Bastiaan Serlé, BA

Leertherapeut, Integratieve Counselor, Integratieve Therapeut ECP i.o.

Mijn visie is dat wij als coaches, counselors en therapeuten vooral een container maken, een ruimte waarbinnen de cliënt stap voor stap zelf zijn antwoorden vindt. Hoe helderder deze container, hoe beter de professional.

Bastiaan Serlé, BA

Met totale ontspanning dit vak uitoefenen

Ik heb veel trainingen en opleidingen gevolgd op het gebied van sjamanisme, TA, energetische therapie, emotioneel lichaamswerk en natuurlijk de integratieve benadering op De Academie. Op De Academie heb ik de opleiding tot Integratief Counselor Coach gevolgd.

Het opruimen en aanpakken van mijn eigen blokkades, waardoor ik volledig aanwezig kan zijn voor mijn cliënten, heeft mij enorm verrast en geholpen om met totale ontspanning dit prachtige vak uit te oefenen. 

Het is magisch om te aanschouwen dat cliënten soms eerst totaal de uitweg uit hun misère niet weten en dan stap voor stap zichzelf weer oprichten en alle plezier terugkomt en moeite in hun situatie verdwijnt! Hoe meer mensen vanuit liefde kunnen reageren, hoe prettiger voor iedereen! 

Focus op mannen

Ik geef veel trainingen aan mannen en ik begeleid veel mannen 1 op 1. Het aanbod aan trainingen en begeleiding specifiek voor vrouwen heeft de laatste decennia een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het aanbod voor (en de vraag van) mannen bleef lang achter. Er zijn nu steeds meer mannen die niet alleen wereldlijk succes nastreven, maar ook werken aan een rijk en prettig gevoelsleven. Ik heb mij verdiept in de biologie, sociologie, uitdagingen en kansen voor mannen. Ik begeleid vooral mannen die last hebben van angst en stress op het werk, met gevoelens van doelloosheid kampen en moeite in hun relaties ervaren. Ongeveer 20% van mijn cliënten is vrouw. De integratieve benadering maakt geen direct onderscheid tussen gender, afkomst e.d. en ik vind het belangrijk om met afwisselende mensen te werken.

Ik werk samen met een energetisch therapeut en verwijs vrouwen met specifieke klachten soms door naar een directe vrouwelijke collega. Soms werkt dat beter.

 

Meer informatie over mijn praktijk vind je op mijn website.

Mijn tip aan studenten

De Academie is in veel gevallen voor een groot deel leren door ontleren van gewoontes. Je gaat leren dat de cliënt het zelf allemaal echt wel weet. Jouw taak is op de juiste momenten de juiste reflectie te geven en de juiste open vragen, met het juiste taalgebruik te stellen en tegelijk de balans te vinden in het leiden en volgen van de cliënt in zijn/haar proces.

Probeer alles wat je verteld wordt uit. Probeer het en je zult vanzelf zien wat er gebeurt. Failing forward! Degenen die het meeste leren zijn degenen die de meeste fouten durven maken.

Als Academie opleider…

vind ik het gaaf om te zien hoe nieuwe studenten de stof eigen maken en aan zichzelf werken om steeds liefdevoller aanwezig te kunnen zijn voor al die mensen die ze begeleiden. Samen de samenleving mooier maken. Ik heb veel ervaring in het werken met leerlingen in het onderwijs en studenten. Hun vragen en leerproces houden mij scherp en zijn regelmatig een spiegel voor hoe ik een en ander beleef en heb beleefd. Ik krijg er energie van waar te nemen als ontwikkeling, die op slot leek te zitten, weer doorstroming krijgt. Nadat ik al ruim tien jaar aan het werk was als coach, heb ik de afgelopen twee jaar aan De Academie gestudeerd en vind ik het fijn verbonden te zijn aan De Academie als leertherapeut. De Academie zit vol inspirerende warme mensen, die elkaar allemaal compassievol ondersteunen. We leren samen en we werken steeds met het voortschrijdende inzicht. Dat maakt het hier een levend vak en een levend instituut, dat zich blijft ontwikkelen. We zijn met zijn allen bezig dit levende ambacht steeds verder te verbeteren. Dat is uniek. Ik krijg dus de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van coaching, counseling en therapie mee. Ik vind dat ik dit als goed professional niet mag missen.

Als privé mens…

…ben ik alleenstaand vader van twee tieners, die mij ontzettend veel over mijzelf en het samenleven leren. We wonen in een gemeenschap waar we veel met elkaar praten en overleggen om de beste uitkomst voor iedereen te creëren. Verder houd ik van de natuur. Ik kom tot rust aan en in zee. Ook in de winter neem ik graag een duik. Zo daag ik mezelf en mijn mentale en fysieke immuunsysteem optimaal uit. Ik verbind me ook graag in groepen met alleen mannen. Met mannen onder elkaar, dan valt al snel de competitie weg en ontstaat er een weldadige rust en verbondenheid. Ooit wil ik nog eens terug naar de heilige vallei in Peru en daar een therapeutisch centrum starten met een mix van locals voor de locals en mensen van overal ter wereld. Het is een erg mooie, helende plek.

De boeken van Dhont en Kandinsky, beiden over de invloed van imaginatie en externe beelden op het innerlijk van de mens, zijn super inspirerend voor mij. Een aanrader is natuurlijk ook het boek De Fontein, een prachtig boek over de invloed van het eren van je familiesysteem.

Mijn collega's