Erkenningen

(Inter)nationale waardering

Bezoek ons Open Huis

Een geaccrediteerd opleidingsinstituut

Vanaf de oprichting in 1979 is De Academie een onafhankelijk en toonaangevend instituut in de menselijke veranderkunde. Het geven van onderwijs door De Academie is geregeld in de Nederlandse wet (Artikel 23). Na vele jaren van accreditatietrajecten door toonaangevende instanties heeft De Academie onderstaande erkenningen op Europees en nationaal vlak.

Wat levert het je op?

We houden ons 24/7 bezig met de ontwikkeling van het vak en de opleidingen. We vinden het belangrijk dat jij de status en erkenning krijgt zodat:

  1. Jij je bij vele beroepsverenigingen kunt aansluiten.
  2. Jouw cliënten voor vergoedingen van zorgverzekeraars in aanmerking komen.
  3. Jij btw-vrijstelling krijgt voor jouw sessies. 

De hoogste onderscheiding

We voelen ons vereerd om deze onderscheiding als opleidingsinstituut in psychotherapie te mogen dragen. Sinds 2010 zijn we erkend als European Accredited Psychotherapy Training Institute.

Je leest hier meer over EAPTI.

 

‘EAPTIs are training institutes whose excellence and commitment to high standards have been tested and approved by the European Association for Psychotherapy. This requires a rigorous approval visit and the backing of the relevant national and modality bodies.’

NLQF/EQF niveau 6

Onze opleiding Integratieve Counselor is ingeschaald op NLQF/EQF niveau 6. De opleiding kan qua omvang en niveau vergeleken worden met een hbo-opleiding. Hoewel de door overheid erkende hbo-opleidingen ook NLQF niveau 6 zijn ingeschaald, verkrijg je geen NVAO Bachelor degree. Lees meer. Na afronding krijg je een diploma afgegeven door De Academie. 

 

What’s in it for you?

Met dit diploma met de inschaling NLQF/EQF niveau 6 laat jij als praktijkprofessional aan instellingen, verwijzers en je cliënten zien welk (inter)nationaal vergelijkbaar niveau je hebt. Ook heb je vrijstelling van btw op je cliëntbehandelingen.

Europese erkenningen

Ook voor jou als therapeut is de hoogste persoonlijke Europese erkenning mogelijk: het Europese Certificaat voor Psychotherapie.
De Europese Associatie voor Psychotherapie (EAP) is de grootste Europese psychotherapievereniging. Deze in Wenen opgerichte psychotherapie organisatie omvat 200 beroepsorganisaties in 40 Europese landen. Over EAP.

  • European Association for Psychotherapy – EAP
  • European Association for Integrative Psychotherapy – EAIP  (Full member)
  • European Certificate of Psychotherapy – ECP
  • European Association for Counseling – EAC
  • European Interdisciplinary Association for Therapeutic Services for Children & Young People – EIATSCYP

Nederlandse erkenningen

Natuurlijk zijn de accreditaties van de Nederlandse organisaties van belang. Deze erkenningen zorgen voor btw-vrijstelling en vergoedingsmogelijkheden voor je cliënten. We hebben de volgende erkenningen:

  • Inschaling NLQF en EQF-6 niveau NCP NLQF
  • Nederlandse Associatie voor Psychotherapie NAP
  • NVECP Kwaliteitsregister Psychotherapie NVECP
  • Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland – CPION
  • Centraal Register Kort Beroepsonderwijs CRKBO
  • Nederlandse Raad voor Training en Opleiding NRTO

Nederlandse beroepsverenigingen

Als professional wil je lid zijn van een sterke vereniging die erkend is door een Nederlandse koepelorganisatie als de NAP of de RBCZ. Dat heb je nodig voor je Vektis AGB-code zodat je cliënten in aanmerking kunnen komen voor vergoeding van jouw sessies. Je hebt de keuze uit tal van beroepsverenigingen, onder meer: 

  • Nederlandse Federatie Gezondheidszorg – NFG
  • Nederlandse Vereniging van ECP-houders – NVECP
  • Nederlandse Vereniging voor Integraal Therapeuten – VIT
  • Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten – NBvH
  • Nederlands Verbond voor Psychologen, Psychosociaal therapeuten en Agogen – NVPA

Btw-vrijstelling

Dat scheelt 21 % over je omzet.

Je bent vrij van btw wanneer je over het diploma Integratieve (Kinder)Counselor beschikt want deze opleiding heeft het NLQF-6 niveau, afgegeven door de NCP NLQF. Dat is van toepassing op de volgende opleidingen:

  • Integratieve (Kinder)Counselor
  • Integratieve (Kinder)Therapeut ECP in Integratieve Psychotherapie
  • Integratieve Hypnotherapeut

Janusz Korczak Award

De Academie is het enige opleidingsinstituut in Nederland met een Janusz Korczak Award. Dit is een erkenning en waardering voor de unieke werkwijze op De Academie in het professioneel begeleiden van kinderen. Deze werkwijze is geheel op de Client Based Change en gegrond in de 3e generatie integratieve benadering in Coaching, Counseling en Psychotherapie.

 

Wil je meer weten over de visie van pedagoog Janusz Korczak en hoe wij deze methode doorvoeren in ons lesprogramma? Dat kun je hier lezen.

Duidelijkheid voorop

We praten uiteraard ook over de registraties die we niet hebben. Onze opleidingen zijn niet erkend door de NVAO, dus we geven geen Bachelor of Master Degree af. De Nederlandse Academie voor Psychotherapie verstrekt dus geen hbo-diploma’s ondanks dat onze opleiding tot Integratieve Counselor van hetzelfde NLQF-niveau en omvang is als een hbo-opleiding (4 jaar, 240 EC, NLQF-6).
Hoewel je de hoogste Europese onderscheiding in de psychotherapie kunt behalen, betekent dit niet dat je in het het Nederlandse BIG-register kan worden opgenomen. Dat blijft een landelijke, besloten register. Daarom zullen je cliënten alleen via de aanvullende verzekeringen een vergoeding voor jouw sessies kunnen krijgen. 

De visie van pedagoog Janusz Korczak

“Aan de basis van het pedagogisch handelen, ligt het zien met je hart”
Janusz Korczak (1878-1942), één van de belangrijkste grondleggers van de Rechten van Kind.

Het werk van Janusz Korczak is een belangrijke bron van inspiratie op de Nederlandse Academie voor Psychotherapie. In de opleidingen tot KinderCoach Practitioner, Integratieve KinderCounselor en MasterKindertherapeut ECP in Integratieve Psychotherapie staan de Rechten van het Kind en het gedachtegoed van Korczak centraal.

De Academie is het enige opleidingsinstituut in Nederland met een Janusz Korczak Award. Dit is een erkenning en waardering voor de unieke werkwijze op De Academie in professioneel begeleiden van kinderen. Deze werkwijze is geheel Child-Based en gegrond in de 3e generatie integratieve benadering in Coaching, Counseling en Psychotherapie. Naast deze basisattitude in het werken met kinderen leer je in onze opleidingen ook de theoretische concepten en de technieken om dit gedachtegoed op een professionele wijze in de praktijk te brengen. 

Belang van deze erkenning voor jou als student:

  1. Kwaliteitsgarantie:
    De erkenning geeft aan dat jouw opleiding van topkwaliteit is en dat je les krijgt volgens de beste en meest respectvolle methodieken.

  2. Erkenning in het werkveld:
    Werkgevers, cliënten en organisaties die de rechten van kinderen respecteren herkennen deze accreditatie als een keurmerk voor professionele en ethische standaarden. Dit versterkt je positie in de markt.

  3. Vertrouwen van cliënten:
    Ouders en opvoeders zien jouw opleiding als betrouwbaar en gericht op het welzijn van hun kinderen. Dit kan je praktijk helpen groeien.

  4. Werken in de geest van Korczak:
    Je leert werken met respect, empathie en het stimuleren van de eigen kracht van het kind, waarden die zowel ouders als kinderen aanspreken.

Met deze erkenning start je niet alleen met een solide basis in je carrière, maar draag je ook bij aan een wereld waarin kinderen zich gezien en gehoord voelen.

Meer over het werk van Janus Korczak

Het gedachtegoed van Korczak wordt gekenmerkt door de volgende vijf principes:

  1. Respect voor het kind (als mens) in iedere levensfase.
  2. Een gelijkwaardige relatie tussen volwassene en kind.
  3. Het recht van het kind te zijn zoals het is.
  4. Het recht van het kind op de dag van vandaag.
  5. Het recht van het kind op zijn eigen ontwikkeling.

 

Geen theorie, maar idealen!

Janusz Korczak

Korczak heeft nooit een systematische pedagogiek geformuleerd. Hij heeft zijn gedachten over kinderen vooral tot uiting gebracht in sterk beeldende beschrijvingen van wat er tussen volwassenen en kinderen gebeurt. Zo bevat zijn boek “Hoe houd je van een kind?” veel pedagogische ideeën, die gebaseerd zijn op de talloze ervaringen die Korczak als arts had opgedaan tijdens de vele bezoeken aan gezinnen. Het boek appelleert aan onze eigen waarneming, intuïtie en fantasie. Beter dan via de wetenschap kunnen wij langs deze weg het onbekende kind op het spoor komen, en ontdekken dat het “een perkament” is, dicht beschreven met hele kleine hiërogliefen, die je slechts gedeeltelijk kunt ontcijferen”.
De praktijk en de daarop gebaseerde gevoelens en niet de kennis van theoretische stelsels bepaalden Korczaks omgang met het kind: “vaak schuif ik een theorie terzijde, zelden mijzelf”. Als er één punt uit zijn denken over opvoeding naar voren gehaald moet worden is dat wel het idee van “respect” voor het kind. Korczak geeft aan: 

  • Leer eerst jezelf kennen, voordat je kinderen wilt leren kennen.
  • Kijk eerst wat je zelf kunt, voordat je begint de rechten en plichten van kinderen af te bakenen.
  • Je bent zelf het kind onder al die kinderen dat je vóór alles moet leren kennen, opvoeden en opleiden. Het is een van de meest kwalijke fouten te denken dat pedagogie een wetenschap is die het kind betreft en niet de mens.
  • De opvoeder heeft niet de plicht de verantwoording voor een verre toekomst op zich te nemen, maar hij is wel volledig verantwoordelijk voor de huidige dag.
  • Laten we ervan uitgaan dat we van een krachtige jonge eik een poëtische berk willen maken of van een fragiele berk een robuuste eik. We beginnen te snoeien, te zagen, te breken, te verbuigen – totdat de boom afsterft. Nee… zo’n belachelijke vergissing zouden we bij een boom nooit maken, maar wel bij een kind.

 

Interessante boeken:

• Korczak, J. Het recht van het kind op respect. (vertaling en bewerking R. Görtzen) Amsterdam 2007
• Korczak, J. Hoe houd je van een kind. (vertaling en bewerking R. Görtzen), Amsterdam 2010
• Korczak, J. De republiek der kinderen. (vertaling en bewerking R. Görtzen), Amsterdam 2012

Zie ook de website van de Janusz Korczak Stichting: www.korczak.nl

Terug
Terug