Rosemieke Raat, MA

Examinator, Leertherapeut, Praktijktrainer, Docent, Begeleider praktijkonderzoek,
Integratieve Counselor, Coach Practitioner

Iedereen die een opleiding aan De Academie gaat volgen, heeft daar zijn eigen beweegredenen voor. Wat we delen is een gezamenlijke passie om mensen te helpen om te worden wie ze zijn. Want wat is er mooier werk dan mensen kilo’s bagage lichter, inzichten rijker en met een voelbaar en bereikbaar doel je praktijk te zien verlaten?

Rosemieke Raat, MA

Meer dan een eigen praktijk

Naast mijn eigen praktijk ben ik aan De Academie verbonden als examinator, praktijktrainer, leertherapeut en docent en begeleider van praktijkonderzoek. Deze combinatie van verschillende rollen houdt me scherp in mijn eigen leerproces en het geeft me veel energie om vanuit mijn eigen ervaringen en kennis aanstaande collega’s te kunnen motiveren, enthousiasmeren en inspireren. Daar lag en ligt mijn kracht, in al mijn rollen. Mijn begeleidingsstijl kenmerkt zich door openheid, nieuwsgierigheid, compassie en gelijkwaardigheid. En er mag zeker gelachen worden, humor is een mooi middel om spanning te ontladen! Het is fijn om dit allemaal te doen met een hele diverse groep collega’s die van elkaar leren en elkaar ondersteunen.

Het roer om

Na een carrière van 23 jaar in de reclame- en mediawereld, tijdens een steeds langer durende sabbatical, nam ik de tijd om naar binnen te kijken en besloot ik om iets anders te gaan doen. Met veel plezier en soms zweet en tranen heb ik in 2018 de opleiding tot integratieve counselor afgerond en inmiddels ben ik nog steeds verbonden aan De Academie.

Hier zijn we elk jaar met elkaar bezig weer nieuwe studenten op te leiden en de wereld in te sturen met de vaardigheden, kennis en vooral de juiste attitude om mensen te helpen om grip te krijgen op wat er bij hen speelt.

Mijn tip aan studenten

Heb vertrouwen in jezelf, maar meer nog in de cliënt. De meeste mensen kunnen prima tegen een stootje, dus durf te confronteren, de schep wat dieper te zetten en ze een spiegel voor te houden. Ze zijn niet voor niets bij jou. Houdt daarbij wel het tempo van de cliënt aan, blijf afstemmen. Dat is ook wat je leert op De Academie: pacing en leading. Veranderen is hard werken en het is juist de bedoeling dat de cliënt dat doet, niet jij. Groeipijn kennen we allemaal.

Alles begint met…

…grip! En als aankomend coach, counselor of therapeut leg jij de grondslag daarvoor en begeleid je de cliënt in zijn proces. Pas als er grip is, kunnen cliënten helen en groeien. Dat is ook wat ik ervaar in mijn eigen praktijk waar ik vooral werk met jonge mensen.

Jonge cliënten

Ik gun mijn cliënten dat ze eerder dan ik zichzelf leren kennen, disfunctionele patronen kunnen doorbreken, erachter komen wat ze echt willen en dat vervolgens ook kunnen doen. Delenwerk met jonge mensen is voor mij een uitdaging en voor hen de weg naar een mooie toekomst.

 

Meer informatie over mijn praktijk Spunk coaching en counseling vind je op mijn website.

Mijn collega's