Charlotte Visch, BA

Docent, MasterKindertherapeut ECP, Integratieve Hypnotherapeut, Adviseur Child & Youth Affairs, Trainer Relatiecoaching en Partnerrelatietherapie.

Ik geef les bij de opleiding tot MasterKindertherapeut en desgevraagd ook bij de andere opleidingen betreffende ouders, kinderen, pubers en de ontwikkeling tot professioneel (kinder)therapeut. Daarnaast verzorg ik de driedaagse training tot ‘Sleuteltrainer Hartgrondig opvoeden’ (opvoedcursus voor ouders) en de EmoE-opleiding voor leerkrachten (EMOtionele Educatie in het basisonderwijs) als onderdeel van ‘Levenskunde op school’.

Verder verzorg ik trainingen in Relatietherapie en Relatiecoaching voor koppels, collega’s en voor solo. 

Charlotte Visch, BA

Ontwikkeling Integratieve Kindertherapie

Oorspronkelijk kom ik uit het basisonderwijs (juf), heb vervolgens 4 jaar orthopedagogiek gestudeerd, maar vond daar niet de kennis waar ik kinderen echt gelukkig mee kon maken. Op De Academie heb ik de NLP-practitioner opleiding gevolgd en de opleiding tot Hypnotherapeut ECP. Door de hypnotherapieopleiding begreep ik dat de verandering echt van binnen plaatsvindt en ik werd vooral enthousiast over de ‘interne lotsbepaling’. Na vijf jaar praktijk gevoerd te hebben, merkte ik dat veel problematiek zijn oorsprong in de kindertijd had. Vanuit die gedachte heb ik de Integratieve Kindertherapie ontwikkeld in 1998.

Het kind weet het

Ik ben als MasterKindertherapeut ECP gespecialiseerd in (volgens anderen) ingewikkelde en zware problematiek (kindermishandeling, conflictscheiding, hoogbegaafdheid). Steeds weer blijkt dat kinderen het zoveel beter weten dan volwassenen als het hun eigen gelukkige ontwikkeling betreft. En hoe geweldig is het dan om volwassenen (ouders, leerkracht) en andere kinderen (brusjes, medeleerlingen) te helpen om echt een hulpbron te zijn voor dit kind. Elke sessie is anders doordat kinderen precies tonen wie ze zijn en wat ze nodig hebben. En dat geldt ook voor de kinderen, die ‘zwijgen’, zoals bij selectief mutisme. Of kinderen, die meteen je hele praktijk willen verbouwen om te demonstreren hoe ongelukkig en boos ze zijn. En dan hun hulpbron mogen zijn: wat een eer!

Mijn tip aan studenten

Wees nieuwsgierig naar jezelf en anderen. Wat beweegt jou om zo te voelen, te denken en te doen? En hoe zit dat met de anderen (medestudenten, cliënten, opleiders)? Wees open, liefdevol en groei uit tot de beste therapeut van Nederland! Richt je op het exact aanleren van onze unieke werkwijze én durf daarnaast te experimenteren. Je kunt niet alles weten van een cliënt, je hoeft niet alles te weten van een cliënt, want die regelt zijn eigen geluk. Maak je hoofd leeg, je hart vol en geniet!

Wanneer iedereen zou snappen en doorvoelen dat de interne verandering je gelukkig kan maken, dan zijn we af van het oude idee dat de therapievorm bepalend is voor een gelukkig leven. Wie gelukkig is van binnen, stoort zich niet aan anderen. Kinderen die gelukkig zijn, pesten niet. Als studenten aan De Academie doordrongen kunnen worden van de interne kracht van volwassenen en kinderen, dan zal dat leiden naar therapeuten, die met respect en bewondering omgaan met hun cliënten.

Mijn bijdrage

Ik ben al meer dan dertig jaar (vanaf 1991) verbonden aan De Academie als inhoudsdeskundige en docent. De kinderen in Nederland hebben nog steeds hulp nodig van therapeuten, die hen serieus nemen, exact weten waar ze mee bezig zijn en zich laten leiden door het principe: ieder kind heeft recht op de beste therapie en de beste therapeut! Daaraan een bijdrage mogen te leveren door middel van lesgeven aan enthousiaste collega’s is dan natuurlijk heerlijk. Als ik merk en hoor dat collega’s in opleiding al na een paar lessen successen boeken bij kinderen en hun ouders, dan word ik daar ontzettend blij van. Laten we met elkaar er voor zorgen dat er heel veel goede MasterKindertherapeuten bij komen.

Als privé mens…

…hou ik ervan om creatief bezig te zijn. Dat geeft me extra energie en ik ‘vergeet’ de tijd. Tekenen, schilderen, boetseren: het is een andere dimensie waarin ik me dan bevind. En verder elke ochtend speciaal eten neerzetten voor de twee wilde egels (Leo en Leonie) die zich erg thuis voelen in mijn zeer kleine tuintje met kunstgras.
Ik lees graag boeken over nieuwe ontdekkingen op ons vakgebied, en kinderprentenboeken, die onze terminologie ondersteunen, zoals de interne lotsbepaling. En literatuur die mij aan het denken en voelen zet. Een aantal tips: De meeste mensen deugen – Rutger Bregman; Sapiens – Yuval Noah Hariri).

Mijn collega's