. Maurice Luijk

Mensen begeleiden in hun proces is een mooi vak! Iemand zien groeien, belemmeringen herkennen en erkennen, ermee stoeien, maar dan toch doorpakken vind ik onwijs mooi om te zien. Nikky van Hest

Bijzonder waardevolle en afwisselende lessen. Prettig dat alles terug te kijken is en er een goede afwisseling is tussen theorie en praktijkoefeningen. Ilje Mollerus

Beroepscoach gediplomeerden De Academie

Terug
Terug

"*" geeft vereiste velden aan

Welkom, we helpen je graag!

Vertel ons meer over jouw vraag of wens, zodat de juiste persoon jou kan helpen.

Naam*

Geef aan over welk gebied of opleiding je vraag gaat.
Wil je een persoonlijk advies?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Terug
Terug

Studiegids downloaden

Integratieve Coach

Terug
Terug
Terug
Terug

Reserveren

Integratieve Coach

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Naam*
Adres*
Hidden
Hidden

Terug
Terug

Schrijf je in voor

Integratieve Coach

Start: zaterdag 8 februari 2025 | Investering €3875

Terug
Terug