Integratieve Psychotherapie

4-jarige post-hbo/wo beroepsopleiding ECP
Erkend EAP, EAIP, NAP, NFG

Meesterlijk in de menselijke verandering

Alleen praten is vaak niet genoeg voor echte verandering. Daarvoor dien je in de diepere gevoelslagen van je cliënt af te dalen en te werken. Wij leren je in deze opleiding hoe je de onderliggende structuur van persoonlijkheidsdelen kunt verkennen en integreren. Iedere cliënt is weer een geheel ander mens. Jij maakt het verschil om State of the Art maatwerk te creëren in samenwerking met je cliënt. Daarom is dit vak ook zo inspirerend en vreugdevol. 

 

Gratis reserveren?

Kijk verder, Kom verder Download de studiegids

Wat levert het je op?

 1. De beste therapie voor je cliënt

  Je ontwerpt maatwerk voor je cliënt volgens de laatste ontwikkelingen van het vakgebied: de 3e generatie Integratieve Psychotherapie. Lees meer.

 2. Het beste voor jezelf 

  Zelfinzicht als fundament voor het diepgaande contact met je cliënt. Lees meer

 3. Erkenning, vergoeding en btw vrijstelling

  Alleen bij De Academie: al na 2 jaar opleiding AGB-code, vergoedingen én btw-vrijstelling. Lees meer.

 4. Studeren en verdienen

  Tijdens je studie bouw je al je praktijk op. Het werken met cliënten genereert omzet. Zie het terugverdienmodel

PersoonlijkProfessioneel

Je groeit als mens en als professional. Je gaat samen met je medestudenten dit ontwikkelingsproces aan. Dat betekent ervaringen bespreken, gevoelens uitwisselen en verder komen in je eigen proces. Ook de donkerste zaken worden verlicht. Alles van jou is welkom en alles is bespreekbaar. Met elkaar, uit en thuis, huilen en lachen.

Programma

Het is een krachtige, praktijkgerichte opleiding met veel aandacht voor Client Based werken, gestoeld op de uitkomsten van het wetenschappelijk effectonderzoek.

De opleiding integreert de laatste ontwikkelingen in de veranderkunde in het werken met cliënten. Het vormt een harmonieus geheel, zodat jij je als mens en als professional in je eigen tempo kunt ontwikkelen.

Lees hier over de lesopbouw en het programma.

 

Studieduur

De opleiding is verdeeld in vier lesjaren lopend van eind september tot half juni. Je hebt ieder jaar:

 • Lesdagen op De Academie (18x) 
 • Intervisie (10x)
 • Leertherapie (10x)
 • Supervisie (10x)
 • Groepsleertherapie (5x)
 • PSBK-modulen (7 zaterdagen)

Uniek: Alle lessen worden opgenomen en zijn thuis opnieuw te bekijken.

 

Tijdsinvestering en ontwikkel-flow

De eerste twee jaren is stevig doorpakken met 60 EC per jaar. Dat betekent dat je zo’n 16 tot 24 uur per week bezig bent met PSBK, de lessen, supervisie en leertherapie, de opdrachten voor de intervisiegroep en wat we noemen: suddertijd. Dat is de tijd die nodig is om alle nieuwe ervaringen te integreren in jezelf tijdens je persoonlijke groeiproces.

 

Vooral in het eerste jaar ervaar je de meeste studiedruk: alles is nieuw, het opnieuw studeren, het ontmoeten van nieuwe mensen, de emotionele contacten en de intense nieuwe ervaringen. Wees gerust: het went snel, je komt vanzelf in een ‘ontwikkel-flow!’

Studiekosten & aftrek

Studiekosten

Het studiegeld is € 7.275 per jaar.
Hier lees je hoe deze studiekosten zijn opgebouwd.

 

Kom je niet in aanmerking voor vrijstelling van de PSBK opleiding? Dan dien je deze voorafgaand of parallel aan de opleiding te doen. De PSBK modulen zijn niet bij de studiekosten inbegrepen. Zie hier de PSBK opleiding

 

Voorafgaand aan de opleiding doe je een uitgebreide intake-opdracht en een persoonlijk gesprek met de intaker. Hier lees je alle ins en outs over de procedure: intake. Voor deze intake betaal je € 250.  

 

Aftrek

We ondersteunen je in het opzetten en voeren van een eigen praktijk. Dit is belangrijk voor je ontwikkeling als ambachtelijke professional en biedt de mogelijkheid om je studiekosten fiscaal af te trekken. 

 

Terugverdienen

Jij gaat direct in de praktijk met cliënten aan de slag. Na twee jaar ben je al gediplomeerd Integratieve Counselor met vergoedingsmogelijkheden bij zorgverzekeraars en heb je al btw-vrijstelling. Gemiddeld verdien je € 14.000 terug. Zie hier het terugverdienmodel.

Vooropleiding

Wanneer je bachelor of master bent, of beschikt over een aantoonbaar equivalent niveau, dan kun je je inschrijven voor de opleiding. 

 

Vrijstellingen PSBK

De zorgverzekeraars stellen een diploma PsychoSociale en Medische Basiskennis (PSBK) als voorwaarde om voor vergoedingen in aanmerking te komen. 

Wellicht heb je op grond van je vooropleiding vrijstellingen voor de PSBK. De overkoepelende beroepsbelangen organisaties RBCZ en de Nederlandse Associatie voor Psychotherapie geven aan welke vooropleidingen wel of niet zijn vrijgesteld van deze PSBK-opleiding. De Nederlandse Academie volgt het beleid van deze verenigingen. Je kunt altijd een bericht aan ons sturen om te vragen of je vrijstellingen hebt. De Nederlandse Academie conformeert zich aan de meest recente versie van dit document. 

 

Geen vrijstelling voor de integratieve vakopleiding

Het integratieve denken en handelen en de professionele attitude van het client based werken in de 3e generatie integratieve ontwikkeling (het Nieuwe Paradigma in de Veranderkunde) wordt nergens anders aangeboden in Nederland. Voor deze onderdelen zijn dan ook geen vrijstellingen mogelijk.

Erkenningen, vergoedingen en btw

De hoogste standaard
De Nederlandse Academie voor Psychotherapie heeft de hoogste Europese onderscheiding als opleidingsinstituut in Psychotherapie. Wij bestaan bestaan al meer dan 45 jaar en beschikken dan ook over allerlei Nederlandse en Europese erkenningen.

Met deze topopleiding verkrijg je het hoogste Europese kwaliteitskeurmerk in de psychotherapie: het ECP. Uniek is ook dat je al na het 2e jaar van de opleiding voor vergoedingen van zorgverzekeraars in aanmerking komt. En je hebt dan ook btw-vrijstelling. Doorstuderen in het 3e en 4e jaar in je eigen praktijk met een goed financieel fundament: voor iedere zelfstandige een prachtig vooruitzicht. Je vindt dat alleen op de Nederlandse Academie. 

 

De European Association for Integratieve Psychotherapy EAIP

De Nederlandse Academie is full member van de De European Association for Integratieve Psychotherapy (EAIP). Onze Integratieve Psychotherapie opleidingen zijn dan ook door deze overkoepelende beroepsorganisatie voor Integratieve Psychotherapie op Europees niveau erkent. Jan Rademaker, directeur en opleider, is een van de EAIP-Presidenten (2008-2013) en heeft de integratieve benadering verder op de kaart gezet.

 

De Nederlandse Academie: direct het ECP

Sinds 30 juni 2010 is de Nederlandse Academie door de EAP erkend als European Accredited Psychotherapy Training Institute (EAPTI). Dit houdt in dat je met het diploma van de Nederlandse Academie direct het European Certificate for Psychotherapy (ECP) kunt aanvragen. Daar zijn we natuurlijk best trots op.
Wat is het grote voordeel?
Als je ergens anders bij een niet-erkend EAPTI-opleidingsinstituut afstudeert moet je 3 jaar wachten voordat je het ECP kunt aanvragen. Met ons diploma verkrijg je direct het ECP bij de European Association for Psychotherapy (EAP) je direct het ECP. Wij zijn dan ook blij dat we onze studenten dit grote voordeel kunnen bieden.

 

Sigmund Freud Universiteit in Wenen

Deze erkende universiteit verzorgt een universitaire opleiding in psychotherapie op verschillende plaatsen in Europa (Wenen, Parijs, Ljubljana, Berlijn, Milan en Linz). Onze integratieve psychotherapieopleiding heeft een erkenning door de SFU waardoor je in verkorte tijd je Master in Psychotherapie-wetenschappen kunt behalen. Ook kun je bij de SFU terecht voor een en PhD in Psychotherapie-wetenschappen. Met een Master of een PhD van de Sigmund Freud University kun je je niet inschrijven in het Nederlandse BIG-register dat gesloten blijft voor ‘vreemde invloeden.’

 

ECP, verenigingen, zorgverzekeraars en btw

Al na 2 jaar opleiding beschik je al over Vektis AGB-code 90, met het ECP kom je in aanmerking voor AGB code 9421. Zoals al eerder aangegeven, kun je je NIET laten registreren in het Nederlandse BIG-register en worden je cliëntsessies niet vergoed vanuit de AWBZ maar wel uit de aanvullende zorgverzekeringen. Als Integratieve Therapeut ECP kun je terecht bij verschillende beroepsverenigingen. 

Btw vrijstelling verkrijg je al na het 2e jaar van de opleiding. Je bent dan gediplomeerd Integratieve Counselor. 

Data & locatie

Data

Vakopleiding: de lesdag is op vrijdag van 10.00 – 17.00.

2024 | 27/9, 4/10, 18/10, 8/11, 15/11, 29/11, 13/12

2025 | 10/1, 17/1, 31/1, 14/2, 28/2, 7/3, 21/3, 4/4, 11/4, 25/4, 16/5, 30/5, 13/6, 20/6

 

PSBK: de lesdag is op zaterdag (online) van 10.00 – 16.00.

Je kunt de PSBK voorafgaand of parallel aan jaar 1 en jaar 2 doen. De verplichte modulen voor jaar 1 zijn Psychopathologie en Psychodiagnostiek, Ontwikkelingspsychologie, Communicatie en Interactie, Wet en Gezondheidsethiek. voor data zie PSBK

 

Locatie

De lessen vinden plaats op De Nederlandse Academie voor Psychotherapie, Klaprozenweg 123, 1033 NN Amsterdam. De intervisiegroep doe je bij je medestudenten thuis. Supervisie en leertherapie vinden plaats in de praktijk van de opleider en na onderling overleg ook in Zoom. 

 

Terugkijken van de lessen
Kun je er een les niet bij zijn? Geen probleem, de lessen worden opgenomen zodat je de video van de les altijd op een later moment terug kunt kijken. Zo mis je niks en blijf je bij, zodat je geen achterstand oploopt en door kunt.

Het ECP versus het BIG

EAP en het European Certificate of Psychotherapy (ECP)

In 1991 richten psychiaters, hoogleraren, psychotherapeuten en psychologen uit de verschillende Europese landen in Wenen de ‘European Association for Psychotherapy’ (EAP) op. Inmiddels verenigt de EAP meer dan 128 organisaties, waaronder de nationale delegaties en koepelorganisaties, die meer dan 120.000 beroepsbeoefenaars vertegenwoordigen. Doelstelling van de EAP is te komen tot een eenduidig standaard voor het beroep van psychotherapeut in alle landen van Europa. Naast het Europese competentieprofiel voor psychotherapie is er ook het kwaliteitskeurmerk voor de individuele therapeut: het ECP (European Certificate of Psychotherapy). Dit is van belang omdat cliënten recht hebben op gedegen hulpverlening en een eenduidige hoge kwaliteitsstandaard; psychotherapie is tot nu toe per land anders geregeld. In het ene Europese land kent de psychotherapie geen enkele kwaliteitsgarantie en oefenen ongeschoolde leken het vak uit. In het andere land is er sprake van een protectionistische situatie. Daar is de psychotherapie voorbehouden aan een beperkte groep van psychotherapeuten.

 

Een internationale standaard voor een psychotherapie opleiding

De EAP heeft de eisen geformuleerd waaraan een erkende opleiding in psychotherapie moet voldoen. Dit betreft het minimum aan studie-uren, de hoeveelheid supervisiebijeenkomsten, de leertherapiesessies, het aantal cliëntbehandelingen, etc. De Nederlandse Academie met haar Integratieve Psychotherapie opleidingen voldoet aan deze norm.

 

Onze ECP opleiding versus de RINO opleiding tot psychotherapeut

De Nederlandse overheid volgt niet de Europese standaard in psychotherapie maar hanteert een eigen model. De opleiding tot psychotherapeut aan het RINO kent de instroomeis van de GZ-psycholoog en duurt 3 jaar. Totale opleidingsduur is dan 9 jaar (studie psychologie + 2 jaar GZ-psycholoog + 3 jaar Psychotherapeut).
Op onze Academie kun je ook met andere hbo of universitaire opleidingen de opleiding volgen. 
De RINO opleiding leidt op tot de BIG-registratie, RINO afgestudeerde psychotherapeuten richten zich in de regel op zwaardere persoonlijkheidsproblematiek en de meer langdurige behandelingen binnen GGZ-klinieken.
Onze Integratieve Therapeut ECP kan zich NIET laten registreren in het BIG-register en richt zich op de zelfstandige praktijkvoering met Kortdurende Integratieve Psychotherapie als aanbod voor de cliënten. Cliënten kunnen vergoeding vanuit de aanvullende verzekering krijgen.
Het RINO is door de overheid aangewezen als opleidingsinstituut. De Nederlandse Academie voor Psychotherapie heeft vanaf 2010 de status van European Accredited Psychotherapy Training Institute verkregen (EAPTI). Deze EAPTI-status is de hoogste kwaliteitskeurmerk als opleidingsinstituut in psychotherapie in het veld.

 

De ECP-therapeut en het BIG-register

In veel Europese landen, o.a. Duitsland en Oostenrijk, kun je met het ECP aan de slag als erkend psychotherapeut. Echter niet in Nederland. In Nederland is de titel ‘psychotherapeut’ een beschermde titel. Zie ook het BIG-register. Een Nederlandse ECP-houder mag zich dan ook GEEN psychotherapeut (of psychotherapist) noemen. Je wordt dan ook NIET geregistreerd in het BIG-register. Je mag je wel ‘ECP-therapeut’ noemen en een Praktijk voor Integratieve Counseling en Psychotherapie voeren.

Programma

Het is een krachtige, praktijkgerichte opleiding met veel aandacht voor Client Based werken, gestoeld op de uitkomsten van het wetenschappelijk effectonderzoek.

De opleiding integreert de laatste ontwikkelingen in de veranderkunde in het werken met cliënten. Het vormt een harmonieus geheel, zodat jij je als mens en als professional in je eigen tempo kunt ontwikkelen.

Lees hier over de lesopbouw en het programma.

 

Studieduur

De opleiding is verdeeld in vier lesjaren lopend van eind september tot half juni. Je hebt ieder jaar:

 • Lesdagen op De Academie (18x) 
 • Intervisie (10x)
 • Leertherapie (10x)
 • Supervisie (10x)
 • Groepsleertherapie (5x)
 • PSBK-modulen (7 zaterdagen)

Uniek: Alle lessen worden opgenomen en zijn thuis opnieuw te bekijken.

 

Tijdsinvestering en ontwikkel-flow

De eerste twee jaren is stevig doorpakken met 60 EC per jaar. Dat betekent dat je zo’n 16 tot 24 uur per week bezig bent met PSBK, de lessen, supervisie en leertherapie, de opdrachten voor de intervisiegroep en wat we noemen: suddertijd. Dat is de tijd die nodig is om alle nieuwe ervaringen te integreren in jezelf tijdens je persoonlijke groeiproces.

 

Vooral in het eerste jaar ervaar je de meeste studiedruk: alles is nieuw, het opnieuw studeren, het ontmoeten van nieuwe mensen, de emotionele contacten en de intense nieuwe ervaringen. Wees gerust: het went snel, je komt vanzelf in een ‘ontwikkel-flow!’

Studiekosten & aftrek

Studiekosten

Het studiegeld is € 7.275 per jaar.
Hier lees je hoe deze studiekosten zijn opgebouwd.

 

Kom je niet in aanmerking voor vrijstelling van de PSBK opleiding? Dan dien je deze voorafgaand of parallel aan de opleiding te doen. De PSBK modulen zijn niet bij de studiekosten inbegrepen. Zie hier de PSBK opleiding

 

Voorafgaand aan de opleiding doe je een uitgebreide intake-opdracht en een persoonlijk gesprek met de intaker. Hier lees je alle ins en outs over de procedure: intake. Voor deze intake betaal je € 250.  

 

Aftrek

We ondersteunen je in het opzetten en voeren van een eigen praktijk. Dit is belangrijk voor je ontwikkeling als ambachtelijke professional en biedt de mogelijkheid om je studiekosten fiscaal af te trekken. 

 

Terugverdienen

Jij gaat direct in de praktijk met cliënten aan de slag. Na twee jaar ben je al gediplomeerd Integratieve Counselor met vergoedingsmogelijkheden bij zorgverzekeraars en heb je al btw-vrijstelling. Gemiddeld verdien je € 14.000 terug. Zie hier het terugverdienmodel.

Vooropleiding

Wanneer je bachelor of master bent, of beschikt over een aantoonbaar equivalent niveau, dan kun je je inschrijven voor de opleiding. 

 

Vrijstellingen PSBK

De zorgverzekeraars stellen een diploma PsychoSociale en Medische Basiskennis (PSBK) als voorwaarde om voor vergoedingen in aanmerking te komen. 

Wellicht heb je op grond van je vooropleiding vrijstellingen voor de PSBK. De overkoepelende beroepsbelangen organisaties RBCZ en de Nederlandse Associatie voor Psychotherapie geven aan welke vooropleidingen wel of niet zijn vrijgesteld van deze PSBK-opleiding. De Nederlandse Academie volgt het beleid van deze verenigingen. Je kunt altijd een bericht aan ons sturen om te vragen of je vrijstellingen hebt. De Nederlandse Academie conformeert zich aan de meest recente versie van dit document. 

 

Geen vrijstelling voor de integratieve vakopleiding

Het integratieve denken en handelen en de professionele attitude van het client based werken in de 3e generatie integratieve ontwikkeling (het Nieuwe Paradigma in de Veranderkunde) wordt nergens anders aangeboden in Nederland. Voor deze onderdelen zijn dan ook geen vrijstellingen mogelijk.

Erkenningen, vergoedingen en btw

De hoogste standaard
De Nederlandse Academie voor Psychotherapie heeft de hoogste Europese onderscheiding als opleidingsinstituut in Psychotherapie. Wij bestaan bestaan al meer dan 45 jaar en beschikken dan ook over allerlei Nederlandse en Europese erkenningen.

Met deze topopleiding verkrijg je het hoogste Europese kwaliteitskeurmerk in de psychotherapie: het ECP. Uniek is ook dat je al na het 2e jaar van de opleiding voor vergoedingen van zorgverzekeraars in aanmerking komt. En je hebt dan ook btw-vrijstelling. Doorstuderen in het 3e en 4e jaar in je eigen praktijk met een goed financieel fundament: voor iedere zelfstandige een prachtig vooruitzicht. Je vindt dat alleen op de Nederlandse Academie. 

 

De European Association for Integratieve Psychotherapy EAIP

De Nederlandse Academie is full member van de De European Association for Integratieve Psychotherapy (EAIP). Onze Integratieve Psychotherapie opleidingen zijn dan ook door deze overkoepelende beroepsorganisatie voor Integratieve Psychotherapie op Europees niveau erkent. Jan Rademaker, directeur en opleider, is een van de EAIP-Presidenten (2008-2013) en heeft de integratieve benadering verder op de kaart gezet.

 

De Nederlandse Academie: direct het ECP

Sinds 30 juni 2010 is de Nederlandse Academie door de EAP erkend als European Accredited Psychotherapy Training Institute (EAPTI). Dit houdt in dat je met het diploma van de Nederlandse Academie direct het European Certificate for Psychotherapy (ECP) kunt aanvragen. Daar zijn we natuurlijk best trots op.
Wat is het grote voordeel?
Als je ergens anders bij een niet-erkend EAPTI-opleidingsinstituut afstudeert moet je 3 jaar wachten voordat je het ECP kunt aanvragen. Met ons diploma verkrijg je direct het ECP bij de European Association for Psychotherapy (EAP) je direct het ECP. Wij zijn dan ook blij dat we onze studenten dit grote voordeel kunnen bieden.

 

Sigmund Freud Universiteit in Wenen

Deze erkende universiteit verzorgt een universitaire opleiding in psychotherapie op verschillende plaatsen in Europa (Wenen, Parijs, Ljubljana, Berlijn, Milan en Linz). Onze integratieve psychotherapieopleiding heeft een erkenning door de SFU waardoor je in verkorte tijd je Master in Psychotherapie-wetenschappen kunt behalen. Ook kun je bij de SFU terecht voor een en PhD in Psychotherapie-wetenschappen. Met een Master of een PhD van de Sigmund Freud University kun je je niet inschrijven in het Nederlandse BIG-register dat gesloten blijft voor ‘vreemde invloeden.’

 

ECP, verenigingen, zorgverzekeraars en btw

Al na 2 jaar opleiding beschik je al over Vektis AGB-code 90, met het ECP kom je in aanmerking voor AGB code 9421. Zoals al eerder aangegeven, kun je je NIET laten registreren in het Nederlandse BIG-register en worden je cliëntsessies niet vergoed vanuit de AWBZ maar wel uit de aanvullende zorgverzekeringen. Als Integratieve Therapeut ECP kun je terecht bij verschillende beroepsverenigingen. 

Btw vrijstelling verkrijg je al na het 2e jaar van de opleiding. Je bent dan gediplomeerd Integratieve Counselor. 

Data & locatie

Data

Vakopleiding: de lesdag is op vrijdag van 10.00 – 17.00.

2024 | 27/9, 4/10, 18/10, 8/11, 15/11, 29/11, 13/12

2025 | 10/1, 17/1, 31/1, 14/2, 28/2, 7/3, 21/3, 4/4, 11/4, 25/4, 16/5, 30/5, 13/6, 20/6

 

PSBK: de lesdag is op zaterdag (online) van 10.00 – 16.00.

Je kunt de PSBK voorafgaand of parallel aan jaar 1 en jaar 2 doen. De verplichte modulen voor jaar 1 zijn Psychopathologie en Psychodiagnostiek, Ontwikkelingspsychologie, Communicatie en Interactie, Wet en Gezondheidsethiek. voor data zie PSBK

 

Locatie

De lessen vinden plaats op De Nederlandse Academie voor Psychotherapie, Klaprozenweg 123, 1033 NN Amsterdam. De intervisiegroep doe je bij je medestudenten thuis. Supervisie en leertherapie vinden plaats in de praktijk van de opleider en na onderling overleg ook in Zoom. 

 

Terugkijken van de lessen
Kun je er een les niet bij zijn? Geen probleem, de lessen worden opgenomen zodat je de video van de les altijd op een later moment terug kunt kijken. Zo mis je niks en blijf je bij, zodat je geen achterstand oploopt en door kunt.

Het ECP versus het BIG

EAP en het European Certificate of Psychotherapy (ECP)

In 1991 richten psychiaters, hoogleraren, psychotherapeuten en psychologen uit de verschillende Europese landen in Wenen de ‘European Association for Psychotherapy’ (EAP) op. Inmiddels verenigt de EAP meer dan 128 organisaties, waaronder de nationale delegaties en koepelorganisaties, die meer dan 120.000 beroepsbeoefenaars vertegenwoordigen. Doelstelling van de EAP is te komen tot een eenduidig standaard voor het beroep van psychotherapeut in alle landen van Europa. Naast het Europese competentieprofiel voor psychotherapie is er ook het kwaliteitskeurmerk voor de individuele therapeut: het ECP (European Certificate of Psychotherapy). Dit is van belang omdat cliënten recht hebben op gedegen hulpverlening en een eenduidige hoge kwaliteitsstandaard; psychotherapie is tot nu toe per land anders geregeld. In het ene Europese land kent de psychotherapie geen enkele kwaliteitsgarantie en oefenen ongeschoolde leken het vak uit. In het andere land is er sprake van een protectionistische situatie. Daar is de psychotherapie voorbehouden aan een beperkte groep van psychotherapeuten.

 

Een internationale standaard voor een psychotherapie opleiding

De EAP heeft de eisen geformuleerd waaraan een erkende opleiding in psychotherapie moet voldoen. Dit betreft het minimum aan studie-uren, de hoeveelheid supervisiebijeenkomsten, de leertherapiesessies, het aantal cliëntbehandelingen, etc. De Nederlandse Academie met haar Integratieve Psychotherapie opleidingen voldoet aan deze norm.

 

Onze ECP opleiding versus de RINO opleiding tot psychotherapeut

De Nederlandse overheid volgt niet de Europese standaard in psychotherapie maar hanteert een eigen model. De opleiding tot psychotherapeut aan het RINO kent de instroomeis van de GZ-psycholoog en duurt 3 jaar. Totale opleidingsduur is dan 9 jaar (studie psychologie + 2 jaar GZ-psycholoog + 3 jaar Psychotherapeut).
Op onze Academie kun je ook met andere hbo of universitaire opleidingen de opleiding volgen. 
De RINO opleiding leidt op tot de BIG-registratie, RINO afgestudeerde psychotherapeuten richten zich in de regel op zwaardere persoonlijkheidsproblematiek en de meer langdurige behandelingen binnen GGZ-klinieken.
Onze Integratieve Therapeut ECP kan zich NIET laten registreren in het BIG-register en richt zich op de zelfstandige praktijkvoering met Kortdurende Integratieve Psychotherapie als aanbod voor de cliënten. Cliënten kunnen vergoeding vanuit de aanvullende verzekering krijgen.
Het RINO is door de overheid aangewezen als opleidingsinstituut. De Nederlandse Academie voor Psychotherapie heeft vanaf 2010 de status van European Accredited Psychotherapy Training Institute verkregen (EAPTI). Deze EAPTI-status is de hoogste kwaliteitskeurmerk als opleidingsinstituut in psychotherapie in het veld.

 

De ECP-therapeut en het BIG-register

In veel Europese landen, o.a. Duitsland en Oostenrijk, kun je met het ECP aan de slag als erkend psychotherapeut. Echter niet in Nederland. In Nederland is de titel ‘psychotherapeut’ een beschermde titel. Zie ook het BIG-register. Een Nederlandse ECP-houder mag zich dan ook GEEN psychotherapeut (of psychotherapist) noemen. Je wordt dan ook NIET geregistreerd in het BIG-register. Je mag je wel ‘ECP-therapeut’ noemen en een Praktijk voor Integratieve Counseling en Psychotherapie voeren.

Waarom integratief?

Uit wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van psychotherapie blijkt dat het de cliënt is die de uitkomst van je therapie voor meer dan 80% bepaalt. Dit inzicht heeft geleid tot de ontwikkeling van de Integratieve Psychotherapie waarin we ondertussen in de 3e generatie zijn aanbeland. Op de Academie leer je werken volgens het Client Based Change model. 
In plaats van je cliënt door een  een bepaalde interventie of procedure te willen persen, creëer je in subtiele samenwerking met je cliënt een behandeling-op-maat.

 

Lees hier meer over onze integratieve benadering.

De opleiding

De post-hbo/wo opleiding tot Integratieve Therapeut ECP duurt 4 jaar. (Voor de goede orde: deze opleiding leidt niet op tot NVAO erkende master degree.)

Tussentijds behaal je de volgende diploma’s: 

 • CounselorCoach – jaar 1
 • Integratieve Counselor (incl. PSBK) – jaar 2
 • Integratieve Therapeut ECP (AGB-code 94) – jaar 4

De opleiding is sterk praktisch gericht en je begint al snel je praktijk op te bouwen. Zie ook: beroepsmogelijkheden.

 

Kun je er een les niet bij zijn? Geen probleem, de lessen worden opgenomen zodat je de les altijd op een later moment terug kunt kijken. Zo mis je niks en blijf je bij, zodat je geen achterstand oploopt en door kunt gaan met je studie. 

De beste opleiders

Je krijgt les van inspirerende professionals. Samen met jou geven zij deze opleiding vorm en inhoud, kwaliteit en spelvreugde.

 

Erwin Waarsing, PhD, MA

Leertherapeut, Examinator,
Integratieve Counselor, Integratieve Therapeut ECP

Marianna Racz, MA

Docent, Supervisor,
Integratieve Therapeut ECP, Hypnotherapeut

Alle opleiders van De Academie

Oud-studenten

Hoe hebben oud-studenten deze opleiding ervaren?

 

Karen Rensma, coach en integratieve therapeut

 

 

“Een grote kracht van de opleiding aan De Nederlandse Academie is voor mij dat je tijdens de opleiding je eigen praktijk al aan het opbouwen bent, zodat je met een gevulde praktijk de opleiding verlaat.” Lees meer

Ray Staring, integratieve jongerentherapeut

 

Ray Staring jongerentherapeut

 

“Met de start van de opleiding begint een intensief ontwikkelproces als mens. Een belangrijk onderdeel daarvan is de leertherapie. Door mijn eigen proces in de leertherapie, kreeg ik een enorme bevestiging van…” Lees meer

De menselijke verandering

Je wilt een gedegen en innovatieve opleiding doen. En van een erkende kwaliteit. De Nederlandse Academie voor Psychotherapie is vanaf 1979 een betrouwbare partner voor iedereen die zich persoonlijk en professioneel wil ontplooien.

 

Team-Nederlandse-Academie-voor-Psychotherapie

Kom naar een Open Avond of Experience Day

Kom proeven aan het vak en ontmoet je aanstaande collega’s en opleiders. Je kunt kiezen voor een Open Avond of Experience Day. Wil je meer informatie over de modulen of ben je benieuwd of de opleiding bij je past? Stel je vragen tijdens een van onze events. Je bent van harte welkom.

 

Bekijk hier de Agenda.

Janieke Duijf Integratieve Counselor

Wil je meer weten?

Ik beantwoord graag je vragen. Mail me of stuur me je tefefoonnummer. 

Wil je een persoonlijk advies-op-maat? Neem dan contact met me op! 

Sfeer proeven? Kom naar ons Open Huis.

1. De beste therapie voor je cliënt

Je cliënt heeft recht op de beste behandeling. Je leert hoe je voor iedere nieuwe cliënt een nieuwe aanpak kunt componeren. Je leert een vak dat wetenschappelijk is gestoeld. De Nederlandse Academie is gespecialiseerd in kortdurende Integratieve Psychotherapie, een gewild ‘product’, zowel bij de zorgverzekeraars als bij de cliënten.

In je aanpak plaats je je cliënt centraal. Dat doe je door te werken volgens de 3e generatie integratieve ontwikkeling in Counseling en Psychotherapie dat op de Nederlandse Academie is ontwikkeld en een geheel nieuw paradigma in de veranderkunde vormt. Dit Nieuwe Paradigma heeft als kenmerken: volledig client based en outcome measured, positieve psychologie, sturen op het veranderingsproces m.b.v. effectieve beïnvloedingstechnieken, ontwerpen van therapie i.p.v. de cliënt door een procedure willen persen.

De laatste ontwikkelingen worden steeds geïntegreerd. Daarmee maak je voor iedere nieuwe cliënt een creatieve, behandeling-op-maat. In de studiegids lees je een voorbeeld hoe je je cliënt Veronique door een veranderingsproces kunt begeleiden.

Kijk verder, Kom verder Download
Terug
Terug

2. Het beste voor jezelf

Therapeut-zijn gaat natuurlijk ook over jezelf. Dat is ook nodig: vanuit jouw menskwaliteiten help je die andere mens. Populair gezegd: je kunt iemand niet verder helpen dan je zelf ver bent. Zelfinzicht en zelfkennis is essentieel en met 50 sessies leertherapie biedt de opleiding je dan ook alle mogelijkheden om als mens te groeien. Ieder opleidingsjaar kom je verder en dieper in jezelf. In de gelijkwaardige uitwisseling met collega’s en het diepgaande contact met je cliënten leer je steeds meer hoe het is om mens te zijn tussen de mensen. Je leert waar het in een mensenleven echt om gaat. Waar het in JOUW leven omgaat. Hoe JIJ jouw eigen geluk vorm en inhoud geeft. En ook met wie wel en wie niet!

Het vak van therapeut: verrijkend voor jezelf en voor de ander. 

Terug
Terug

3. Erkenning, vergoeding en btw vrijstelling

Met deze topopleiding verkrijg je het hoogste Europese kwaliteitskeurmerk in de psychotherapie: het ECP. Uniek is ook dat je al na het 2e jaar van de opleiding voor vergoedingen van zorgverzekeraars in aanmerking komt. Én je hebt dan ook btw vrijstelling. Doorstuderen in het 3e en 4e jaar in je eigen praktijk met een goed financieel fundament: voor iedere zelfstandige een prachtig vooruitzicht. Je vindt dat alleen op De Nederlandse Academie.

Al na 2 jaar opleiding beschik je over Vektis AGB-code 90, met het ECP kom je in aanmerking voor AGB code 9421. Je cliëntsessies worden niet vergoed vanuit de AWBZ maar wel uit de aanvullende zorgverzekeringen. Als MasterTherapeut ECP kun je terecht bij verschillende beroepsverenigingen.

Btw vrijstelling
Je verkrijgt btw vrijstelling ook al na het 2e jaar van de opleiding. Je bent dan gediplomeerd Integratieve Counselor, waardoor je met vergoedingen voor je sessies doorstudeert tot MasterTherapeut ECP. Ook dit is uniek: je vindt deze mogelijkheid alleen aan De Nederlandse Academie.

NLQF-6 niveau
De eerste twee opleiding komen overeen met de opleiding Integratieve Counselor die is erkend op NLQF6 en EQF-6 niveau. Door de overheid erkende hbo-opleidingen hebben ook deze NLQF-6 kwalificatie. 

Terug
Terug

4. Studeren en verdienen 

Terugverdienen | Eigen bedrijf en fiscale mogelijkheden

1. Terugverdienen: € 14.000 in 4 jaar
Je doet de opleiding MasterTherapeut ECP in Integratieve Psychotherapie. Dat betekent dat je direct aan de slag gaat in de praktijk. Over de eerste 2 jaren doe je 100 en in de laatste twee jaren doe je 200 cliëntsessies. In het prille begin zul je nog weinig vergoeding vragen aan je cliënt, maar halverwege het 1e jaar vragen studenten gemiddeld 15-30 euro per sessie. In jaar 2 is dat 30-45 euro per sessie. Aan het eind van het 2e jaar word je gediplomeerd Integratieve Counselor. Je komt dan voor vergoedingen van de zorgverzekeraars in aanmerking én je hebt vrijstelling voor de btw.  In het 2e jaar is de gemiddelde vraagprijs van studenten € -50 tot 65 euro per sessie. In het 4e jaar is dat 65 tot 75 euro. En na de opleiding vragen de gediplomeerde MasterTherapeuten gemiddeld € 85. 

De berekening, rekening houdend met het laagste tarief, ziet er dus al volgt uit:
Jaar 1: 38 sessies à  € 15  = €   570
Jaar 2: 62 sessies à € 30   = € 1.860
Jaar 3: 100 sessies à € 50 = € 5.000
Jaar 4: 100 sessies à € 65 = € 6.500. In totaal is het terugverdienbedrag volgens het laagste tarifering € 13.930. Uiteraard kun je meer cliënten doen en hogere bedragen vragen. 
NB. Aan deze berekening kunnen geen rechten worden ontleend: het geeft slechts een indicatie. 

2. Eigen praktijk en fiscale mogelijkheden
Voor deze opleiding is het uitvoeren van cliëntbehandelingen in de (eigen) praktijk een voorwaarde voor diplomering. Dit is gunstig, want kosten voor studie/deskundigheidsbevinding kun je aftrekken als zakelijke kosten van jouw praktijk.
Voorts is in bepaalde gevallen naast ‘zelfstandigenaftrek’ ook ‘startersaftrek’ mogelijk. Het is dus voor je aftrekmogelijkheden van belang om je op te stellen als ondernemer en je in te schrijven met de naam van je praktijk/bedrijf en KvK-inschrijving te regelen.

Let wel: de Belastingdienst vaardigt steeds nieuwe richtlijnen uit. Daarom kan aan het bovenstaande geen rechten worden ontleend.

Terug
Terug

Ray Staring vertelt

Topsport en verbinding met jongeren

Na mijn VWO volgde ik een HBO-opleiding facilitair management en vervolgens ging ik in dit werkveld aan de slag. Niet dat dit werk mij veel interesseerde. Ik bedreef topsport en mijn leven draaide om het maximale halen uit de dagelijkse trainingen. Op enig moment realiseerde ik hoe ongelukkig ik werd van mijn werk en ik besloot minder te gaan werken om meer rust te hebben in mijn drukke trainingsprogramma. Daar kwam niet veel van aangezien ik nu ruimte had om bijvoorbeeld allerlei trainingen en clinics te gaan geven, zoals Rots en Water trainingen binnen het basisonderwijs.

Ik was al jaren vechtsportdocent, maar pas toen besefte ik hoe blij ik werd van het leveren van een bijdrage aan het geluk van jonge mensen in ontwikkeling. Daarbij raakte ik eindeloos gefascineerd door de veerkracht, levensdrift en overlevingsmechanismen van (jonge) mensen.

In hoog tempo volgde ik allerlei opleidingen, raakte ik actief in een groot landelijk project van het ministerie van VWS en deed ik tal van opdrachten voor jeugdzorginstellingen. Vaak betrof dit individuele begeleiding van het ‘zwaardere type’ (multi-)probleemjongere. Ik voelde me verbonden met deze jongeren, die in hun jonge leven vaak veel voor hun kiezen hebben gekregen en vaak gedrag vertonen dat moeilijk te verstaan of te begrijpen is.

“Ik ging naar een Open Dag en toen ik daar in gesprek met een docent kippenvel kreeg,
had ik daarmee de laatste bevestiging die ik nodig had.”

Zodoende werd ik gevraagd als fysiek mentaal trainer te komen werken in het voortgezet speciaal onderwijs. Daar mocht ik op geheel eigen wijze invulling geven aan individuele begeleiding van zogenaamd ‘zeer moeilijk opvoedbare’ pubers. De harde buitenkant van deze ‘externaliserende jongeren’ trok me omdat het me lukte contact te maken met de zachte en vaak gekwetste mens achter dit gedrag. Iedere jongere had zo zijn of haar eigen goede redenen om tot deze zelfbeschermende houding te komen, vaak was dit een schrijnende levensgeschiedenis. De meeste van deze jongeren waren door de wol geverfd door de hulpverlening en ik ergerde me mateloos aan de orthopedagogen, psychologen en therapeuten van instellingen die vanuit papieren diagnoses en ‘stoornisdenken’ oordeelden over deze jongeren. Vaak werden keuzes gemaakt over een jongere door mensen die nooit afgestemd hadden met deze jongere en zich verdiept hadden in wie deze mens is. Daarbij kwam dat ik binnen deze doelgroep nooit een jongere tegenkwam die tevreden was over zijn of haar ‘behandeling’ in de reguliere geestelijke gezondheidszorg. Dit moest anders!

Opleiding Jongerentherapie: te mooi om waar te zijn?!

Intussen was de fysieke beweging niet langer het standaard instrument waarmee ik werkte en ik wilde meer kunnen bieden in de gesprekken die ik voerde. Ik zocht verdieping, verbreding, handvatten en ik wilde een visie vinden die werkelijk uitgaat van de jongere en al zijn unieke eigenschappen. Na een tijdje zoeken vond ik de website van De Academie en ik wat ik zag leek haast te mooi om waar te zijn. Eindelijk las ik een mensbeeld dat daadwerkelijk uitgaat van de krachten en mogelijkheden van ieder mens. Dus ik ging naar een Open Dag en toen ik daar in gesprek met een docent kippenvel kreeg, had ik daarmee de laatste bevestiging die ik nodig had. Al ging de wereld op zijn kop staan, ik moest en zou deze opleiding gaan doen.

Door omstandigheden volgde ik de eerste twee jaren enkel de ECP-modules. Dat beviel mij erg goed aangezien ik zo alle tijd had om het gedachtegoed van de academie eigen te maken terwijl ik me in mijn dagelijks werk bleef ontwikkelen in de gespreksvoering met individuele jongeren. Vervolgens begon ik in 2010 met het 4-jarige traject tot integratieve jongerentherapeut. Ik wist dat ik een intensief leertraject voor de boeg had, maar dat de reis die ik ging maken zo boeiend was had ik niet kunnen weten.

Met de start van de opleiding begint een intensief ontwikkelingsproces als mens. Een belangrijk onderdeel daarvan is de leertherapie. Door mijn eigen proces in de leertherapie, kreeg ik een enorme bevestiging van mijn geloof in de integratieve aanpak. Voor het eerst werd ik echt in staat gesteld zelf veranderingen aan te gaan en zaken te bewerken op een ervaringsgerichte wijze die ik niet eerder had meegemaakt.

Ook volg je vanaf het begin van de opleiding supervisie. Tijdens deze supervisie word je begeleid in je professionele handelen in relatie tot je (oefen-)cliënten. Naarmate de opleiding vordert is het doel van de supervisie steeds meer het creëren van een ‘interne supervisor’, waardoor je in staat bent tijdens het werken met cliënten een overzichtspositie te nemen en al je handelen kunt afstemmen op wat het meest in belang is van de cliënt.

Eigen praktijk

Tijdens de lesdagen worden stapsgewijs modellen, schema’s en interventies aangereikt. Dit geheel vormt een degelijke, goed onderbouwde en tastbare kapstok die de leidraad vormt in het procesmatig begeleiden van mensen bij hun veranderingsproces. Binnen de intervisiegroep oefen je met hetgeen tijdens de workshops is aangereikt, bespreek je casussen uit je eigen praktijk en ondersteun je elkaar in al het professionele handelen ten opzichte van je cliënten. De bovenstaande leerinstrumenten versterken elkaar vanuit de verschillende invalshoeken en vormen samen een sluitend geheel zodat je leerproces maximaal gestimuleerd wordt.

In 2011 ben ik gestart met mijn eigen praktijk voeren. Dat combineer ik met een baan binnen een uniek onderwijsconcept, welke goed aansluit bij de integratieve visie. Omdat ik hoop dat er meer van dit soort scholen komen deel ik graag een link: www.onzeschool.eu. Geheel volgens de visie van de school is deze website volledig gemaakt door de leerlingen zelf. Naast andere taken mag ik binnen deze school ook als integratief therapeut jongeren begeleiden. Dat zou toch iedere school dienen te bieden aan hun leerlingen?!

Al met al heb ik geen seconde spijt van het leerzame proces dat ik aangegaan ben met de Academie. Ik zie het als een cadeautje dat mijn leven in alle opzichten enorm verrijkt heeft.

Ray Staring, www.allforglory.nl

Terug
Terug

Karen Rensma vertelt

Karen Rensma - Hardhout en porselein coach

Mijn naam is Karen Rensma. Ik ben vorig jaar afgestudeerd als integratieve therapeut voor volwassenen. Wat een geweldig mooi beroep: ik werk met passie aan werk dat er toe doet.
Ik heb oorspronkelijk een technische achtergrond in het bedrijfsleven, en ik heb met mijn psychotherapie-opleiding dus de switch gemaakt van technologie naar therapie. Technologie was al zo leuk, maar therapie is nog veel leuker!

Ik voel mij gedreven om mensen te helpen groeien, om mensen mooie – soms nieuwe – kanten van zichzelf te laten ontdekken. Ik haal er veel voldoening uit om iemand die ergens in is vastgelopen en daar zelf (nog) niet uitkomt, te begeleiden zodat het die persoon wél gaat lukken. Omdat ik het iedereen gun om lekker in z’n vel te zitten. Misschien is dat uiteindelijk wel mijn grootste drijfveer.

Het waardevolle van de integratieve benadering vind ik dat de cliënt het uitgangspunt van de behandeling is. De cliënt wordt volledig gezien, gehoord, en serieus genomen. Vanuit iemands persoon, met al zijn kwaliteiten en al zijn mogelijkheden tot verdere groei, wordt ingezoomd op iemands klacht en op hoe hij daar mee omgaat. En die benadering werkt!

Een grote kracht van de therapie-opleiding aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie is voor mij dat je tijdens de opleiding je eigen praktijk al aan het opbouwen bent, zodat je met een gevulde praktijk de opleiding verlaat.
Ondanks de continue verandering rondom vergoeding van integratieve psychotherapie door zorgverzekeraars merk ik dat het goed mogelijk is een bloeiende praktijk op te bouwen. Goede marketing is daarbij essentieel, en daar kun je gelukkig heel veel in doen.

Wat mij enorm heeft geholpen is het uitbesteden van mijn website en internetmarketing aan een goede internetmarketeer. Daardoor is mijn praktijk zeer goed vindbaar op het internet. Vele cliënten hebben mijn praktijk via die route al weten te vinden.

Ook het opbouwen van een netwerk van verwijzers (zoals huisartsen, fysiotherapeuten, collega-therapeuten) heeft geholpen mijn zichtbaarheid en dus vindbaarheid te vergroten. En niet te vergeten mijn ‘zeurcampagne’ of, leuker geformuleerd, ‘charme-offensief’: hahaha, ik heb werkelijk iédereen in mijn omgeving laten weten dat ik een praktijk heb met nog plek voor nieuwe cliënten, en zo leverde ook de “via-via-route” cliënten af bij mijn praktijk.

Karen Rensma, www.hardhoutenporselein.nl

Terug
Terug

Therapie met Skype in Afghanistan: Moska Karzai vertelt

Ja, je leest het goed. Ik geef momenteel therapie via Skype in Afghanistan.

Ik heb het geluk gehad en voor mezelf gecreëerd om deze ervaring mee te kunnen maken. In het eerste jaar van mijn opleiding op de Academie ben ik in de zomer vakantie naar Afghanistan (mijn geboorteland) gegaan. Daar heb ik aan een paar cliënten therapie gegeven. Een tijdje terug hebben zij mij gevraagd of zij weer bij mij aan de slag mochten in therapie. Aangezien ik in Nederland ben en zij in Afghanistan wonen, stelden ze voor dat de therapie via Skype zou plaatsvinden.
In Afghanistan zijn er op dit moment haast geen therapeuten/psychologen. Daar kunnen mensen met hun psychische klachten nergens naar toe. Voor hen is het heel wat om überhaupt wat hulp te krijgen op dit gebied. Deels door deze kennis en mijn eigen interesse leek het mij ontzettend leuk en uitdagend om dit te doen. Daarom heb ik ook aan de Academie gevraagd of het mogelijk was om dit te doen. Ik heb toestemming van de Academie gekregen om dit in een pilot uit te proberen. We hebben hierover een aantal afspraken gemaakt en ik evalueer met mijn supervisor hoe dit verloopt. Sindsdien ben ik bezig met therapie geven via Skype in Afghanistan.

Een van mijn cliënten in Afghanistan is een jonge vrouw van 26 jaar. Ze is jaren geleden ernstig verbrand aan haar gezicht en hals. Ze heeft er grote littekens aan over gehouden. Ze heeft dit nooit kunnen verwerken en met de tijd is ze totaal veranderd. Ze leeft geïsoleerd van de buitenwereld. Ze gaat bijna nooit weg van huis en al haar sociale contacten heeft ze opgegeven. Voor haar was het dus ook heel veilig en prettig om in therapie te gaan via skype: ze hoefde hiervoor de deur niet uit en alleen de therapeut zag haar. Nu we een tijdje bezig zijn met de therapie merk ik dat zij echt goed gebruik maakt van de therapie. Ze heeft de eerste stap gezet om uit de isolatie te komen en weer contact te maken met de buitenwereld. Dit is een hele grote stap geweest voor haar.
Toen ik net met dit project begon had ik – naast dat ik het ontzettend leuk vind om dit te doen – ook veel twijfels over hoe zou het zijn om via Skype in Afghanistan therapie te geven. Zal het werken op zo een grote afstand? Hoe zal het zijn om therapie in de Afghaanse taal te geven? Hoe bouw ik een professioneel netwerk op met collega’s in een land hier zo ver vandaan? Allemaal dat soort vragen. Nu ik zie hoe goed de cliënten op de therapie reageren en zij hierdoor verder komen in hun proces, worden mijn twijfels steeds minder. Het geeft mij ook veel motivatie om verder te gaan met dit project. Ik zie hoe mijn cliënten gebruik maken van de therapie, die blijkbaar niet alleen succesvol is in Nederland, maar ook internationaal succesvol is…!

Moska Karzai

Terug
Terug

Lesprogramma en opbouw

De opleiding vormt een harmonieus geheel zodat je je als mens en als professional in je eigen tempo kunt ontwikkelen.

Het 1e jaar: CounselorCoach
Je werkt procesgestuurd, zodat je cliënt zonder verdere omwegen zijn doel behaalt. Je benut de werkzame factoren uit alle verschillende therapierichtingen. Vanuit een diepgaande relatie met je cliënt vergroot je de zelfverantwoordelijkheid en het zelfhelende vermogen van de cliënt. Hierdoor pakt je cliënt zelf het probleem aan zodat hij de gestelde doelen behaalt.
Het gaat niet alleen over het groeiproces van je cliënt, maar ook over jouw groeiproces als mens en als professional. Uniek aan deze opleiding is dat je leert werken met verschillende bewustzijnstoestanden waardoor je gedrags- en cognitieve patronen doorbreekt en verandert. Je hanteert de waaktoestand, de meditatieve trance (mindfulness) en absorptietrance (Direct Deep Change) voor een gericht effect. 

Het 2e Jaar: Integratieve Counselor
Je gaat door op de ingeslagen weg. Innerlijke belemmeringen en blokkades in de vorm van conflicterende persoonlijkheidsdelen ga je herkennen en aanpakken. Uniek aan onze opleiding is dat je leert hoe je deze persoonlijkheidsdelen kunt integreren. 
Je diagnosticeert in welke fase van het veranderingsproces je cliënt zich bevindt. Daardoor maak je je behandeling effectief: kortdurend en oplossingsgericht. Je verdiept het werken met de verschillende bewustzijnstoestanden. Hierdoor bereik je de gewenste verandering van emotionele en fysieke processen. Kortom: je weet precies waar je mee bezig bent en je wordt daardoor steeds efficiënter. Je bent startbekwaam, met vergoedingen en btw vrijstelling in je eigen Praktijk voor Integratieve Counseling. 

Het 3e en 4e jaar: Integratieve Psychotherapie ECP

Nu wordt de studie een stuk rustiger, het 3e en 4e jaar is opgebouwd uit vaste en keuze modules. Je krijgt de finesses van de kortdurende integratieve psychotherapie onder de knie. Ook leer je de zwaardere problematiek van gedissocieerde persoonlijkheidsdelen te diagnosticeren. Je leert om dissociaties op te heffen waardoor je persoonlijkheidsdelen verder kunt integreren en fuseren. Je zet je eigen existentiële en spirituele ontwikkeling verder door en zet dit in in de therapie.

Terug
Terug

Beroepsmogelijkheden

Zelfstandige groeps- of multidisciplinaire praktijk

De mogelijkheden met dit beroep zijn legio. Allereerst kun je alleen of samen met anderen een zelfstandige ‘Praktijk voor Integratieve Counseling en Psychotherapie’ voeren. Je kunt ook in een multidisciplinaire groepspraktijk werken waar je met collega’s uit de verschillende richtingen in de Gezondheidszorg kunt overleggen en uitwisselen. 

Werken in de instelling waar je al werkt

Wanneer je werkzaam bent in een GZ-instelling, een bedrijf voor training, coaching en advies, of op een school: ook daar kun je in overleg met je leidinggevende je vak in de praktijk uitoefenen. Vaak gaat dit gepaard met een nieuwe naam of discipline: Schoolcoach of Schoolcounselor, Personal Facilitator of een nieuw product als bijvoorbeeld ‘Personal Counseling.’ Wat je in de praktijk ziet is dat onze afgestudeerden worden gevraagd in meer leidinggevende functies. Dat komt omdat je een deskundige bent in de menselijke communicatie, in wat mensen beweegt, in wat ze zeggen en wat ze echt bedoelen, in het naar boven halen van wat mensen nu eigenlijk echt willen. En ook omdat je een betrouwbaar en veilig persoon bent die andere mensen kan motiveren en stimuleren en kan sturen naar de gewenste doelen.

Je benut je verschillende beroepsidentiteiten

Met het diploma Integratieve Counselor heb je een beroepsidentiteit die sterk in opkomst is. Daar waar coaching onvoldoende resultaat boekt en psychotherapie nog een stap te ver is voor je cliënt, biedt jij het veel laagdrempeliger ‘Counseling’ aan. Steeds meer cliënten weten de weg te vinden naar de Counselor. In de ons omringende landen is Counseling al sterk ingeburgerd. 

Je werkt in de GZ en in het bedrijfsleven

Je werkt niet alleen in de sector van de Geestelijke Gezondheidszorg, maar je staat ook met één been in het bedrijfsleven. Ook daar is Counseling sterk in opkomst. Werkgevers onderkennen steeds meer de noodzaak van het psychische welzijn van hun werknemers.  Een burn-out moet voorkomen worden of zo effectief  mogelijk verholpen worden. Ook hier wordt Counseling ervaren als laagdrempeliger dan psychotherapie. Voor jou maakt het natuurlijk niet uit: je doet immers wat nodig is, of het nu met counseling is of met coaching of therapie: je cliënt heeft recht op de beste behandeling.

Kortdurende behandeling: een gewild ‘product’

Je bent een specialist in kortdurende counseling en therapie, dat betekent dat je in 4 tot 8 sessies je cliënten helpt om tot belangrijke veranderingen te komen. Dat is een aantal dat door zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk wordt vergoed uit de aanvullende verzekeringen en is ook goed te overzien voor je cliënten. N.B. Zonder BIG-registratie kun je niet in dienst treden van een zorginstelling of vergoed worden uit de AWBZ. 

Directe praktijkopbouw: je toekomst begint nu

Omdat je je cliëntenkring al vanaf dag één opbouwt, breidt je praktijk zich al tijdens de opleiding steeds verder uit. Het is dus niet zo dat je pas na de opleiding maar eens probeert om een praktijk te starten. Nee, je hebt al meer dan 300 cliëntpraktijkuren verricht waardoor je mond-tot-mond reclame zich al heeft opgebouwd. Uiteraard dien je je ook als serieuze praktijk te manifesteren: een goede website is daarin zeer behulpzaam. Net als het professionele contact met verwijzers zoals huisartsen. In de opleiding leer je hoe je dat moet doen. 

Terug
Terug

"*" geeft vereiste velden aan

Welkom, we helpen je graag!

Vertel ons meer over jouw vraag of wens, zodat de juiste persoon jou kan helpen.

Naam*

Geef aan over welk gebied of opleiding je vraag gaat.
Wil je een persoonlijk advies?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Terug
Terug

Specificatie studiekosten

Het studiegeld bedraagt € 7.275 per jaar.
Dit bedrag is als volgt opgebouwd:

Lesdagen

€ 3.610,-

Syllabimateriaal

€ 1.250,-

Leertherapie

€ 1.450,-

Supervisie

€ 990,-

Kom je niet in aanmerking voor vrijstelling van de PSBK opleiding? Dan dien je deze voorafgaand of parallel aan de opleiding te doen. De PSBK modulen zijn niet bij de studiekosten inbegrepen. Zie hier de PSBK opleiding

Voorafgaand aan de opleiding doe je een uitgebreide intake-opdracht en een persoonlijk gesprek met de intaker. Hier lees je alle ins en outs over de procedure: intake. Voor deze intake betaal je € 250.

Terug
Terug

Studiegids downloaden

Integratieve Psychotherapie

Terug
Terug

Inschrijving en intake

Terug
Terug

Reserveren

Integratieve Psychotherapie

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden

Waarom je een opleidingsplaats reserveert
Je reserveert een plaats in de opleiding of training omdat je serieus geïnteresseerd bent en niet het risico wil lopen dat de opleiding al vol is wanneer je inschrijft. Je hebt nu nog even de tijd om e.e.a. uit te zoeken of te regelen. De reservering is gratis en vrijblijvend. We sturen je bijtijds een e-mailbericht om te vragen of je nog van je reservering gebruik wil maken. Zodra je hebt besloten om echt mee te doen, laat het ons zo spoedig mogelijk weten door middel van je inschrijving via de website. Zorg dat je ieder geval tot een maand voor de eerste lesdag weet of je het wel of niet gaat doen. Daarna kunnen we helaas je plaats in de opleiding niet meer garanderen.

Naam*
Adres*
Hidden
Hidden

Terug
Terug

Schrijf je in voor

Integratieve Psychotherapie

Start: vrijdag 27 september 2024 |

Terug
Terug