Erkenningen

(Inter)nationale waardering

Bezoek ons Open Huis

Een geaccrediteerd opleidingsinstituut

Vanaf de oprichting in 1979 is De Academie een onafhankelijk en toonaangevend instituut in de menselijke veranderkunde. Het geven van onderwijs door De Academie is geregeld in de Nederlandse wet (Artikel 23). Na vele jaren van accreditatietrajecten door toonaangevende instanties heeft De Academie onderstaande erkenningen op Europees en nationaal vlak.

Wat levert het je op?

We houden ons 24/7 bezig met de ontwikkeling van het vak en de opleidingen. We vinden het belangrijk dat jij de status en erkenning krijgt zodat:

 1. Jij je bij vele beroepsverenigingen kunt aansluiten.
 2. Jouw cliënten voor vergoedingen van zorgverzekeraars in aanmerking komen.
 3. Jij btw-vrijstelling krijgt voor jouw sessies. 

De hoogste onderscheiding

We voelen ons vereerd om deze onderscheiding als opleidingsinstituut in psychotherapie te mogen dragen. Sinds 2010 zijn we erkend als European Accredited Psychotherapy Training Institute.

Je leest hier meer over EAPTI.

 

‘EAPTIs are training institutes whose excellence and commitment to high standards have been tested and approved by the European Association for Psychotherapy. This requires a rigorous approval visit and the backing of the relevant national and modality bodies.’

NLQF/EQF niveau 6

Onze opleiding Integratieve Counselor is ingeschaald op NLQF/EQF niveau 6. De opleiding kan qua omvang en niveau vergeleken worden met een hbo-opleiding. Hoewel de door overheid erkende hbo-opleidingen ook NLQF niveau 6 zijn ingeschaald, verkrijg je geen NVAO Bachelor degree. Lees meer. Na afronding krijg je een diploma afgegeven door De Academie. 

 

What’s in it for you?

Met dit diploma met de inschaling NLQF/EQF niveau 6 laat jij als praktijkprofessional aan instellingen, verwijzers en je cliënten zien welk (inter)nationaal vergelijkbaar niveau je hebt. Ook heb je vrijstelling van btw op je cliëntbehandelingen.

Europese erkenningen

Ook voor jou als therapeut is de hoogste persoonlijke Europese erkenning mogelijk: het Europese Certificaat voor Psychotherapie.
De Europese Associatie voor Psychotherapie (EAP) is de grootste Europese psychotherapievereniging. Deze in Wenen opgerichte psychotherapie organisatie omvat 200 beroepsorganisaties in 40 Europese landen. Over EAP.

 • European Association for Psychotherapy – EAP
 • European Association for Integrative Psychotherapy – EAIP  (Full member)
 • European Certificate of Psychotherapy – ECP
 • European Association for Counseling – EAC
 • European Interdisciplinary Association for Therapeutic Services for Children & Young People – EIATSCYP

Nederlandse erkenningen

Natuurlijk zijn de accreditaties van de Nederlandse organisaties van belang. Deze erkenningen zorgen voor btw-vrijstelling en vergoedingsmogelijkheden voor je cliënten. We hebben de volgende erkenningen:

 • Inschaling NLQF en EQF-6 niveau NCP NLQF
 • Nederlandse Associatie voor Psychotherapie NAP
 • NVECP Kwaliteitsregister Psychotherapie NVECP
 • Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland – CPION
 • Centraal Register Kort Beroepsonderwijs CRKBO
 • Nederlandse Raad voor Training en Opleiding NRTO

Nederlandse beroepsverenigingen

Als professional wil je lid zijn van een sterke vereniging die erkend is door een Nederlandse koepelorganisatie als de NAP of de RBCZ. Dat heb je nodig voor je Vektis AGB-code zodat je cliënten in aanmerking kunnen komen voor vergoeding van jouw sessies. Je hebt de keuze uit tal van beroepsverenigingen, onder meer: 

 • Nederlandse Federatie Gezondheidszorg – NFG
 • Nederlandse Vereniging van ECP-houders – NVECP
 • Nederlandse Vereniging voor Integraal Therapeuten – VIT
 • Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten – NBvH
 • Nederlands Verbond voor Psychologen, Psychosociaal therapeuten en Agogen – NVPA

Btw-vrijstelling

Dat scheelt 21 % over je omzet.

Je bent vrij van btw wanneer je over het diploma Integratieve (Kinder)Counselor beschikt want deze opleiding heeft het NLQF-6 niveau, afgegeven door de NCP NLQF. Dat is van toepassing op de volgende opleidingen:

 • Integratieve (Kinder)Counselor
 • Integratieve (Kinder)Therapeut ECP in Integratieve Psychotherapie
 • Integratieve Hypnotherapeut

Duidelijkheid voorop

We praten uiteraard ook over de registraties die we niet hebben. Onze opleidingen zijn niet erkend door de NVAO, dus we geven geen Bachelor of Master Degree af. De Nederlandse Academie voor Psychotherapie verstrekt dus geen hbo-diploma’s ondanks dat onze opleiding tot Integratieve Counselor van hetzelfde NLQF-niveau en omvang is als een hbo-opleiding (4 jaar, 240 EC, NLQF-6).
Hoewel je de hoogste Europese onderscheiding in de psychotherapie kunt behalen, betekent dit niet dat je in het het Nederlandse BIG-register kan worden opgenomen. Dat blijft een landelijke, besloten register. Daarom zullen je cliënten alleen via de aanvullende verzekeringen een vergoeding voor jouw sessies kunnen krijgen.