Anuroopa Kataria, MA

Supervisor, Leertherapeut, Examinator, Integratieve Counselor

Ik vind het elke keer weer zo knap hoe studenten zich  kwetsbaar durven op te stellen terwijl ze het heel erg spannend vinden. Vaak verwachten studenten niet dat ze zo ‘binnenstebuiten’ worden gekeerd tijdens de supervisie of de leertherapie. Maar zo leren ze onbekende kanten van zichzelf kennen. Hoe ze daar vervolgens mee leren omgaan en daardoor zien hoe ze dan ook groeien als professional, dat vind ik heel mooi en knap!

Anuroopa Kataria, MA

De integratieve aanpak

De cliënten waar ik mee werk zijn young professionals die bij het opbouwen van hun carrière last hebben van sociale angsten, bang zijn voor de reactie of kritiek van anderen, het goed willen doen, niet willen falen en daarbij onzeker zijnover het eigen kunnen. Zij hebben bijvoorbeeld last van imposter syndrome, de angst dat je door de mand valt, het overheersende gevoel dat al je collega’s denken dat je maar wat doet en dat je eigenlijk helemaal niks kan. Dit kan hen tegenwerken waardoor ze geen carrièreswitch durven te maken, omdat ze bang zijn te falen en anderen ze niet goed genoeg vinden, of zelfs uitlachen.

Met de integratieve aanpak kan ik young professionals leren hoe ze kunnen omgaan met deze gedachtes en gevoelens. Zodat het niet de overhand heeft in hun verdere carrière. De aanpak is voor iedereen verschillend en daarom werkt een uniek op maat gemaakt plan het beste vind ik.

Er als persoon ook “toe doen”

Ik heb de opleiding Integratieve Counselor gevolgd. Het meest bijzondere van de opleiding vond ik dat ik pas echt kon groeien als professional door aan mezelf te werken. Vanuit mijn ervaring als Young Finance Professional in het bedrijfsleven op de Zuidas, was ik gewend dat alleen de kwaliteit van mijn werk belangrijk was, en niet zozeer hoe ik als persoon ben. Dit was een bijzondere eye-opener: ik was gewend dat het beheersen van de technieken, het kennen van de modellen en het snappen van de kennis bepaalden hoe goed jij als professional was. Ik leerde dat ik er als persoon ook ‘toe doe’ in dit vak.

Geen eindresultaat is hetzelfde

Het leukste aan dit vak vind ik dat je aan het begin van elk traject niet weet wat de uitkomst op het einde zal zijn. Juist omdat iedereen een eigen verhaal heeft en eigen manieren van denken en doen, is geen eindresultaat hetzelfde. Vooral de cliënten die aangeven dat ze jaren therapie en coaching hebben gehad over een onderwerp en erachter komen dat ze wat anders moeten proberen. Dat ze dat dan ook durven en vervolgens geen last meer hebben van hun probleem, dat vind ik de mooiste trajecten. Ik denk dat dit komt omdat ik zelf zo gewend was om in mijn hoofd te zitten en hoopte mijn problemen op te lossen door er zoveel mogelijk over na te denken en te praten, in plaats van te voelen en een andere aanpak te proberen.

 

Meer informatie over mijn praktijk vind je op mijn website.

Het opbouwen van steeds meer zelfvertrouwen

Het leukste aan opleider zijn vind ik dat je de lesstof, technieken en modellen persoonlijker kan maken door dieper in te gaan op de uitdagingen van de studenten. Wat ik anders vind dan werken met cliënten, is dat je bij studenten eigenlijk twee processen ziet in het traject. De professionele kant, waarbij ik hen waarneem en ervaar hoe ze als coach en counselor zullen gaan werken. En het persoonlijke proces, hoe hun zelfvertrouwen zich opbouwt naar het einde van het studiejaar.

Werken voor De Academie is voor mij heel fijn omdat er een duidelijke basis en kader is neergezet voor opleiders. Tegelijkertijd wordt er op mijn kennis en kunde vertrouwd waardoor ik veel vrijheid heb in de manier van werken en hoe ik inhoudelijk de stof overbreng naar de studenten. Daarbij leer ik ontzettend veel bij door continu te worden meegenomen in nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied en de inhoud.

Volop genieten van het leven

Verder ben ik een geboren en getogen Amsterdammer met liefde voor mensen en hun verhalen. Ambitieus, gedreven en doelgericht is hoe mensen mij professioneel gezien vaak kennen. Nuchter en tegelijkertijd gevoelig en meelevend met zelfspot is hoe mensen mij privé gezien vaak meemaken. Ik krijg het meeste energie van nieuwe dingen leren, begrijpen, analyseren en strategisch toepassen. Ik hou er sinds jongs af aan al van om als een duizendpoot te leven die allerlei verschillende dingen tegelijk doet, van studies tot verschillende soorten banen tegelijk tot reizen, om zoveel mogelijk van de wereld te ontdekken. Ik verveel me dus nooit, want er is altijd wel weer iets nieuws waar ik over wil leren. Als ik niet bezig ben mijn werk, besteed ik mijn aandacht aan de mensen om mij heen. Leuke dingen doen met mijn familie en vrienden is wat mij het meeste rust geeft en mij soms dwingt om even niet bezig te zijn met het vak.

Mijn collega's