Maaike van der Velden, BA

Docent, Praktijktrainer, Supervisor,
Integratieve Kindertherapeut ECP

Ik ben lid van het team van integratieve kindertherapeuten binnen De Academie voor Psychotherapie. Ik vervul onder andere de taak als docent voor de eerste en tweedejaars van de opleiding tot Integratieve KinderCounselor en KinderCoach Practioner. Ik ben één van de supervisoren voor studenten uit het eerste en tweede jaar van deze opleiding en af en toe examinator voor de -studenten uit het eerste en tweede jaar op De Academie.

Maaike van der Velden, BA

Een kunst apart

Voordat ik mij omschoolde tot integratieve kindertherapeut, werkte ik als intern begeleider op een basisschool. In 2017 ben ik mijn eigen integratieve kinderpraktijk gestart in Rotterdam.

Wanneer ouders of kinderen bij mij in de praktijk zijn, vind ik het belangrijk dat zij het gevoel hebben dat zij op de juiste plek zijn om geholpen te worden. Ik ga er vanuit dat het kind weet met welk vervelend gevoel hij rondloopt, deze vraag staat centraal in mijn begeleiding. Het kind wordt begeleid om zichzelf te helpen op weg naar dat gelukkige gevoel.

 

Ik heb geen voorkeuren voor cliënten met bepaalde klachten of vraagstukken. Bij iedere nieuwe aanmelding, ervaar ik een enthousiasme in mijzelf om mee aan de slag te gaan. Het afstemmen op ieder uniek kind met de juiste ‘taal’ en de juiste suggesties is een kunst apart. Dat maakt het werken in de praktijk zo boeiend. Het allermooiste vind ik het, wanneer kinderen zich weer blij, fijn en gelukkig voelen en ouders weer liefde ervaren voor hun kind.

Begeleiding op scholen

Naast het werken in mijn praktijk, begeleid ik kinderen op een school vanuit een schoolarrangement of persoonsgebonden budget. Op die manier bereik ik kinderen, die niet in mijn praktijk zouden komen en nu toch ervaren dat zij een keuze hebben om zich te voelen zoals zij zich willen voelen ondanks hun thuissituatie.

Tot slot ben ik blij met een fijne samenwerking met een collega integratief therapeut voor volwassenen. Wij organiseren mooie workshops voor ouders en verwijzen ook cliënten aan elkaar door. Onze specialiteiten zijn immers complementair aan elkaar vanuit een gelijke visie op therapeutische begeleiding.

 

Meer informatie over mijn praktijk vind je op mijn website.

Mijn tip aan studenten

Wanneer je je als integratief kindertherapeut ‘omschoolt’, dan leer je een heel nieuw vak. Het is een vak waarmee je het verschil kan maken voor je cliënt. Een vak dat je alleen kan leren door het (heel veel) te gaan doen.

Als student zal je leren, dat door continu op jezelf te reflecteren, je beter wordt in je vak. Een nieuwsgierige, lerende en positief kritische houding naar jezelf toe, zijn hierin een voorwaarde.

Wanneer je al studeert aan de Academie voor Psychotherapie, heb je dan al eens door je CID gebladerd? Ben je je al bewust hoeveel meer je weet dan toen je begon? Valt het je dan ook op, hoe vaak de omgeving toestemming aan kinderen geeft, terwijl wij de kinderen als gelijkwaardig zien en uitgaan van het feit dat zij het weten, kunnen en zelf zullen doen.

Wij zijn nodig als Integratief Counselor of Therapeut, om de snel veranderde maatschappij een beetje leuker en gelukkiger te maken.

Als Academie opleider…

…ben ik sinds 2020 verbonden aan De Academie. Mijn betrokkenheid bij de opleiding inspireert mij in mijn werk als therapeut. Leren houdt niet op in dit vak. Ook de Academie blijft altijd in ontwikkeling. Deze continue ontwikkeling ervaar ik als zeer boeiend en uniek.

Daarnaast ervaar ik veel plezier aan mijn rol van supervisor en examinator. Ik neem de tijd om studenten procesgerichte vragen te stellen en te voorzien van feedback ten aanzien van hun eigen leerproces, waardoor zij de inspiratie ervaren om zichzelf verder te ontwikkelen.

Er verschijnt een glimlach op mijn gezicht wanneer studenten teruggeven dat ze steeds meer plezier ervaren in het integratieve werken in hun eigen kinderpraktijk en weer grip ervaren op hun eigen leerproces.

Als privé mens…

…ben ik vaak buiten te vinden, wanneer ik niet als therapeut of opleider bezig ben. Buiten in de natuur om de frisse lucht te voelen en in het moment te genieten. Dit doe ik vaak in mijn tuin of door te wandelen of te fietsen. Ik maak graag verre reizen om die andere geuren en culturen te snuiven of ga skiën, genieten van ieder bocht die ik maak op ieder willekeurige plek. Wanneer ik daaraan denk, dan ruik ik die frisse geur en hoor ik het geroetsjt van de ski’s en voel ik me bijna al gaan.

Daarnaast spreek ik regelmatig af met vrienden en vriendinnen om samen gezellig te koken en te eten. Het biedt me ontspanning en een gevoel van verbinding.

Mijn collega's