CounselorCoach

1-jarige beroepsopleiding
Erkend door EAIP

Best of both worlds

Je kunt coachen maar soms loopt je cliënt vast of heb je het vermoeden dat diepere oorzaken je cliënt belemmeren. Met alleen inzicht komt je cliënt er niet. Dat is het moment waarop jij de schep dieper moet steken. Met counseling pak je ook het innerlijke conflict aan en ruim je de onderliggende blokkades op. Je activeert het zelfhelend vermogen van de cliënt met behulp van een goede techniek. Maar dat is niet het belangrijkste: het aangaan van een diepgaand mens-tot-mens contact maakt je tot een echte professional. Als gediplomeerd CounselorCoach ben je er echt voor je cliënt als het moeilijker wordt.

 

Gratis reserveren?

Kijk verder, Kom verder Download de studiegids

Wat levert het je op?

 1. Direct je praktijk opbouwen

  Je gaat vanaf de eerste dag aan de gang in de praktijk, waardoor je al tijdens de opleiding je cliëntenkring opbouwt.

 2. Persoonlijke en professionele groei

  Je ontwikkeling als mens is het fundament voor je professionele vakmanschap. Je zet je menskwaliteiten bewust in voor een diepgaand contact met je cliënt.

 3. Wetenschappelijk onderbouwd

  Je werkt volgens State of the Art in de veranderkunde. Je doet wat je weet en je weet wat je doet.

 4. 1e jaar van de erkende opleiding tot Integratieve Counselor

  Deze jaaropleiding is niet zo maar een losstaand jaar. Het is het fundamentjaar van de 2-jarige erkende post-hbo/wo opleiding tot Integratieve Counselor.

Falko Gijzen, afgestudeerd CounselorCoach

Maak kennis met Falko Gijzen. Hij vertelt over de opleiding CounselorCoach en over het vak. Wat waren zijn persoonlijke doelen, verwachtingen en ervaringen tijdens deze opleiding?

Een programma met inhoud

De opleiding CounselorCoach is het eerste jaar van de 2-jarige opleiding Integratieve Counselor, maar is ook als een afgeronde opleiding te volgen. In deze 1-jarige opleiding leg je de basis van het procesgestuurd werken. Je gaat snel een diepgaande relatie aan met je cliënt. Je werkt vertrouwen en biedt hoop op verandering, zodat de cliënt zijn zelfverantwoordelijkheid vergroot en zijn probleem zelf aanpakt. Je confronteert en stuurt op het behalen van de gestelde doelen. Het gaat niet alleen over het groeiproces van je cliënt, maar ook over het groeiproces van jezelf als mens en als professional. Je leert om jezelf effectief in te zetten om dit te realiseren. Dat doe je met behulp van door de Nederlandse Academie ontwikkelde integratieve modellen en technieken. 

 

Aanpak

Als CounselorCoach werk je procesgestuurd, zodat je cliënt zonder verdere omwegen zijn doel behaalt. Je benut de werkzame factoren uit alle verschillende therapierichtingen. Vanuit een diepgaande relatie met je cliënt vergroot je de zelfverantwoordelijkheid en het zelfhelende vermogen van de cliënt. Hierdoor pakt je cliënt zelf het probleem aan zodat hij de gestelde doelen behaalt. 

 

Het gaat niet alleen over het groeiproces van je cliënt, maar ook over jouw groeiproces als mens en als professional. Uniek aan deze opleiding is dat je leert werken met verschillende bewustzijnstoestanden waardoor je gedrags- en cognitieve patronen doorbreekt en verandert. Je hanteert de waaktoestand, de meditatieve trance (mindfulness), alledaagse trance (visualisatie) en absorptietrance (Direct Deep Change) voor een gericht effect. 

 

Werkvormen

Theoretische inleidingen, demonstraties van technieken en beïnvloedingsprocedures, interventies, praktijkoefeningen, intervisiegroepen, praktijkobservaties, video- en casuïstiekbesprekingen, supervisie bij de uitvoering van je cliëntpraktijk, individuele leertherapie en zelfstudie.

 

Download de gratis studiegids voor het curriculum:

Kijk verder, Kom verder Download de Studiegids

De beste opleiders!

Je krijgt les van een gemotiveerd en goed op elkaar ingespeeld team van docenten, praktijktrainers, supervisoren, leertherapeuten en assessoren onder de ervaren leiding van hoofdopleider drs. Ine Bos.

Samen met jou geven zij de opleiding vorm en inhoud, kwaliteit en spelvreugde. Je opleiders zijn ervaren professionals die allen een praktijk voeren. Omdat zij jarenlange ervaring in het vakgebied hebben krijg je geen wollige verhalen maar directe, persoonlijke begeleiding zodat je het vak grondig onder de knie krijgt. Daardoor word je succesvol als counselor en straks ook als ondernemer.

 

Bekijk de mensen van De Nederlands Academie

Erkende beroepsopleiding

De CounselorCoach-opleiding vormt het 1e jaar van de 2-jarige opleiding tot Integratieve Counselor en de 4-jarige opleiding tot MasterTherapeut ECP in Integratieve Psychotherapie. 

De opleiding omvat en overstijgt de competenties, omvang, inhoud en examen van onze opleiding tot Beroepscoach Practitioner. Deze opleiding is NOBCO-erkend. Naast het diploma CounselorCoach verkrijg je dan ook het NOBCO-erkende diploma Beroepscoach Practitioner level. 

Beroepsmogelijkheden

 1.  Je werkt full time vanuit een eigen praktijk:
  Eigen tijd indelen als zelfstandig CounselorCoach en je eigen product in de markt zetten.
 2. Je combineert een praktijk met een huidige functie:
  De CounselorsCoaches die kiezen voor deze constructie werken veelal 24 uur bij de werkgever en daarnaast met individuele personen. Hierdoor zijn ze verzekerd van een basisinkomen en hebben ze toch de mogelijkheid veel voor anderen te betekenen.
 3. Je integreert of combineert Counseling&Coaching binnen je huidige functie:
  – Managers die gaan Counselen/Coachen.
  – Een functie als Counselor/Coach binnen grotere ondernemingen.
  – Een functie als Bedrijfsmaatschappelijk werker.
  – Werknemers die als vertrouwenspersonen een aparte status krijgen en naast hun eigen functie een neventaak krijgen.

Vooropleiding

De opleiding staat open voor een ieder die aantoonbaar voldoet aan een hbo- of wo-denkniveau, hbo- of wo-opleiding of een equivalent opleidingsniveau. Om uit te groeien tot een effectieve CounselorCoach verwachten wij dat je een aantal jaar werkervaring hebt en over mens- en organisatiegerichte kwaliteiten beschikt.

Studiekosten en data

Studiekosten

Totaal jaar 1: € 6.835, bestaande uit:
Lesgeld: € 4.420
Supervisie: € 990
Leertherapie: € 1.425

Het totaalbedrag van € 6.835 is dus inclusief het lesgeld, de leertherapie en supervisie.

 

Het lesgeld is exclusief de door de zorgverzekeraars verplicht gestelde PSBK-modulen. Wanneer je geen vrijstelling hebt voor de PSBK-modulen behorende bij dit opleidingsjaar, zie dan verder bij opleiding PSBK. Je kunt via De Academie voor de PSBK-opleiding het STAP-budget aanvragen. Daardoor krijg je € 1.000 terug via het UWV. 
Er is een aantal verplichte boeken die je dient aan te schaffen. We werken voornamelijk met eigen syllabi. Die zijn inbegrepen in het studiegeld. De kosten blijven per studiejaar min of meer hetzelfde, afhankelijk van het aantal supervisie- en leertherapiesessies.

 

Eigen praktijk en fiscale mogelijkheden

Voor deze opleiding is het uitvoeren van cliëntbehandelingen in de (eigen) praktijk een voorwaarde voor diplomering. Dit is gunstig, want kosten voor studie/deskundigheidsbevinding kun je aftrekken als zakelijke kosten van jouw praktijk.
Voorts is in bepaalde gevallen naast ‘zelfstandigenaftrek’ ook ‘startersaftrek’ mogelijk. Het is dus voor je aftrekmogelijkheden van belang om je op te stellen als ondernemer en je in te schrijven met de naam van je praktijk/bedrijf en KvK-inschrijving te regelen.

 

Let wel: de Belastingdienst vaardigt steeds nieuwe richtlijnen uit. Daarom kan aan het bovenstaande geen rechten worden ontleend.

 

Studieduur

Dit is de (gemiddelde) indeling in een studiejaar van 9 maanden: 

 • het academisch jaar loopt van oktober tot half juni
 • 18 dagen Vakopleiding Integratieve Counseling, 1x per 14 dagen les op woensdag of vrijdag naar keuze, van 10.00 – 17.00.
 • 7 dagen PSBK deel 1 (Ontwikkelingspsychologie, Psychopathologie en Diagnostiek, Communicatie en interactie, Wet en Gezondheidsethiek), eens per maand les op zaterdag van 10.00 – 17.00.
 • 1x per 14 dagen intervisie (thuis bij medestudenten).
 • 38 cliëntsessies
 • supervisie (10x) en leertherapie (10x) bij de supervisor en leertherapeut
 • groepsleertherapie (5x).
 • Assessments en praktijktentamens.

 

Lesdata en -tijden: woensdag of vrijdag

(Wijzigingen onder voorbehoud)

Je hebt de keuze tussen de vaste lesdag op woensdag of op vrijdag (10.00-17.00). Geef bij inschrijving je wens aan. Wij houden zo veel als mogelijk rekening met je voorkeur. De PSBK lesdagen zijn op zaterdag (10.00-17.00).

 

Jaar 1 – 2022/2023

 • Vakopleiding en groepsleertherapie: 

  Woensdag-groep
  21/9, 28/9, 5/10, 26/10, 9/11, 23/11, 7/12, 21/12, 11/1, 25/1, 8/2, 15/2, 22/2, 15/3, 29/3, 12/4, 19/4, 10/5, 31/5, 7/6, 21/6

  Vrijdag-groep
  23/9, 30/9, 7/10, 28/10, 11/11, 25/11, 9/12, 23/12, 13/1, 27/1, 10/2, 17/2, 24/2, 17/3, 31/3, 14/4, 21/4, 12/5, 2/6, 9/6, 23/6

 • PSBK: zie de opleiding PSBK. Het betreft de modulen Ontwikkelingspsychologie, Communicatie en Interactie, Psychopathologie en Psychodiagnostiek, Wet en Gezondheidsethiek.

 

Diploma

Diploma CounselorCoach en diploma Beroepscoach Practitioner.

 

Locatie

De lessen vinden plaats op De Nederlandse Academie, Klaprozenweg 123, 1033 NN in Amsterdam. De intervisiegroep doe je bij je medestudenten thuis. Supervisie en leertherapie vinden plaats in de praktijk van de opleider. 

 

Kijk verder, Kom verder Download de Studiegids

Een programma met inhoud

De opleiding CounselorCoach is het eerste jaar van de 2-jarige opleiding Integratieve Counselor, maar is ook als een afgeronde opleiding te volgen. In deze 1-jarige opleiding leg je de basis van het procesgestuurd werken. Je gaat snel een diepgaande relatie aan met je cliënt. Je werkt vertrouwen en biedt hoop op verandering, zodat de cliënt zijn zelfverantwoordelijkheid vergroot en zijn probleem zelf aanpakt. Je confronteert en stuurt op het behalen van de gestelde doelen. Het gaat niet alleen over het groeiproces van je cliënt, maar ook over het groeiproces van jezelf als mens en als professional. Je leert om jezelf effectief in te zetten om dit te realiseren. Dat doe je met behulp van door de Nederlandse Academie ontwikkelde integratieve modellen en technieken. 

 

Aanpak

Als CounselorCoach werk je procesgestuurd, zodat je cliënt zonder verdere omwegen zijn doel behaalt. Je benut de werkzame factoren uit alle verschillende therapierichtingen. Vanuit een diepgaande relatie met je cliënt vergroot je de zelfverantwoordelijkheid en het zelfhelende vermogen van de cliënt. Hierdoor pakt je cliënt zelf het probleem aan zodat hij de gestelde doelen behaalt. 

 

Het gaat niet alleen over het groeiproces van je cliënt, maar ook over jouw groeiproces als mens en als professional. Uniek aan deze opleiding is dat je leert werken met verschillende bewustzijnstoestanden waardoor je gedrags- en cognitieve patronen doorbreekt en verandert. Je hanteert de waaktoestand, de meditatieve trance (mindfulness), alledaagse trance (visualisatie) en absorptietrance (Direct Deep Change) voor een gericht effect. 

 

Werkvormen

Theoretische inleidingen, demonstraties van technieken en beïnvloedingsprocedures, interventies, praktijkoefeningen, intervisiegroepen, praktijkobservaties, video- en casuïstiekbesprekingen, supervisie bij de uitvoering van je cliëntpraktijk, individuele leertherapie en zelfstudie.

 

Download de gratis studiegids voor het curriculum:

Kijk verder, Kom verder Download de Studiegids

De beste opleiders!

Je krijgt les van een gemotiveerd en goed op elkaar ingespeeld team van docenten, praktijktrainers, supervisoren, leertherapeuten en assessoren onder de ervaren leiding van hoofdopleider drs. Ine Bos.

Samen met jou geven zij de opleiding vorm en inhoud, kwaliteit en spelvreugde. Je opleiders zijn ervaren professionals die allen een praktijk voeren. Omdat zij jarenlange ervaring in het vakgebied hebben krijg je geen wollige verhalen maar directe, persoonlijke begeleiding zodat je het vak grondig onder de knie krijgt. Daardoor word je succesvol als counselor en straks ook als ondernemer.

 

Bekijk de mensen van De Nederlands Academie

Erkende beroepsopleiding

De CounselorCoach-opleiding vormt het 1e jaar van de 2-jarige opleiding tot Integratieve Counselor en de 4-jarige opleiding tot MasterTherapeut ECP in Integratieve Psychotherapie. 

De opleiding omvat en overstijgt de competenties, omvang, inhoud en examen van onze opleiding tot Beroepscoach Practitioner. Deze opleiding is NOBCO-erkend. Naast het diploma CounselorCoach verkrijg je dan ook het NOBCO-erkende diploma Beroepscoach Practitioner level. 

Beroepsmogelijkheden

 1.  Je werkt full time vanuit een eigen praktijk:
  Eigen tijd indelen als zelfstandig CounselorCoach en je eigen product in de markt zetten.
 2. Je combineert een praktijk met een huidige functie:
  De CounselorsCoaches die kiezen voor deze constructie werken veelal 24 uur bij de werkgever en daarnaast met individuele personen. Hierdoor zijn ze verzekerd van een basisinkomen en hebben ze toch de mogelijkheid veel voor anderen te betekenen.
 3. Je integreert of combineert Counseling&Coaching binnen je huidige functie:
  – Managers die gaan Counselen/Coachen.
  – Een functie als Counselor/Coach binnen grotere ondernemingen.
  – Een functie als Bedrijfsmaatschappelijk werker.
  – Werknemers die als vertrouwenspersonen een aparte status krijgen en naast hun eigen functie een neventaak krijgen.

Vooropleiding

De opleiding staat open voor een ieder die aantoonbaar voldoet aan een hbo- of wo-denkniveau, hbo- of wo-opleiding of een equivalent opleidingsniveau. Om uit te groeien tot een effectieve CounselorCoach verwachten wij dat je een aantal jaar werkervaring hebt en over mens- en organisatiegerichte kwaliteiten beschikt.

Studiekosten en data

Studiekosten

Totaal jaar 1: € 6.835, bestaande uit:
Lesgeld: € 4.420
Supervisie: € 990
Leertherapie: € 1.425

Het totaalbedrag van € 6.835 is dus inclusief het lesgeld, de leertherapie en supervisie.

 

Het lesgeld is exclusief de door de zorgverzekeraars verplicht gestelde PSBK-modulen. Wanneer je geen vrijstelling hebt voor de PSBK-modulen behorende bij dit opleidingsjaar, zie dan verder bij opleiding PSBK. Je kunt via De Academie voor de PSBK-opleiding het STAP-budget aanvragen. Daardoor krijg je € 1.000 terug via het UWV. 
Er is een aantal verplichte boeken die je dient aan te schaffen. We werken voornamelijk met eigen syllabi. Die zijn inbegrepen in het studiegeld. De kosten blijven per studiejaar min of meer hetzelfde, afhankelijk van het aantal supervisie- en leertherapiesessies.

 

Eigen praktijk en fiscale mogelijkheden

Voor deze opleiding is het uitvoeren van cliëntbehandelingen in de (eigen) praktijk een voorwaarde voor diplomering. Dit is gunstig, want kosten voor studie/deskundigheidsbevinding kun je aftrekken als zakelijke kosten van jouw praktijk.
Voorts is in bepaalde gevallen naast ‘zelfstandigenaftrek’ ook ‘startersaftrek’ mogelijk. Het is dus voor je aftrekmogelijkheden van belang om je op te stellen als ondernemer en je in te schrijven met de naam van je praktijk/bedrijf en KvK-inschrijving te regelen.

 

Let wel: de Belastingdienst vaardigt steeds nieuwe richtlijnen uit. Daarom kan aan het bovenstaande geen rechten worden ontleend.

 

Studieduur

Dit is de (gemiddelde) indeling in een studiejaar van 9 maanden: 

 • het academisch jaar loopt van oktober tot half juni
 • 18 dagen Vakopleiding Integratieve Counseling, 1x per 14 dagen les op woensdag of vrijdag naar keuze, van 10.00 – 17.00.
 • 7 dagen PSBK deel 1 (Ontwikkelingspsychologie, Psychopathologie en Diagnostiek, Communicatie en interactie, Wet en Gezondheidsethiek), eens per maand les op zaterdag van 10.00 – 17.00.
 • 1x per 14 dagen intervisie (thuis bij medestudenten).
 • 38 cliëntsessies
 • supervisie (10x) en leertherapie (10x) bij de supervisor en leertherapeut
 • groepsleertherapie (5x).
 • Assessments en praktijktentamens.

 

Lesdata en -tijden: woensdag of vrijdag

(Wijzigingen onder voorbehoud)

Je hebt de keuze tussen de vaste lesdag op woensdag of op vrijdag (10.00-17.00). Geef bij inschrijving je wens aan. Wij houden zo veel als mogelijk rekening met je voorkeur. De PSBK lesdagen zijn op zaterdag (10.00-17.00).

 

Jaar 1 – 2022/2023

 • Vakopleiding en groepsleertherapie: 

  Woensdag-groep
  21/9, 28/9, 5/10, 26/10, 9/11, 23/11, 7/12, 21/12, 11/1, 25/1, 8/2, 15/2, 22/2, 15/3, 29/3, 12/4, 19/4, 10/5, 31/5, 7/6, 21/6

  Vrijdag-groep
  23/9, 30/9, 7/10, 28/10, 11/11, 25/11, 9/12, 23/12, 13/1, 27/1, 10/2, 17/2, 24/2, 17/3, 31/3, 14/4, 21/4, 12/5, 2/6, 9/6, 23/6

 • PSBK: zie de opleiding PSBK. Het betreft de modulen Ontwikkelingspsychologie, Communicatie en Interactie, Psychopathologie en Psychodiagnostiek, Wet en Gezondheidsethiek.

 

Diploma

Diploma CounselorCoach en diploma Beroepscoach Practitioner.

 

Locatie

De lessen vinden plaats op De Nederlandse Academie, Klaprozenweg 123, 1033 NN in Amsterdam. De intervisiegroep doe je bij je medestudenten thuis. Supervisie en leertherapie vinden plaats in de praktijk van de opleider. 

 

Kijk verder, Kom verder Download de Studiegids

Studeren aan De Academie

Je verbindt de theorie aan de praktijk en de praktijk aan jezelf. Lees meer over Studeren aan De Academie.

Europees erkende opleidingen

De Nederlandse Academie is een particuliere onderwijsstichting en verzorgt sinds 1979 mensgerichte opleidingen, trainingen en workshops in Psychotherapie, Counseling & Coaching. Wij hebben de hoogste Europese onderscheiding als opleidingsinstituut in psychotherapie in Europa: de EAPTI-status.

 

EAPTI instituut

 

De CounselorCoach-opleiding vormt het 1e jaar van de 2-jarige opleiding tot Integratieve Counselor en de 4-jarige opleiding tot MasterTherapeut ECP in Integratieve Psychotherapie. 

Erkenningen

 
Vijf modulen PsychoSociale en Medische Basiskennis (PSBK) maken onderdeel uit van het opleidingsprogramma voor  CounselorCoach (PSBK-opleiding). CPION-erkend.

 

De Nederlandse Academie is member van de EAC.

 

De post-hbo/wo opleiding tot CounselorCoach is onderdeel van een EAP en EAIP erkende opleiding tot MasterTherapeut ECP in Integratieve Psychotherapie. 

 

De Nederlandse Academie is ingeschreven bij de CRKBO en voldoet daarmee aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Ook onze opleiders zijn CRBKO geregistreerd en voldoen daarmee aan de Kwaliteitscode voor Docenten.

Praktijkverhalen van oud-studenten

Waarom zij hun opleiding aan De Nederlandse Academie zijn gaan volgen.

 

 

Rogier Klop

Ondernemers Coach

 

Rogier Klop

 

‘De cliënt weet het, kan het en doet het’, is een veel terugkerende uitspraak in de opleiding CounselorCoach. Hoewel het soms interessant is om lekker ‘in de poep te roeren…’ Lees meer >

 

Anton Koolwijk

Humanistisch Geestelijk Verzorger en CounselorCoach

 

Anton Koolwijk

 

‘…Een meerwaarde is dat je zowel persoonlijk als professional zicht krijgt op je eigen houding, gewoontes en triggers, waarbij je leert deze te hanteren en te herkennen.’ Lees meer >

Pitch bij afstuderen Debbie van der Veen

 

 

Debbie van der Veen is bereikbaar:

tel: 06-18985398
e-mail: debbie@flipyourscript.nl
www.flipyourscript.nl

Pitch bij afstuderen Timo Hofstede

 

 

Timo Hofstede is bereikbaar:

tel: 06-33335155
e-mail: tjhofstede@gmail.com
www.linkedin.com/in/timo-h/

Margot de Cock Opleidingsadviseur | Leertherapeut Integratieve Therapeut ECP

Wil je meer weten?

Bel mij voor meer informatie of mail me voor een persoonlijk adviesgesprek.

Sfeer proeven? Kom naar ons Open Huis.

Experience Day

CounselorCoach

Donderdag 14 september 2017 | 14:00 – 16:00

Wat leuk dat je naar een van de avonden wilt komen! Het is zo belangrijk dat meer mensen zich bezig houden met het geluk van kinderen. Jij bent daar kennelijk één van.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Terug
Terug

Inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer tincidunt malesuada cursus. Etiam semper orci dictum

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Terug
Terug

Kostenoverzicht & Studiecalculator
CounselorCoach

 

De kosten voor deze opleiding bedragen € 6.835. Maar de werkelijke studiekosten liggen aanzienlijk lager, want je hebt de nodige belastingvoordelen. En daarbij genereer je ook nog eens omzet met cliëntsessies. 
Het lesgeld is inclusief lesdagen (18), supervisie (10) en leertherapie (15). 
Het lesgeld is exclusief de PSBK-modulen (zie onderstaande toelichting) en de eenmalige kosten van € 250 voor het intakegesprek.

Kies in onderstaande studiecalculator je belastingschaal en bereken je voordeel:

Lesgeld
Assessment
Supervisie
Leertherapie
Kies je belastingschaal
Inschrijven
Subtotaal studiekosten
 
Jaarlijkse eenmalige drempel volgens fiscus*
 
Belastingvoordeel. Je krijgt retour van de fiscus*  
 
Dus je werkelijke studiekosten in jaar 1 zijn
 

Verspreid over een jaar (52 weken) zijn de kosten € xx,xx per week.

Toelichting PSBK
Bovenstaand rekenvoorbeeld is exclusief kosten voor eventuele PSBK-modulen (Psychosociale en Medische Basiskennis). Wanneer je geen vrijstelling hebt voor de PSBK-modulen behorende bij deze opleiding, zie dan verder bij opleiding PSBK.

Overige fiscale mogelijkheden
Voor deze opleiding is het uitvoeren van cliëntbehandelingen in de (eigen) praktijk een voorwaarde voor diplomering. Dit is gunstig: hierdoor zijn de kosten voor het oprichten en inrichten van je praktijk ook fiscaal aftrekbaar, omdat zij binnen de studiekosten vallen. Voorts is in bepaalde gevallen naast ‘zelfstandigen aftrek’ ook ‘startersaftrek’ mogelijk.

* Peildatum 2020. Dit rekenvoorbeeld geldt als indicatie bij ineens betaling van je (jaarlijkse) studiekosten. Als de regels van de Belastingdienst gelijk blijven, geldt voor het vervolg van een meerjarige opleiding een soortgelijk bedrag per fiscaal jaar. Mocht de overheid de aftrekmogelijkheden veranderen, zijn wij niet aansprakelijk voor bovenstaande informatie. Blijf dus zelf goed op de hoogte welke mogelijkheden er voor jou zijn. Je vindt hier de uitgebreide voorwaarden van de Belastingdienst.

Terug
Terug

Opleiding CounselorCoach: Rogier Klop vertelt

‘De cliënt weet het, kan het en doet het’, is een veel terugkerende uitspraak in de opleiding CounselorCoach. Hoewel het soms interessant is om lekker ‘in de poep te roeren’, word ik erop gewezen dat ik als coach alleen het proces begeleid, van het grip krijgen op het probleem naar het groeien tot een vollediger persoon. Het onverwachte voor mij was, dat ik als student door hetzelfde proces ga als mijn cliënten.

Voor mij betekent de studie een start van een nieuwe levensfase waarin ik mijn gevoel volg en ga doen wat ik altijd al wilde en deed als kind: anderen helpen gelukkig te worden, in essentie. Het mooie van de opleiding is dat naast de kennis en vaardigheden die absoluut noodzakelijk zijn bij de uitoefening van het beroep tot counselor coach, het alle facetten biedt om mij als persoon door een bewustwordingsproces te nemen naar een vollediger persoon en een volwaardig counselor coach.. De vele reflectiemomenten en leertherapiesessies die ik volg zijn enorm waardevol en hebben mijzelf de meeste inzichten en doorbraken gebracht om te komen tot waar ik nu ben: een vollediger mens en volwaardiger counselor coach. Wat ik intrinsiek al was maar nu ook zo ervaar. Het klinkt misschien hoogdravend, maar het is wat het is! Een mooie opleiding met een hele fijne groep studenten en docenten!

Mocht je ook bevlogen raken door dit verhaal en de stap willen maken naar zelfstandig professional dan coach ik je graag naar deze toekomst!

Rogier Klop – Vita Ondernemers Coach

Terug
Terug

Opleiding CounselorCoach: Anton Koolwijk vertelt

Wat is jouw werk nu, wat doe je?

Als geestelijk verzorger is mijn hoofdtaak het begeleiden van mensen. 60-70% van de tijd wordt besteed aan begeleiding, vieringen en gespreksgroepen. Daarnaast bestaat onze taak uit adviseren, lesgeven, beleidsadvisering. Door de voortdurende bezuinigingen overwegen managers soms de geestelijke verzorging meer indirect in te zetten, als coach van teams en als trainers. Onze taak is dan meer gericht op het begeleiden van de medewerkers.

Wat is voor de reden dat je een opleiding bent gaan volgen?

De hoofdreden is dat ik me meer wil bekwamen in het begeleiden van bewoners en medewerkers.
De professionaliseringsopleidingen waar geestelijk verzorgers voor kiezen zijn vooral supervisoren opleidingen, contextueel pastoraat en/of klinisch pastorale vorming.
Voor het begeleiden van mensen ben ik niet echt andere goede opleidingen tegengekomen en daarom ben ik verder gaan kijken. Zo ben ik terecht gekomen bij de opleiding CounselorCoach van De Nederlandse Academie. Via een collega geestelijk verzorger was ik al eens eerder getipt omdat zij deze opleiding een paar jaar geleden gevolgd had.

Waarom heb je voor de opleiding CounselorCoach gekozen?

Daar zijn meerdere redenen voor. De opleiding is deskundig, concreet, compact, verfrissend, toegespitst en aanscherpend.
Een meerwaarde is dat je zowel persoonlijk als professional zicht krijgt op je eigen houding, gewoontes en triggers, waarbij je leert deze te hanteren en te herkennen.

Als geestelijk verzorger ben ik opgeleid in probleemgericht denken, om mensen op verhaal te helpen komen door het verhaal te erkennen, de betekenis te verkennen en zaken in levensperspectief te zetten. Het is voor mij als geestelijk verzorger erg verdiepend om procesgericht te leren denken. Het biedt een ander perspectief, een andere manier van kijken, een nieuw spoor. Ik leer op het proces te begeleiden in plaats van op inhoud en dan vindt er beweging plaats. Bij het procesgericht werken ga ik in op betekenis geven, op iemands kracht- en zingeving en de wijze waarop iemand zaken hanteert en verwerkt. Dit sluit ook aan op de moderne tijdsgeest: mensen willen de regie houden. Daarom is het belangrijk te onderzoeken hoe mensen in kwetsbare, machteloze, uitzichtloze situaties zelf de regie houden en weer hun kracht vinden.

Integratief coachen en counselen richt zich op de kracht van de mensen en de vitale vermogens. Op het moment dat mensen die vermogens verliezen, is het juist belangrijk de kracht te (her)vinden, en mensen te stimuleren. Dit sluit aan op de algehele zorgvisie van ‘Werken met handen op de rug’. De bewoners moeten zoveel mogelijk alles zelf blijven doen. Wanneer iemand het niet meer kan, verliest hij zijn eigen redzaamheid. Wanneer iemand het zelf doet, geeft dat een positief gevoel en ondersteun je iemand bij het behouden van levenskwaliteit, doordat hij of zij zich op het positieve richt.

Daarbij komt dat steeds minder mensen een traditionele levensovertuiging hebben. Ze ontwikkelen er zelf een. Ze vinden minder troost bij de traditie. De steunkaders vervallen, verschuiven. Je kunt mensen helpen kracht te vinden in zichzelf. De methode die ik leer tijdens de opleiding is juist daarop gericht en ook komt aan de orde hoe taal daarbij ingezet kan worden. De opleiding stimuleert taalanalyse en frist mijn kennis op.

Ook merken we dat we in ons werk steeds meer te maken hebben met mensen vanuit verschillende culturen. Het is heel belangrijk af te stemmen op de ander en ons eigen model los te kunnen laten.  Dat loslaten vind ik soms ook lastig. Ik merk ook hoe zaken bij mij zijn ingesleten. Ik leer om als onafhankelijke spiegel te fungeren en mensen te begeleiden vanuit een ander perspectief.

Tot slot werken wij nauw samen met psychologen en maatschappelijk werkers in verpleeg- en ziekenhuizen. Deze opleiding is geschikt om diagnostisch en methodisch in gesprek te gaan met deze collega’s.

Hoe is je ervaring nu je deze opleiding doet?

Ik realiseer me dat ik gehospitaliseerd ben in de manier waarop ik mijn werk deed. Ik ben nu scherper en bewuster in gesprek met bewoners; vanaf dat ik binnenkom tot ik weer wegga. Als Geestelijk Verzorger ben je meer de praatpaal of word je gezien als de lieve zoon. Ik ben mijn professionaliteit en mijn houding aan het aanscherpen en word steeds zelfbewuster.

Sommige geestelijk verzorgers werken methodisch. Er is binnen de beroepsgroep discussie of dat wel wenselijk is. Terwijl ieder wel behoefte heeft aan een methode. De methode die we in de opleiding leren, kan ik goed gebruiken voor de ‘snelle’ vragen, zoals in coachende gesprekken met medewerkers. De komende maanden wil ik onderzoeken hoe ik het proces- en oplossingsgericht werken met ouderen kan gebruiken voor de ‘trage’ vragen. Hiermee bedoel ik de existentiële vragen die je op je fundamenten doen wankelen (bijvoorbeeld wat is de diepere zin van het leven nu ik 90 jaar ben, mijn kinderen dood zijn en ik in rolstoel zit)

Wat merk je voor verschil in je manier van begeleiden?

Ik luister scherper, maak bewuster gebruik van de taal, werk met het beeld van het wenkend perspectief (wat kun je zelf doen), ik richt me meer op het gevoel en ben gerichter en directer.
Ik werk meer proces- dan probleemgericht. Eerst wilde ik het verhaal helemaal weten. Nu richt ik me meer op het proces en de persoonlijke betekenis voor iemand zonder dat ik het hele verhaal hoef te horen. De hele verhalen horen kost heel veel tijd. In die zin is er steeds minder tijd. In korte tijd moet er meer gebeuren, in korte tijd moet het effectiever. Mensen worden korter opgenomen in ziekenhuizen en verpleeghuizen; in korte tijd moet je je werk goed doen. Daarnaast worden de kwaliteitseisen steeds hoger. Je moet meer kwaliteit leveren terwijl je minder tijd hebt. Wat ik nu leer is effectief en kwalitatief begeleiden!
Mensen zien nu al meer rust bij mij en dat ik meer to the point ben als ze met me praten. Ze zullen steeds meer merken dat ik op een andere manier in gesprek met ze ga en meer steun ervaren, waardoor ze sneller op me af komen als er iets is.

Terug
Terug

Studiegids downloaden

CounselorCoach

Terug
Terug

Inschrijven en intake boeken

Hiermee schrijf je je in voor de opleiding en boek je direct je intake (€ 250). Je kunt dan gelijk met de voorbereiding voor het intakegesprek beginnen.

Beste (a.s.) collega,
Je werkt al snel met cliënten. Daar heb je een praktijkplek voor nodig. Deze verplichte praktijkstage kan in een instelling, groepspraktijk of eigen praktijk plaatsvinden. Voor de belastingaftrek van de studiekosten is zelfstandige uitoefening van je professie zoals met een eigen praktijk, een eerste vereiste. Twee heel goede redenen om direct een praktijknaam aan te geven. Je kunt die uiteraard altijd nog wijzigen.

Terug
Terug

Reserveren

CounselorCoach

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden

Waarom je een opleidingsplaats reserveert
Je reserveert wanneer je serieus overweegt om deze training of opleiding te doen. Dan ben je verzekerd van een opleidingsplaats. Je hebt dan nog tijd om e.e.a. uit te zoeken of te regelen. De reservering is gratis en vrijblijvend. Wanneer de opleiding vol raakt, vragen we je of je nog van je reservering gebruik wilt maken.

Naam*
Adres*
Hidden
Hidden

Terug
Terug

Schrijf je in voor

CounselorCoach

Start: woensdag 21 september 2022 |

"*" geeft vereiste velden aan

Stap 1 van 2

Naam*
Adres*

Terug
Terug