Antoinette Klaphake, BA

Supervisor, Intaker, Examinator,
Integratieve Kindertherapeut ECP, Jongerentherapeut

Door verbonden te blijven aan De Academie en studenten te begeleiden, blijf ik zelf in een lerende houding, houd ik mijzelf en mijn collega’s scherp en blijf ik ‘up to date’, voorwaarden om het vak te blijven uitoefenen. Dit geeft mijzelf ook veel plezier en energie en dit hoop ik ook zo door te kunnen geven.

Mijn liefde, passie en enthousiasme voor het vak zorgt ervoor dat ik studenten graag wil begeleiden in een ontspannen sfeer waar respect en humor aanwezig zijn!

Antoinette Klaphake, BA

Als praktijkprofessional…

…ben ik werkzaam als Integratieve Kinder-Jongerentherapeut in mijn eigen praktijk in Weesp. Ik werk in een praktijk met meerdere disciplines, waaronder logopedie, homeopathie en natuurgeneeskundige. Ik ben lid van de beroepsvereniging de VIT: Vereniging Integrale Therapeuten. Ook ben ik geregistreerd bij de RBCZ (Register Beroepsoefenaren Complementaire Zorg)  en SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugdzorg).

 

Meer informatie over mijn praktijk vind je op mijn website.

Vanuit kracht de last aanpakken

Ik heb veel geleerd op De Academie zowel als therapeut persoon als privé persoon. De hulpverlener in mij zat er al vroeg in. De manier waarop ik dat voorheen deed, was met veel compassie en warmte echter niet altijd helpend. Hier ben ik achter gekomen toen ik zelf De Academie ging volgen. Ik kwam erachter dat onder andere het stellen van nieuwsgierige vragen een groot goed is om de ander in proces te kunnen zetten, ipv ‘het’ gelijk te willen oplossen. Dit naast het vergroten van de eigen interne lotsbepaaldheid, en de grip en regie terug te geven aan de eigenaar van het probleem. Ook is het positiever, effectiever en veel fijner om vanuit kracht de last aan te pakken.

Mijn tip aan studenten

Wat betreft mijn werkcarriëre ben ik nog steeds heel blij dat ik zelf De Academie heb gevolgd en dit werk uit kan voeren. Het belangrijkste dat je gaat leren is dat je al je zintuigen goed leert gebruiken en in het hier en nu de cliënt kunt begeleiden in zijn/haar proces. Je leert je eigen wereldmodel (her) kennen en je eigen gedachten/gevoel te parkeren waardoor je dichter bij de cliënt bent en blijft. Je leert ook juist om NIET te doen wat de meeste volwassenen doen (die dit uiteraard met eigen redenen en goede bedoelingen doen).

 

Mooie en rake uitspraken van kinderen in je praktijk  “Eindelijk iemand die mij begrijpt” en “Jij snapt mij” en “Eindelijk iemand die hoort wat ik zeg”, “Ik denk dat mijn juf hier ook naar toe moet”.

 

Het klinkt simpel, echter valt dat best tegen in de praktijk. Maar… je gaat het echt leren als je gemotiveerd, nieuwsgierig en leergierig bent, zowel naar de ander als naar jezelf. Je zet jezelf in als instrument en dan moet je jezelf ook goed kennen. Dat leer je allemaal op de academie en dat is ook nog eens een mooi cadeautje voor jezelf.

Als Academie opleider…

…geef ik graag het gedachtengoed van De Academie door. De wereld kan alleen maar mooier worden als er nog meer mensen worden opgeleid tot kindertherapeuten. Werken met kinderen op deze manier is gewoon heel leuk, boeiend en razend interessant.

Ik ben werkzaam als intaker, supervisor, assessor, examentrainer en examinator. Het meest ben ik werkzaam als supervisor, ik geef dit dan ook met veel plezier. Ik houd ervan om nieuwsgierige vragen te stellen waardoor de ander meer inzicht krijgt in zijn/haar persoonlijk functioneren in de werksituatie en het verder ontwikkelen van het vermogen tot zelfreflectie. Door vragen van anderen die geen deel uitmaken van je eigen systeem, vergroot je je inzichten en lukt het je steeds meer om buiten de kaders te denken. Dit alles geeft meer zicht op aspecten van het professioneel handelen en de eigen mogelijkheden en ontwikkeling daarin.

Als privé mens…

…ben ik gek op het water, ik mag dan ook graag varen met onze boot als het mooi weer is. Naast varen houd ik ook veel van fietsen. Ik geniet van gezelschap om mij heen en vind het ook heerlijk om op mijzelf te kunnen zijn. Ik houd van zingen en voer dit uit, zowel onder de douche als op de fiets als tijdens een voorstelling. Ik ben nieuwsgierig naar de mens in het algemeen en nieuwsgierig naar wat en waarom ze doen zoals ze doen. Ik houd van muziek, goede gesprekken, gekkigheid uithalen en humor. Ik word geraakt door bv de documentaire Hors Normes.

Mijn collega's