Paul Schoof, MSc

Leertherapeut, Integratieve Counselor, Coach

Naast mijn eigen praktijk (Coach, Counselor, Leefstijlcoach, Hypnotherapeut) ben ik Leertherapeut voor de Academie. Het is heel fijn om steeds dicht bij de State of the Art te zijn en er tegelijk aan bij te dragen.

Paul Schoof, MSc

Integratieve visie

Als praktijkprofessional heb ik veel plezier en voldoening in het begeleiden van cliënten met een diversiteit aan issues die men wil bewerken en oplossen. Eigenlijk ben ik meer een generalist dan een specialist. Omdat ik ook leefstijlcoach ben, heb ik ondertussen wel meer specifieke kennis over cliënten die (veel) te zwaar zijn. Mijn opleiding tot Integratief Counselor was voor mij erg waardevol. Des te meer, omdat ik de visie van De Academie, die leidend is in het eigen maken van een goede beroepshouding, sterk onderschrijf: het is de cliënt zèlf die verantwoordelijkheid en regie neemt over zijn leven. Dat vraagt vooral de vaardigheid om de cliënt te ondersteunen in zijn zelfexploratie. Iemand kan het pas horen, als hij eraan toe is om het te (kunnen) horen. Dus hoe mooi is het als de cliënt het zelf zegt, zelf ervaart en zelf de perspectieven schept?

Nooit uitgeleerd

Wat me boeit en fascineert, is dat cliënten vaak verrassend snel weer in hun kracht staan en is staat zijn om hun opgedane leer/levenservaring toe te passen op alle aspecten van hun leven. Prachtig om te ervaren bij een volgend consult hoe de cliënt er dan bij staat. Die leerervaringen vind ik voor mezelf ook belangrijk en noodzakelijk om scherp in mijn rol te kunnen acteren. Ik lees veel vakliteratuur om mijn kennis te verbreden en verdiepen, volg jaarlijks bijscholing en ben lid van de beroepsvereniging NFG (Nederlandse Federatie Gezondheidzorg). Ik vind het heel belangrijk om onszelf als beroepsgroep professioneel te afficheren. Ook participeer ik in twee intervisiegroepen en neem actief deel aan de bijeenkomsten van De Academie voor opleiders en leertherapeuten.

 

Meer informatie over mijn praktijk vind je op mijn website.

Mijn tip aan studenten

Graag draag ik bij aan het ont-wikkelen en groeien van collegae die vanuit de optimale verbinding met zichzelf anderen weer willen bijstaan. Ik vind een veilige relatie, waarin je kwetsbaar, echt/puur bent, onontbeerlijk in onze samenwerking. Ontwapenende humor helpt om onszelf te relativeren. En gastvrijheid, alertheid, betrouwbaarheid, empathie en compassie dragen bij aan een sfeer om bij je eigen kern te komen.
Uiteindelijk met het doel om je te ontwikkelen tot een goede en betrokken professionele hulpverlener. Leren vertrouwen op je eigen-wijs-heid, je intuïtie en de ruimte om een persoonlijke stijl te ontwikkelen aan de ene kant, en het leren analyseren en toepassen van de interventiemodellen van De Academie aan de andere kant vormen een superleuke basis in de samenwerking.

Als er iets is dat ik wil meegeven: durf uit je comfortzone te komen, want dan ga je leren. Verwonder je en sta onbevangen in de relatie met je (toekomstige) cliënt, observeer scherp maar oordeel niet (ook niet over jezelf).

Uit je comfortzone komen

Vanuit mijn eigen ervaring als student op De Academie, weet ik dat het voor veel studenten betekent, dat je uit je comfortzone komt. Onverlet iemands levenservaring oriënteer je je op een nieuwe rol waarvoor je ook je eigen balans hebt gezocht en gevonden. Voor mij is een veilig en uitnodigend klimaat in de samenwerking met studenten een hele belangrijke factor; eerst voel je je vrij om uit de genoemde comfortzone te komen en te gaan leren, te ontwikkelen. Het geeft mij ook energie om studenten, collegae te zien groeien in hun nieuwe rol en vaak leer ik ook van hen weer. Gelijkwaardigheid en respect zijn voor mij belangrijke waarden net als empathie en compassie.

Na een lange periode werkzaam geweest te zijn als leidinggevende in de gezondheidszorg ben ik op latere leeftijd gestart met de opleiding en eerst pas vanaf zomer 2020 als leertherapeut aan De Academie verbonden. Dat schept veel voldoening, niet in de laatste plaats doordat De Academie een toenemende belangstelling geniet en gefocust is op een goede professionaliteit.

Als privé mens…

…heb ik een brede belangstelling voor wat zich in de samenleving voordoet. Op de beëdiging bij de rechtbank na ben ik ook trouwambtenaar. Feitelijk vooral omdat ik het huwelijk ervaar als voor velen de ultieme verbinding met iemand anders om wie je geeft. Dan is het bijdragen aan een mooie ceremonie m.i. van groot belang.

Ik houd van de natuur, waar ik geniet van de vogelgeluiden, de buitenlucht en de serene rust.
Centraal in mijn leven staat verbinding; in mijn familie, met vrienden, in het werk en uiteraard met de cliënten die ik begeleid. Ik ben nogal dynamisch ingesteld en altijd uit op leerervaringen. Ik lees heel veel (zowel romans als vakliteratuur), houd van klussen omdat het eigenlijk altijd iets opbouwends is, ben vaak bezig met planten, koken, muziek luisteren, houd erg van sport kijken, en loop zelf ook drie maal per week ruim 9 km hard en fiets wat ik kan fietsen.
Jarenlang heb ik een inspiratiegroepje geleid en ben voornemens dat opnieuw weer op te zetten. Ik leef erg in het “hiernumaals” en heb niet hele grote dromen. Als ik gespiegeld word, krijg ik meestal terug dat ik empathisch ben en een positieve grondhouding heb. Als ik sterf weten mijn kinderen nu al dat ik een dikke 9 voor mijn leven geef.

Mijn collega's