Rabia Ben Mesaoud, BA

Docent, Supervisor, Leertherapeut, Groepsleertherapeut,
Integratieve Therapeut ECP

Mijn visie is dat mensen in staat zijn om te leren, te veranderen, een zinvol leven te hebben en ervan te genieten. Ik vind het een eer om naast mijn cliënten en mijn studenten te staan tijdens dit boeiende proces. De combinatie van werken met cliënten en het werken als opleider biedt mij de afwisseling die ik nodig en een verrijking in ervaring.

Rabia Ben Mesaoud, BA

Je blijft in ontwikkeling…

Na jarenlang werk in de gezondheidzorg en tien jaar lang trainingen te hebben gegeven, ben ik in 2011 met veel enthousiasme en energie begonnen aan de opleiding Integratieve Psychotherapie voor volwassenen. In 2015 ben ik afgestudeerd als integratief therapeut ECP. Mijn doel bij de opleiding was om cliënten te helpen niet alleen om symptomen te verminderen, maar ook om de oorzaak van de symptomen aan te pakken. Dat is de kracht die ik heb ervaren in de opleiding. Binnen De Academie heb ik verder de opleidingen Hypnotherapie, de docentenopleiding, supervisieopleiding, Tafelopstelling en EMDR gevolgd. Buiten De Academie heb ik de opleiding mindfulness gevolgd en in het kader van mijn werk binnen de GGZ heb ik diverse opleidingen gevolgd om mijn werk binnen de huisartsenpraktijk te verdiepen en verder te specialiseren.

Het meest belangwekkende aan de opleiding die ik zelf heb gedaan, is dat het voortdurend gericht is op zelfontwikkeling als mens en als professional. Het is in mijn beleving het grootste cadeau wat je jezelf kunt geven.

Nieuwe kansen en mogelijkheden

Naast mijn werk als integratief therapeut in mijn praktijk, werk ik ook als hulpverlener in de GGZ waar ik mensen begeleid bij diverse trajecten, zoals herstel van overspannen en burn out, angst en depressie, identiteitsproblematiek en diverse andere psychische klachten. Dankzij de combinatie van werken in de ggz en werken vanuit mijn eigen praktijk, blijf ik op de hoogte van de ontwikkelingen op beide gebieden.

Vaak vragen mijn cliënten hoe het komt dat ik mijn werk zo leuk vind en energie uitstraal terwijl het altijd over problemen gaat. Voor mij gaat mijn werk niet over problemen, maar over nieuwe potentie, talent, kracht, nieuwe kansen en mogelijkheden. En de veranderingen die ik bij mijn cliënten merk, zijn datgene wat mijn drive blijft voeden. Ik ben lid van NVPA en RBCZ.

 

Meer informatie over mijn praktijk vind je op mijn website.

Mijn tip aan studenten

Ik gun je als student veel liefde en compassie met je leerproces, want bij momenten kan het groeiproces zwaar zijn. Wees dan extra mild naar jezelf. Niets menselijks is ons vreemd, dus breek door je schaamte en angst en beken voor jezelf wat je nog te doen hebt en doe dat. Er is geen short cut naar ervaring, oefenen en vlieguren maken is de beste strategie om dit vak te leren. Als laatst (but not least): maak tijd voor je hobby’s en voor je dierbaren om het genieten een extra dimensie te geven.

Docent, leertherapeut en supervisor

Binnen De Academie heb ik verschillende rollen als opleider. Bij het lesgeven gaat het mij naast het overdragen van kennis ook om het creëren van ruimte waarin studenten het vak kunnen leren en waarin ze met respect en toewijding met en van elkaar kunnen leren. Als supervisor is mijn doel het vergroten van reflectievaardigheden en begeleiding bieden in het werken met cliënten. En als leertherapeut gaat het om het begeleiden van de studenten, zodat zij hun innerlijke blokkades kunnen aanpakken en oplossen om hun professionele attitude te optimaliseren. In al deze rollen vind ik het belangrijk dat er een sfeer is van openheid en vertrouwen om te leren en te groeien. Humor, enthousiasme, nieuwsgierigheid en compassie, naast vriendelijk confronteren, zijn allemaal kwaliteiten en tools die ik toepas in mijn werk.

Ik werk graag bij De Academie, omdat ik leuke en deskundige collega’s om me heen heb met wie ik kan sparren en van wie ik kan leren. Verder vind ik dat De Academie open staat voor nieuwe ontwikkelingen binnen het vakgebied en dat inspireert mij in mijn ontwikkeling als professional.

Als privé persoon…

…wandel ik in mijn vrije tijd graag met vrienden in Nederland en ook in het buitenland. Een van de mooiste wandelingen was een 96 km wandeling langs de westkust van Portugal een aantal jaren geleden. Het was een onvergetelijke ervaring waar ik nog steeds veel energie en inspiratie uit haal.

Ik lees ook graag. Naast vakliteratuur lees ik graag boeken over spiritualiteit, filosofie, theologie, geschiedenis en psychologie. Een van de indrukwekkende boeken die ik heb gelezen is: De zetel van de ziel van de schrijver Gary Zukav.

Mijn collega's