Studeer met €1.000 STAP-subsidie » lees meer

CounselorCoach

1-jarige beroepsopleiding
Post hbo/wo

Best of both worlds

Je kunt coachen maar soms loopt je cliënt vast of heb je het vermoeden dat diepere oorzaken je cliënt belemmeren. Dat is het moment waarop jij de schep dieper moet steken. Met counseling pak je het innerlijke conflict aan en ruim je de onderliggende blokkades op. Je activeert hiervoor het zelfhelend vermogen van de cliënt.

Maar dat is niet het belangrijkste: het aangaan van een diepgaand mens-tot-mens contact maakt je tot een echte professional. Als gediplomeerd CounselorCoach ben je er voor je cliënt als het moeilijker wordt.

 

Gratis reserveren?

Kijk verder, Kom verder Download de studiegids

Wat levert het je op?

 1. Korting
  € 1.000 korting op het lesgeld met STAP-subsidie. Lees verder op deze pagina hoe je dit kunt aanvragen. 
 2. Direct je praktijk opbouwen

  Je gaat vanaf de eerste dag aan de gang in de praktijk, waardoor je al tijdens de opleiding je cliëntenkring opbouwt.

 3. Persoonlijke en professionele groei

  Je ontwikkeling als mens is het fundament voor je professionele vakmanschap. 

 4. Direct doorstromen

  Deze jaaropleiding is het fundament van de 2-jarige opleiding tot Integratieve Counselor.

Aanvragen STAP-subsidie

Doe deze opleiding met € 1.000 korting. Want deze opleiding tot CounselorCoach is fase 3 van onze STAP-erkende opleiding ‘Integratieve Counselor’. Dit is de procedure: 

 1. Download ons STAP-aanmeldingsbewijs voor de CounselorCoach (Fase 3 Integratieve Counselor).
 2. Vraag met dit aanmeldingsbewijs bij het UWV de STAP-subsidie aan. (Lees hier de procedure)

Heb je een vraag hierover: e-mail ons.

De beste opleiders

Je krijgt les van inspirerende professionals. Samen met jou geven zij deze opleiding CounselorCoach vorm en inhoud, kwaliteit en spelvreugde.

 

Cynthia Beijdorff

Docent, Leertherapeut, Supervisor,
Integratieve Counselor, Coach

Herlinde Gerrits

Docent, Leertherapeut, Integratieve Counselor
Coach, Therapeut, gecertificeerd vertrouwenspersoon

Alle opleiders van De Academie

De opleiding

In deze 1-jarige opleiding leer je om snel de diepte in te gaan met je cliënt. Je wekt vertrouwen en biedt hoop op verandering, zodat de cliënt zijn zelfverantwoordelijkheid vergroot en zijn probleem zelf aanpakt. Je confronteert en stuurt op het behalen van de gestelde doelen. 

Uniek aan deze opleiding is dat je leert werken met verschillende bewustzijnstoestanden waardoor je gedrags- en cognitieve patronen doorbreekt en verandert. 

Studeren aan De Academie

Naast het groeiproces van je cliënt, werk je ook aan het groeiproces van jezelf als mens en als professional. Dat doe je met behulp van door De Academie ontwikkelde integratieve modellen en technieken.

De geleerde theorie en vaardigheden pas je direct toe bij je cliënten. Zo bouw je stap voor stap vanaf de start van de opleiding je eigen praktijk op.

PersoonlijkProfessioneel

Maak kennis met Falko Gijzen. Hij vertelt over de opleiding CounselorCoach en over het vak. Wat waren zijn persoonlijke doelen, verwachtingen en ervaringen tijdens deze opleiding? Bekijk hier de video.

 

Benieuwd wat andere oud-studenten vinden van de opleiding? Lees hier wat zij zeggen.

Is dit vak voor jou?

Jij wilt mensen in hun kracht zetten, zodat ze zelf met nieuw elan hun situatie en problemen aanpakken. Daarbij maak je het verschil omdat je ook de dieper gelegen oorzaken uit de weg ruimt. Niet alleen bij psychosociale, maar ook bij psychosomatische problemen wil je effectieve hulp bieden.

Je zoekt niet de valse veiligheid van allerlei vaste behandelprotocollen, maar je hebt de moed en het doorzettingsvermogen om in nauwe samenwerking met je cliënt een behandelplan-op-maat te creëren en uit te voeren.

Als dit is wat je wilt, dan zit je hier goed. Want dan is dit de opleiding voor jou.

Programma & data

Als CounselorCoach werk je procesgestuurd, zodat je cliënt zonder verdere omwegen zijn doel behaalt. Je benut de werkzame factoren uit alle verschillende therapierichtingen. 

 

Vorm

Het academisch jaar duurt 9 maanden en loopt van september tot half juni. Je bent tussen de 16 en 24 uur per week bezig met deze opleiding. De indeling per jaar is als volgt:

 • 18 lesdagen (1x per 2 weken)
 • 15x leertherapie (1x per 2 weken)
 • 15x intervisie (1x per 2 weken)
 • 10x supervisie (1x per 3 weken)
 • 38 cliëntsessies in jaar 1 (62 cliëntsessies in jaar 2)

Lees hier meer over leertherapie, intervisie en supervisie: Studeren aan De Academie.

 

Lesdag

Je hebt de keuze tussen een vaste lesdag op woensdag of op vrijdag (10.00-17.00).

 

Locatie

De lessen vinden plaats op De Nederlandse Academie voor Psychotherapie, Klaprozenweg 123, 1033 NN in Amsterdam. In geval van een pandemie zoals Corona schakelen we direct door naar Zoom. De intervisiegroep doe je bij je medestudenten thuis. Supervisie en leertherapie vinden plaats in de praktijk van de opleider en na onderling overleg ook in Zoom.

 

Terugkijken van de lessen

Kun je er een les niet bij zijn? Geen probleem, de lessen worden opgenomen zodat je de video van de les altijd op een later moment terug kunt kijken. Zo mis je niks en blijf je bij, zodat je geen achterstand oploopt en door kunt.

 

Data

Vakopleiding en groepsleertherapie:

 • Woensdag-groep
  2023: 27/9, 4/10, 11/10, 1/11, 15/11, 29/11, 13/12
  2024: 10/1, 17/1, 31/1, 14/2, 28/2, 6/3, 20/3, 3/4, 17/4, 24/4, 15/5, 29/5, 12/6, 26/6
 • Vrijdag-groep
  2023: 29/9, 6/10, 13/10, 3/11, 17/11, 1/12, 15/12
  2024: 12/1, 19/1, 2/2, 16/2, 1/3, 8/3, 22/3, 5/4, 19/4, 26/4, 17/5, 31/5, 14/6, 28/6

PSBK: voor data zie PSBK. De verplichte modulen zijn Psychopathologie en Psychodiagnostiek, Ontwikkelingspsychologie, Communicatie en Interactie, Wet en Gezondheidsethiek.

 

Diploma

Diploma CounselorCoach en diploma Beroepscoach Practitioner.

 

Werkvormen

 • Theoretische inleidingen
 • Demonstraties van technieken en beïnvloedingsprocedures
 • Interventies
 • Praktijkoefeningen
 • Intervisiegroepen
 • Praktijkobservaties
 • Video- en casuïstiekbesprekingen
 • Supervisie bij de uitvoering van je cliëntpraktijk
 • Individuele leertherapie en zelfstudie.

 

Download de gratis studiegids voor het curriculum:

Kijk verder, Kom verder Download de Studiegids

Erkende beroepsopleiding

De Academie en de opleidingen zijn nationaal en internationaal erkend door registrerende instanties en beroepsverenigingen. Hierdoor is de hoge kwaliteit van je opleiding gewaarborgd.
Lees hier meer over de erkenningen van De Academie.

 

CounselorCoach

Beroepsmogelijkheden

Er zijn verschillende paden mogelijk na het behalen van je diploma. We schetsen er hier drie.

 1.  Je werkt fulltime vanuit een eigen praktijk
  Je deelt je eigen tijd in als zelfstandig CounselorCoach en je zet je eigen product in de markt.
 2. Je combineert je huidige functie met een (nieuwe) praktijk
  De CounselorsCoaches die kiezen voor deze constructie werken veelal parttime bij een werkgever en daarnaast met eigen cliënten. 
 3. Je integreert of combineert Counseling&Coaching binnen je huidige functie
  Met het diploma op zak ben je in staat binnen jouw functie Counseling&Coaching in te zetten en jouw competenties te ontwikkelen of te versterken. 

Vooropleiding

De opleiding staat open voor een ieder die aantoonbaar voldoet aan een hbo- of wo-denkniveau, hbo- of wo-opleiding of een equivalent opleidingsniveau. Om uit te groeien tot een effectieve CounselorCoach verwachten wij dat je een aantal jaar werkervaring hebt en over mens- en organisatiegerichte kwaliteiten beschikt.

 

Intake

De intake is niet alleen een beoordeling van je geschiktheid om deze opleiding met succes te doorlopen. Aan het eind van het intakegesprek bepaal je samen met de intaker de competenties en persoonlijke ontwikkeldoelen waaraan je in de opleiding wilt werken. Deze ontwikkeldoelen worden tijdens de opleiding uiteraard steeds bijgesteld.
Lees hier wat de intakeprocedure inhoudt en wat het je oplevert.

 

Vrijstelling

De Academie leidt op tot CounselorCoach vanuit een integratieve visie en modellen. Dit is de derde generatie integratieve benadering van psychotherapie en counseling, geheel client based (dus niet client centered). We werken met eigen syllabi en lesmateriaal en het integratieve model wordt vanaf dag één in de opleiding opgebouwd. Er is dan ook geen vrijstelling mogelijk, ook niet met een vooropleiding tot psycholoog, counselor of therapeut.

 

Vrijstelling voor de PSBK

Wellicht heb je op grond van je vooropleiding vrijstellingen voor de Psychosociale en Medische Basiskennis (PSBK). De Nederlandse zorgverzekeraars stellen vast welke vooropleidingen wel of niet zijn vrijgesteld van de PSBK-opleiding. De Academie volgt het beleid van de zorgverzekeraars. Zie op onze PSBK-pagina onder het tabblad “Toelating & vrijstelling” meer over vrijstellingen voor de PSBK. Je kunt altijd een bericht aan ons sturen om te vragen of je vrijstellingen hebt.

Studiekosten & STAP

Studiekosten

De studiekosten zijn € 6.835 per jaar, inclusief de lessen, supervisie, leertherapie en syllabi.

De studiekosten zijn exclusief intakekosten (eenmalig € 250) en de PSBK-modulen. Heb je geen vrijstelling voor de PSBK, zie dan verder bij opleiding PSBK.

Er zijn een aantal verplichte boeken die je dient aan te schaffen. We werken daarnaast met eigen syllabi die zijn inbegrepen in het studiegeld.

 

€ 1.000 STAP-subsidie en aftrek studiekosten

STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. Hiermee kun je € 1.000 subsidie per jaar aanvragen. Onze Psychosociale en Medische Basiskennis (PSBK) komt hier voor in aanmerking. Je studiekosten kun je opvoeren als zakelijke kosten, dus begin je opleiding direct vanuit een eigen zelfstandige praktijk.

Lees hier verder over de STAP en de aftrek studiekosten.

 

Eigen praktijk en fiscale mogelijkheden

Voor deze opleiding is het uitvoeren van cliëntbehandelingen in de (eigen) praktijk een voorwaarde voor diplomering. Dit is gunstig, want kosten voor studie/deskundigheidsbevinding kun je aftrekken als zakelijke kosten van jouw praktijk.
Voorts is in bepaalde gevallen naast ‘zelfstandigenaftrek’ ook ‘startersaftrek’ mogelijk. Het is dus voor je aftrekmogelijkheden van belang om je op te stellen als ondernemer en je in te schrijven met de naam van je praktijk/bedrijf en KvK-inschrijving te regelen.

 

Let wel: de Belastingdienst vaardigt steeds nieuwe richtlijnen uit. Daarom kan aan het bovenstaande geen rechten worden ontleend.

 

Kijk verder, Kom verder Download de Studiegids

Is dit vak voor jou?

Jij wilt mensen in hun kracht zetten, zodat ze zelf met nieuw elan hun situatie en problemen aanpakken. Daarbij maak je het verschil omdat je ook de dieper gelegen oorzaken uit de weg ruimt. Niet alleen bij psychosociale, maar ook bij psychosomatische problemen wil je effectieve hulp bieden.

Je zoekt niet de valse veiligheid van allerlei vaste behandelprotocollen, maar je hebt de moed en het doorzettingsvermogen om in nauwe samenwerking met je cliënt een behandelplan-op-maat te creëren en uit te voeren.

Als dit is wat je wilt, dan zit je hier goed. Want dan is dit de opleiding voor jou.

Programma & data

Als CounselorCoach werk je procesgestuurd, zodat je cliënt zonder verdere omwegen zijn doel behaalt. Je benut de werkzame factoren uit alle verschillende therapierichtingen. 

 

Vorm

Het academisch jaar duurt 9 maanden en loopt van september tot half juni. Je bent tussen de 16 en 24 uur per week bezig met deze opleiding. De indeling per jaar is als volgt:

 • 18 lesdagen (1x per 2 weken)
 • 15x leertherapie (1x per 2 weken)
 • 15x intervisie (1x per 2 weken)
 • 10x supervisie (1x per 3 weken)
 • 38 cliëntsessies in jaar 1 (62 cliëntsessies in jaar 2)

Lees hier meer over leertherapie, intervisie en supervisie: Studeren aan De Academie.

 

Lesdag

Je hebt de keuze tussen een vaste lesdag op woensdag of op vrijdag (10.00-17.00).

 

Locatie

De lessen vinden plaats op De Nederlandse Academie voor Psychotherapie, Klaprozenweg 123, 1033 NN in Amsterdam. In geval van een pandemie zoals Corona schakelen we direct door naar Zoom. De intervisiegroep doe je bij je medestudenten thuis. Supervisie en leertherapie vinden plaats in de praktijk van de opleider en na onderling overleg ook in Zoom.

 

Terugkijken van de lessen

Kun je er een les niet bij zijn? Geen probleem, de lessen worden opgenomen zodat je de video van de les altijd op een later moment terug kunt kijken. Zo mis je niks en blijf je bij, zodat je geen achterstand oploopt en door kunt.

 

Data

Vakopleiding en groepsleertherapie:

 • Woensdag-groep
  2023: 27/9, 4/10, 11/10, 1/11, 15/11, 29/11, 13/12
  2024: 10/1, 17/1, 31/1, 14/2, 28/2, 6/3, 20/3, 3/4, 17/4, 24/4, 15/5, 29/5, 12/6, 26/6
 • Vrijdag-groep
  2023: 29/9, 6/10, 13/10, 3/11, 17/11, 1/12, 15/12
  2024: 12/1, 19/1, 2/2, 16/2, 1/3, 8/3, 22/3, 5/4, 19/4, 26/4, 17/5, 31/5, 14/6, 28/6

PSBK: voor data zie PSBK. De verplichte modulen zijn Psychopathologie en Psychodiagnostiek, Ontwikkelingspsychologie, Communicatie en Interactie, Wet en Gezondheidsethiek.

 

Diploma

Diploma CounselorCoach en diploma Beroepscoach Practitioner.

 

Werkvormen

 • Theoretische inleidingen
 • Demonstraties van technieken en beïnvloedingsprocedures
 • Interventies
 • Praktijkoefeningen
 • Intervisiegroepen
 • Praktijkobservaties
 • Video- en casuïstiekbesprekingen
 • Supervisie bij de uitvoering van je cliëntpraktijk
 • Individuele leertherapie en zelfstudie.

 

Download de gratis studiegids voor het curriculum:

Kijk verder, Kom verder Download de Studiegids

Erkende beroepsopleiding

De Academie en de opleidingen zijn nationaal en internationaal erkend door registrerende instanties en beroepsverenigingen. Hierdoor is de hoge kwaliteit van je opleiding gewaarborgd.
Lees hier meer over de erkenningen van De Academie.

 

CounselorCoach

Beroepsmogelijkheden

Er zijn verschillende paden mogelijk na het behalen van je diploma. We schetsen er hier drie.

 1.  Je werkt fulltime vanuit een eigen praktijk
  Je deelt je eigen tijd in als zelfstandig CounselorCoach en je zet je eigen product in de markt.
 2. Je combineert je huidige functie met een (nieuwe) praktijk
  De CounselorsCoaches die kiezen voor deze constructie werken veelal parttime bij een werkgever en daarnaast met eigen cliënten. 
 3. Je integreert of combineert Counseling&Coaching binnen je huidige functie
  Met het diploma op zak ben je in staat binnen jouw functie Counseling&Coaching in te zetten en jouw competenties te ontwikkelen of te versterken. 

Vooropleiding

De opleiding staat open voor een ieder die aantoonbaar voldoet aan een hbo- of wo-denkniveau, hbo- of wo-opleiding of een equivalent opleidingsniveau. Om uit te groeien tot een effectieve CounselorCoach verwachten wij dat je een aantal jaar werkervaring hebt en over mens- en organisatiegerichte kwaliteiten beschikt.

 

Intake

De intake is niet alleen een beoordeling van je geschiktheid om deze opleiding met succes te doorlopen. Aan het eind van het intakegesprek bepaal je samen met de intaker de competenties en persoonlijke ontwikkeldoelen waaraan je in de opleiding wilt werken. Deze ontwikkeldoelen worden tijdens de opleiding uiteraard steeds bijgesteld.
Lees hier wat de intakeprocedure inhoudt en wat het je oplevert.

 

Vrijstelling

De Academie leidt op tot CounselorCoach vanuit een integratieve visie en modellen. Dit is de derde generatie integratieve benadering van psychotherapie en counseling, geheel client based (dus niet client centered). We werken met eigen syllabi en lesmateriaal en het integratieve model wordt vanaf dag één in de opleiding opgebouwd. Er is dan ook geen vrijstelling mogelijk, ook niet met een vooropleiding tot psycholoog, counselor of therapeut.

 

Vrijstelling voor de PSBK

Wellicht heb je op grond van je vooropleiding vrijstellingen voor de Psychosociale en Medische Basiskennis (PSBK). De Nederlandse zorgverzekeraars stellen vast welke vooropleidingen wel of niet zijn vrijgesteld van de PSBK-opleiding. De Academie volgt het beleid van de zorgverzekeraars. Zie op onze PSBK-pagina onder het tabblad “Toelating & vrijstelling” meer over vrijstellingen voor de PSBK. Je kunt altijd een bericht aan ons sturen om te vragen of je vrijstellingen hebt.

Studiekosten & STAP

Studiekosten

De studiekosten zijn € 6.835 per jaar, inclusief de lessen, supervisie, leertherapie en syllabi.

De studiekosten zijn exclusief intakekosten (eenmalig € 250) en de PSBK-modulen. Heb je geen vrijstelling voor de PSBK, zie dan verder bij opleiding PSBK.

Er zijn een aantal verplichte boeken die je dient aan te schaffen. We werken daarnaast met eigen syllabi die zijn inbegrepen in het studiegeld.

 

€ 1.000 STAP-subsidie en aftrek studiekosten

STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. Hiermee kun je € 1.000 subsidie per jaar aanvragen. Onze Psychosociale en Medische Basiskennis (PSBK) komt hier voor in aanmerking. Je studiekosten kun je opvoeren als zakelijke kosten, dus begin je opleiding direct vanuit een eigen zelfstandige praktijk.

Lees hier verder over de STAP en de aftrek studiekosten.

 

Eigen praktijk en fiscale mogelijkheden

Voor deze opleiding is het uitvoeren van cliëntbehandelingen in de (eigen) praktijk een voorwaarde voor diplomering. Dit is gunstig, want kosten voor studie/deskundigheidsbevinding kun je aftrekken als zakelijke kosten van jouw praktijk.
Voorts is in bepaalde gevallen naast ‘zelfstandigenaftrek’ ook ‘startersaftrek’ mogelijk. Het is dus voor je aftrekmogelijkheden van belang om je op te stellen als ondernemer en je in te schrijven met de naam van je praktijk/bedrijf en KvK-inschrijving te regelen.

 

Let wel: de Belastingdienst vaardigt steeds nieuwe richtlijnen uit. Daarom kan aan het bovenstaande geen rechten worden ontleend.

 

Kijk verder, Kom verder Download de Studiegids

De menselijke verandering

Je wilt een vrolijke en innovatieve opleiding doen en het liefst ook nog eens erkend. De Nederlandse Academie is er sinds 1979 voor iedereen die zich persoonlijk en professioneel wil ontplooien.

 

Team-Nederlandse-Academie-voor-Psychotherapie

 

Wil je meer lezen over De Academie? Lees hier over onze visie en bekijk hier wie de opleiders zijn.

Kom naar een Open Avond of Experience Day

Kom proeven aan het vak en ontmoet je aanstaande collega’s en opleiders. Je kunt kiezen voor een Online Open Avond of Experience Day. Stel je vragen tijdens een van onze events. Je bent van harte welkom.

 

Bekijk hier de agenda.

Praktijkverhalen van oud-studenten

Waarom zij hun opleiding aan De Nederlandse Academie zijn gaan volgen.

 

 

Rogier Klop

Ondernemers Coach

 

Rogier Klop

 

‘De cliënt weet het, kan het en doet het’, is een veel terugkerende uitspraak in de opleiding CounselorCoach. Hoewel het soms interessant is om lekker ‘in de poep te roeren…’ Lees meer >

 

Anton Koolwijk

Humanistisch Geestelijk Verzorger en CounselorCoach

 

Anton Koolwijk

 

‘…Een meerwaarde is dat je zowel persoonlijk als professional zicht krijgt op je eigen houding, gewoontes en triggers, waarbij je leert deze te hanteren en te herkennen.’ Lees meer >

Margot de Cock Opleidingsadviseur | Leertherapeut Integratieve Therapeut ECP

Wil je meer weten?

Bel mij voor meer informatie of mail me voor een persoonlijk adviesgesprek.

Sfeer proeven? Kom naar ons Open Huis.

Experience Day

CounselorCoach

Donderdag 14 september 2017 | 14:00 – 16:00

Wat leuk dat je naar een van de avonden wilt komen! Het is zo belangrijk dat meer mensen zich bezig houden met het geluk van kinderen. Jij bent daar kennelijk één van.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Terug
Terug

Inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer tincidunt malesuada cursus. Etiam semper orci dictum

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Terug
Terug

Kostenoverzicht & Studiecalculator
CounselorCoach

 

De kosten voor deze opleiding bedragen € 6.835. Maar de werkelijke studiekosten liggen aanzienlijk lager, want je hebt de nodige belastingvoordelen. En daarbij genereer je ook nog eens omzet met cliëntsessies. 
Het lesgeld is inclusief lesdagen (18), supervisie (10) en leertherapie (15). 
Het lesgeld is exclusief de PSBK-modulen (zie onderstaande toelichting) en de eenmalige kosten van € 250 voor het intakegesprek.

Kies in onderstaande studiecalculator je belastingschaal en bereken je voordeel:

Lesgeld
Assessment
Supervisie
Leertherapie
Kies je belastingschaal
Inschrijven
Subtotaal studiekosten
 
Jaarlijkse eenmalige drempel volgens fiscus*
 
Belastingvoordeel. Je krijgt retour van de fiscus*  
 
Dus je werkelijke studiekosten in jaar 1 zijn
 

Verspreid over een jaar (52 weken) zijn de kosten € xx,xx per week.

Toelichting PSBK
Bovenstaand rekenvoorbeeld is exclusief kosten voor eventuele PSBK-modulen (Psychosociale en Medische Basiskennis). Wanneer je geen vrijstelling hebt voor de PSBK-modulen behorende bij deze opleiding, zie dan verder bij opleiding PSBK.

Overige fiscale mogelijkheden
Voor deze opleiding is het uitvoeren van cliëntbehandelingen in de (eigen) praktijk een voorwaarde voor diplomering. Dit is gunstig: hierdoor zijn de kosten voor het oprichten en inrichten van je praktijk ook fiscaal aftrekbaar, omdat zij binnen de studiekosten vallen. Voorts is in bepaalde gevallen naast ‘zelfstandigen aftrek’ ook ‘startersaftrek’ mogelijk.

* Peildatum 2020. Dit rekenvoorbeeld geldt als indicatie bij ineens betaling van je (jaarlijkse) studiekosten. Als de regels van de Belastingdienst gelijk blijven, geldt voor het vervolg van een meerjarige opleiding een soortgelijk bedrag per fiscaal jaar. Mocht de overheid de aftrekmogelijkheden veranderen, zijn wij niet aansprakelijk voor bovenstaande informatie. Blijf dus zelf goed op de hoogte welke mogelijkheden er voor jou zijn. Je vindt hier de uitgebreide voorwaarden van de Belastingdienst.

Terug
Terug

Opleiding CounselorCoach: Rogier Klop vertelt

‘De cliënt weet het, kan het en doet het’, is een veel terugkerende uitspraak in de opleiding CounselorCoach. Hoewel het soms interessant is om lekker ‘in de poep te roeren’, word ik erop gewezen dat ik als coach alleen het proces begeleid, van het grip krijgen op het probleem naar het groeien tot een vollediger persoon. Het onverwachte voor mij was, dat ik als student door hetzelfde proces ga als mijn cliënten.

Voor mij betekent de studie een start van een nieuwe levensfase waarin ik mijn gevoel volg en ga doen wat ik altijd al wilde en deed als kind: anderen helpen gelukkig te worden, in essentie. Het mooie van de opleiding is dat naast de kennis en vaardigheden die absoluut noodzakelijk zijn bij de uitoefening van het beroep tot counselor coach, het alle facetten biedt om mij als persoon door een bewustwordingsproces te nemen naar een vollediger persoon en een volwaardig counselor coach.. De vele reflectiemomenten en leertherapiesessies die ik volg zijn enorm waardevol en hebben mijzelf de meeste inzichten en doorbraken gebracht om te komen tot waar ik nu ben: een vollediger mens en volwaardiger counselor coach. Wat ik intrinsiek al was maar nu ook zo ervaar. Het klinkt misschien hoogdravend, maar het is wat het is! Een mooie opleiding met een hele fijne groep studenten en docenten!

Mocht je ook bevlogen raken door dit verhaal en de stap willen maken naar zelfstandig professional dan coach ik je graag naar deze toekomst!

Rogier Klop – Vita Ondernemers Coach

Terug
Terug

Opleiding CounselorCoach: Anton Koolwijk vertelt

Wat is jouw werk nu, wat doe je?

Als geestelijk verzorger is mijn hoofdtaak het begeleiden van mensen. 60-70% van de tijd wordt besteed aan begeleiding, vieringen en gespreksgroepen. Daarnaast bestaat onze taak uit adviseren, lesgeven, beleidsadvisering. Door de voortdurende bezuinigingen overwegen managers soms de geestelijke verzorging meer indirect in te zetten, als coach van teams en als trainers. Onze taak is dan meer gericht op het begeleiden van de medewerkers.

Wat is voor de reden dat je een opleiding bent gaan volgen?

De hoofdreden is dat ik me meer wil bekwamen in het begeleiden van bewoners en medewerkers.
De professionaliseringsopleidingen waar geestelijk verzorgers voor kiezen zijn vooral supervisoren opleidingen, contextueel pastoraat en/of klinisch pastorale vorming.
Voor het begeleiden van mensen ben ik niet echt andere goede opleidingen tegengekomen en daarom ben ik verder gaan kijken. Zo ben ik terecht gekomen bij de opleiding CounselorCoach van De Nederlandse Academie. Via een collega geestelijk verzorger was ik al eens eerder getipt omdat zij deze opleiding een paar jaar geleden gevolgd had.

Waarom heb je voor de opleiding CounselorCoach gekozen?

Daar zijn meerdere redenen voor. De opleiding is deskundig, concreet, compact, verfrissend, toegespitst en aanscherpend.
Een meerwaarde is dat je zowel persoonlijk als professional zicht krijgt op je eigen houding, gewoontes en triggers, waarbij je leert deze te hanteren en te herkennen.

Als geestelijk verzorger ben ik opgeleid in probleemgericht denken, om mensen op verhaal te helpen komen door het verhaal te erkennen, de betekenis te verkennen en zaken in levensperspectief te zetten. Het is voor mij als geestelijk verzorger erg verdiepend om procesgericht te leren denken. Het biedt een ander perspectief, een andere manier van kijken, een nieuw spoor. Ik leer op het proces te begeleiden in plaats van op inhoud en dan vindt er beweging plaats. Bij het procesgericht werken ga ik in op betekenis geven, op iemands kracht- en zingeving en de wijze waarop iemand zaken hanteert en verwerkt. Dit sluit ook aan op de moderne tijdsgeest: mensen willen de regie houden. Daarom is het belangrijk te onderzoeken hoe mensen in kwetsbare, machteloze, uitzichtloze situaties zelf de regie houden en weer hun kracht vinden.

Integratief coachen en counselen richt zich op de kracht van de mensen en de vitale vermogens. Op het moment dat mensen die vermogens verliezen, is het juist belangrijk de kracht te (her)vinden, en mensen te stimuleren. Dit sluit aan op de algehele zorgvisie van ‘Werken met handen op de rug’. De bewoners moeten zoveel mogelijk alles zelf blijven doen. Wanneer iemand het niet meer kan, verliest hij zijn eigen redzaamheid. Wanneer iemand het zelf doet, geeft dat een positief gevoel en ondersteun je iemand bij het behouden van levenskwaliteit, doordat hij of zij zich op het positieve richt.

Daarbij komt dat steeds minder mensen een traditionele levensovertuiging hebben. Ze ontwikkelen er zelf een. Ze vinden minder troost bij de traditie. De steunkaders vervallen, verschuiven. Je kunt mensen helpen kracht te vinden in zichzelf. De methode die ik leer tijdens de opleiding is juist daarop gericht en ook komt aan de orde hoe taal daarbij ingezet kan worden. De opleiding stimuleert taalanalyse en frist mijn kennis op.

Ook merken we dat we in ons werk steeds meer te maken hebben met mensen vanuit verschillende culturen. Het is heel belangrijk af te stemmen op de ander en ons eigen model los te kunnen laten.  Dat loslaten vind ik soms ook lastig. Ik merk ook hoe zaken bij mij zijn ingesleten. Ik leer om als onafhankelijke spiegel te fungeren en mensen te begeleiden vanuit een ander perspectief.

Tot slot werken wij nauw samen met psychologen en maatschappelijk werkers in verpleeg- en ziekenhuizen. Deze opleiding is geschikt om diagnostisch en methodisch in gesprek te gaan met deze collega’s.

Hoe is je ervaring nu je deze opleiding doet?

Ik realiseer me dat ik gehospitaliseerd ben in de manier waarop ik mijn werk deed. Ik ben nu scherper en bewuster in gesprek met bewoners; vanaf dat ik binnenkom tot ik weer wegga. Als Geestelijk Verzorger ben je meer de praatpaal of word je gezien als de lieve zoon. Ik ben mijn professionaliteit en mijn houding aan het aanscherpen en word steeds zelfbewuster.

Sommige geestelijk verzorgers werken methodisch. Er is binnen de beroepsgroep discussie of dat wel wenselijk is. Terwijl ieder wel behoefte heeft aan een methode. De methode die we in de opleiding leren, kan ik goed gebruiken voor de ‘snelle’ vragen, zoals in coachende gesprekken met medewerkers. De komende maanden wil ik onderzoeken hoe ik het proces- en oplossingsgericht werken met ouderen kan gebruiken voor de ‘trage’ vragen. Hiermee bedoel ik de existentiële vragen die je op je fundamenten doen wankelen (bijvoorbeeld wat is de diepere zin van het leven nu ik 90 jaar ben, mijn kinderen dood zijn en ik in rolstoel zit)

Wat merk je voor verschil in je manier van begeleiden?

Ik luister scherper, maak bewuster gebruik van de taal, werk met het beeld van het wenkend perspectief (wat kun je zelf doen), ik richt me meer op het gevoel en ben gerichter en directer.
Ik werk meer proces- dan probleemgericht. Eerst wilde ik het verhaal helemaal weten. Nu richt ik me meer op het proces en de persoonlijke betekenis voor iemand zonder dat ik het hele verhaal hoef te horen. De hele verhalen horen kost heel veel tijd. In die zin is er steeds minder tijd. In korte tijd moet er meer gebeuren, in korte tijd moet het effectiever. Mensen worden korter opgenomen in ziekenhuizen en verpleeghuizen; in korte tijd moet je je werk goed doen. Daarnaast worden de kwaliteitseisen steeds hoger. Je moet meer kwaliteit leveren terwijl je minder tijd hebt. Wat ik nu leer is effectief en kwalitatief begeleiden!
Mensen zien nu al meer rust bij mij en dat ik meer to the point ben als ze met me praten. Ze zullen steeds meer merken dat ik op een andere manier in gesprek met ze ga en meer steun ervaren, waardoor ze sneller op me af komen als er iets is.

Terug
Terug

Wat onze studenten zeggen…

Het is heel erg pragmatisch vak en zo ook in de studie door direct met cliëntbehandeling te starten. Het is een heel dankbare en zinvolle taak om een wezenlijk aandeel in het beïnvloeding proces en veranderingsproces van de cliënt te mogen geven. Edwin Rijken

De opleiding zit goed en stevig in elkaar en geeft heel veel mogelijkheden om me te ontwikkelen als professional en als mens. Marieke Harmsen

Het werkt! Ik heb ervaren hoe effectief de integratieve werkwijze is en ben daarvan onder de indruk! Gaaf om me de werkwijze eigen te maken. Judith de Vries

Het midden tussen coaching en psychotherapie is een ontzettend dankbaar terrein. Het voelt inderdaad alsof de verschillende psychologische stromingen bij elkaar komen in 1 model, waarbij aandacht is voor het bewuste en onbewuste. Juist die twee instrumenten bij elkaar – praten en imaginatie/trance – maken het voor mij zo krachtig. We gaan zo diep als nodig is voor het op weg brengen van de client op korte termijn. Johanna Koopmans

Er is een duidelijke structuur te herkennen, dit gaf houvast en duidelijkheid. De theorie-stof wordt goed afgewisseld met deze meteen in de praktijk te brengen. Dit houdt het levendig en zorgt dat de leercurve sneller stijgt. Eveline Besters

Afgestudeerden TCC1

Terug
Terug

Procedure STAP-subsidie aanvragen bij UWV

Je hebt de PDF met je gegevens ontvangen in je e-mail. 

 1. Controleer of jouw gegevens kloppen die op het aanmeldingsbewijs staan (voor- en achternaam, straat + huisnummer, postcode, woonplaats en geboortedatum).
 2. Download jouw persoonlijke aanmeldingsbewijs die je in de bijlage van deze e-mail vindt. Zet het bestand op een plek op je computer waar je deze gemakkelijk terug kan vinden.
 3. Op de eerstkomende Dag van Aanvraag van je STAP-budget moet je deze uploaden op de website van het UWV wanneer je de subsidieaanvraag gaat doen.
 4. Controleer ruim voor de Dag van Aanvraag of je DigiD (nog) werkt. Het aanvragen van een nieuw DigiD kan namelijk 5 werkdagen duren.
 5. Plan zo in dat je tenminste vanaf 09.00 uur op een locatie bent met een stabiele internetverbinding.
 6. Zorg dat je ruim op tijd (vóór 10:00 uur) http://stapuwv.nl In de praktijk blijkt dat hoe vroeger je op de hun pagina bent, hoe hoger jouw plek in de wachtrij. Zet dus de pagina op tijd open!
  NB. Sluit of vernieuw je browser daarna niet meer, want dan kom je weer achteraan in de rij te staan.
 7. Houd rekening met lange wachttijden. Reserveer hier tijd voor in je agenda.

 

Op de Dag van Aanvraag
Vooraf: houd je internetverbinding en browser open tijdens je aanvraag. Zorg ervoor dat je computer niet in stand-by- of slaap-modus gaat. (Als dit gebeurt dan loop je het risico dat je weer achteraan moet aansluiten in de rij.

 1. Ga de dag van Aanvraag ruimschoots vóór 10.00 naar https://www.stapuwv.nl/login?p=stapaanvraag en log zo snel mogelijk in met je DigiD. Je komt in een wachtrij terecht.
 2. Ben je aan de beurt? Upload het aanmeldbewijs (PDF) en voer je UWV-studentnummer in. (Je studentnummer staat op je STAP-aanmeldingsbewijs.)
 3. Klik op ‘zoeken’. Selecteer je opleiding door te zoeken op ‘Integratieve Counselor’. Kies uit de zoekresultaten jouw opleiding:
  1. Integratieve Counselor fase 3 voor: CounselorCoach | jaar 1 van de post hbo/wo opleiding tot: Integratieve Counselor | Integratieve Hypnotherapeut | MasterTherapeut ECP. Of selecteer 
  2. Integratieve Counselor fase 4 voor:  jaar 2 van de post hbo/wo tot: Integratieve Counselor | Integratieve Hypnotherapeut | MasterTherapeut ECP. 
 4. Klik op ‘Kies activiteit’ en daarna op ‘volgende’.
 5. Rond je aanvraag af door alle vervolgstappen te doorlopen. Het UWV neemt jouw aanvraag nu in behandeling. Binnen 4 weken ontvang je bericht of deze is goedgekeurd.
Terug
Terug

Aanvraag STAP aanmeldingsbewijs CounselorCoach
(Fase 3 Integratieve Counselor)

Terug
Terug

Studiegids downloaden

CounselorCoach

Terug
Terug

Inschrijven en intake boeken

Hiermee schrijf je je in voor de opleiding en boek je direct je intake (€ 250). Je kunt dan gelijk met de voorbereiding voor het intakegesprek beginnen.

Beste (a.s.) collega,
Je werkt al snel met cliënten. Daar heb je een praktijkplek voor nodig. Deze verplichte praktijkstage kan in een instelling, groepspraktijk of eigen praktijk plaatsvinden. Voor de belastingaftrek van de studiekosten is zelfstandige uitoefening van je professie zoals met een eigen praktijk, een eerste vereiste. Twee heel goede redenen om direct een praktijknaam aan te geven. Je kunt die uiteraard altijd nog wijzigen.

Terug
Terug

Reserveren

CounselorCoach

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden

Waarom je een opleidingsplaats reserveert
Je reserveert een plaats in de opleiding of training omdat je serieus geïnteresseerd bent en niet het risico wil lopen dat de opleiding al vol is wanneer je inschrijft. Je hebt nu nog even de tijd om e.e.a. uit te zoeken of te regelen. De reservering is gratis en vrijblijvend. We sturen je bijtijds een e-mailbericht om te vragen of je nog van je reservering gebruik wil maken. Zodra je hebt besloten om echt mee te doen, laat het ons zo spoedig mogelijk weten door middel van je inschrijving via de website. Zorg dat je ieder geval tot een maand voor de eerste lesdag weet of je het wel of niet gaat doen. Daarna kunnen we helaas je plaats in de opleiding niet meer garanderen.

Naam*
Adres*
Hidden
Hidden

Terug
Terug

Schrijf je in voor

CounselorCoach

Start: woensdag 27 september 2023 |

Terug
Terug