Matti Groot, MSc

Supervisor, Docent, Leertherapeut,
Integratieve Counselor, Coach Practitioner, Psycholoog

‘Waar geen liefde is, daar is ook geen verstand.’ – Dostojewski

 

Als docent, supervisor en leertherapeut, ondersteun ik je op jouw pad om de beste coach of counselor te worden die jij kunt zijn. Centraal staat mijn vertrouwen, dat mensen zichzelf kunnen veranderen en verbeteren. Coach of counselor zijn is een ambacht, dat je leert door te doen en te ervaren. Soms is het spannend, dat hoort bij veranderen, vaak is het genieten en het is altijd de moeite waard.

Matti Groot, MSc

Het roer om

‘Herfst: een tweede lente, waarin elk blad een bloem is.’ – Albert Camus

 

Van origine ben ik psycholoog. Na mijn studie, heb ik aan de Universiteit van Amsterdam gewerkt als wetenschappelijk onderzoeker naar het effect van psychotherapie. Fascinerend. Vervolgens werkte ik als psycholoog bij het Paedologisch Instituut.

Ik wilde toch wat anders, meer internationaal. In de 90er jaren ben ik overgestapt naar het bedrijfsleven, waar ik 20 jaar heb gewerkt als achtereenvolgens: system analyst, manager of R&D, software engineer, business analyst en chief product owner.

Op een open dag van De Academie kwam ik Jan Rademaker tegen. We hadden het over het effect van psychotherapie (boektip: Duncan et al., The heart and soul of change) en ik was om.

Mijn werkplezier

Vervolgens deed ik de uitstekende opleiding tot Integratieve Counselor aan De Academie, een cadeautje waarbij ik genoten heb van elke stap. Inmiddels werk ik niet meer in het bedrijfsleven maar heb mijn integratieve Coaching & Counseling praktijk in Amsterdam.

Dat elk mens anders is en dat alles er mag zijn, is de basis van mijn werkplezier. Zeker als er de behoefte is om te groeien en daar zelf de verantwoordelijkheid voor te nemen. Is er iets in het professionele leven zo interessant als ‘self-change, professionally coached’?

 

Meer informatie over mijn praktijk vind je op mijn website.

Mijn tip aan studenten

Coaching en counseling zijn veelomvattend, dus het kan best even duren voor je ziet hoe eenvoudig het eigenlijk is (of ook weer niet). Tijdens zo’n opleiding heb je misschien af en toe stress of gebrek aan zelfvertrouwen. Dat is vaak een goed teken, dan ben je aan het veranderen en sta je open voor persoonlijke groei. Mijn tip: geniet er vooral van. Het is zo’n mooi vak en een plezier om het te mogen uitoefenen. Leer ook van Milton Erickson, hem citerend: “Allow yourself to see what you don’t allow yourself to see.”

Mijn leven

Ik ben geboren in 1961 in Noord-Brabant en opgegroeid in de kop van Noord-Holland. Sinds mijn studie woon ik in Amsterdam. Ik ben getrouwd en geniet van het samenzijn met mijn vrouw en dochters (21 en 19) en mijn vrienden.

Van nature ben ik empathisch, luisterend, warm en met een oprechte interesse in mijn gesprekpartners. Daarnaast ben ik analytisch en precies. Beide kanten wil ik zo goed mogelijk combineren. Wat me fascineert is hoe mensen vaak de beste bedoelingen hebben, ook als het wel eens misloopt. Daarbij heb ik een brede blik, graag werk ik ook internationaal. Bij mij thuis is de voertaal Duits. In Engeland heb ik online de opleiding ‘Integrative counselor’ afgerond en ik ben onder meer lid van de Association of Coaching. Mijn doel is ook in het buitenland te werken als coach en counselor, in het bijzonder in de USA. Dit heeft geen tijdspad, dus het is nog meer een droom.

Mijn vrije tijd besteed ik aan lezen, fitness, hardlopen, gezelschapspellen, horeca (divers), praatjes aanknopen met iedereen die ik tegenkom en uitgebreid koken samen met mijn dochters.

Mijn werk aan De Academie

Mijn basishouding als docent, supervisor en leertherapeut is warm en accepterend. De vaardigheden om jouw weg te vinden als mens, coach of counselor, zijn volgens mij in aanzet al aanwezig. Veranderen is ontdekken wat je eigenlijk al kan. De rest is oefenen, je leert door toepassen in de praktijk.
In de lessen leer je in een veilige omgeving jouw vaardigheden te verbeteren, inzicht te ontwikkelen en wat het vak inhoudt. Hierbij zijn feedback en vragen van een empathische waarnemer waardevol, daar leer je het ambacht van.
Binnen de supervisie bijeenkomsten draag ik ten eerste bij aan de praktijkbegeleiding rondom jouw ervaringen met cliënten. We werken op basis van jouw eigen inbreng. Je ervaringen zijn vaak mooi, altijd leerzaam en soms ook spannend. In de supervisie kan je dan ook wat op adem komen. Ten tweede is heel belangrijk, het nog beter leren bevragen van jezelf: wat voelt goed voor jou, wat past bij je, wat werkt voor jouw cliënt? Goed luisteren naar jezelf, is een vaardigheid die je leven lang van nut is. Je ontwikkelt als het ware jouw eigen interne supervisor.

Mijn collega's