Corona: ‘Al onze lessen, intervisie-, leertherapie- en supervisiebijeenkomsten gaan gewoon door, virusvrij Online.’

KinderCoach Practitioner

14-daagse beroepsopleiding
Inclusief 8-daagse NOBCO erkende practitioners level
European Quality Award (EMCC)

Wat is KinderCoaching? 

KinderCoaching een kortdurende, laagdrempelig en praktische begeleidingsvorm voor kinderen en hun ouders. In onze opleiding tot professioneel KinderCoach Practitioner gaat het om maatwerk, niet om een gedragstraining in 'hoe het hoort.' Want ieder kind beschikt over eigen, unieke mogelijkheden en hulpbronnen om te veranderen en te groeien. Daarom leer je hoe je voor ieder kind een unieke aanpak ontwerpt. Want ieder kind is anders, ieder kind is bijzonder!

 

Gratis reserveren?

Kijk verder, Kom verder Vraag de studiegids aan

KinderCoach Practitioner: wat levert het je op?

 1. Liefdevol aan de slag met het kind

  Zien met je hart. Je werkt samen met het kind en de ouders. Daarom is jullie resultaat snel, krachtig en succesvol. Lees meer

 2. Het beste voor jezelf 

  Jij bent zelf het belangrijkste instrument. Daarom werk je vanaf dag 1 aan je eigen persoonlijke ontwikkeling. Lees meer

 3. Uniek: erkende Beroepscoach Practitoner level. 

  Met kinderen werken is fijn. Maar dan wel op een professionele en verantwoorde wijze! Dus met een erkenning van de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). 

 4. Wetenschappelijk onderbouwd

  Je doet wat je weet en je weet wat je doet. State of the Art in KinderCoaching. Lees meer

Help, mijn kind is brutaal

erkende post hbo kindercoach opleiding

 

Kinderen die zich gelukkig voelen doen leuk en kinderen die zich ongelukkig voelen doen anders. Daarom help je kinderen om gelukkig te worden.

Kinderstemmen uit de KinderCoach praktijk

Ik struikelde steeds en dan ging alles kapot en dat was heel erg want dan werden ze boos op mij maar het was niet mijn schuld want ik heb ADHD. Ik mocht steeds met de grijpmachine en nu ben ik heel blij. Roxanne, 5 jaar

 

‘Ik liep steeds weg uit het voetbalveld omdat we verloren en omdat ik dacht dat het mijn schuld was want ik was de keeper.’ Milan, 10 jaar

 

‘Ik was steeds boos, maar ik wist niet waarom. En nou is mijn leven veel leuker en dat komt omdat mijn ouders nu eindelijk normaal doen.’ Derek, 12 jaar

 

Hoe word je een goede KinderCoach?

Doen, doen, doen. Door te oefenen ontwikkel je het vakmanschap om je cliëntje echt te helpen! Daarom is de opleiding sterk praktijkgericht. Je leert spelen, praten, coachingsposters inzetten, verkleden, zwaardvechten en nog veel meer. En vooral heel goed luisteren naar kinderen.

Op de Academie ontwikkel je je als professional en groei je enorm als mens. Spelenderwijs leer je: It’s never too late to have a happy childhood ‘.

Hoe los je in 3 stappen ruzie op?

 

Helpen met moeilijke gevoelens

Voor kinderen zijn de zogenoemde -loosjes vaak extra moeilijk: moedeloos of machteloos zijn, je waardeloos voelen etc. Als KinderCoach Practitioner help je kinderen om hun gevoelens te ervaren en er woorden aan te geven. Maar je doet meer: je zet de kinderen weer in hun kracht en coacht ze naar hun gevoel van geluk. Hoe je dat doet leer je in deze praktijkgerichte opleiding.

7 kenmerken van onze opleiding:

Het kind met zijn persoonlijk groei en geluk staat centraal.

 1. Kortdurende en oplossingsgerichte interventies.

 2. Ontwikkeling van sociale vaardigheden en emotionele intelligentie.

 3. Ondersteuning aan ouders en leerkrachten.

 4. Positieve interactie met familie, vriendjes en peergroup.

 5. Signalering, melding en advisering bij misstanden.

 6. Client based maatwerk, wetenschappelijk gefundeerd.  

 7. Gebaseerd op de veranderingsprincipes van de positieve psychologie en de 3e generatie integratieve Kinderpsychotherapie.

Verdere professionalisering

Natuurlijk kun je ook doorgroeien in je vakgebied. Hierin bieden we je Europese erkende post hbo/wo opleidingstrajecten aan. Als KinderCoach Practitioner krijg je natuurlijk een forse korting wanneer je de opleiding tot Integratieve KinderCounselor gaat doen!

 • Jaar 1 & 2: Integratieve KinderCounselor (120 EC).
  Je hebt ook de PSBK afgerond waardoor je nu al praktijk voert met vergoedingen van de zorgverzekeraars (AGB-code 90) én met btw vrijstelling.
 • Jaar 3 & 4: MasterKinderTherapeut ECP (60 EC).
  Vergoeding met Vektis AGB-code 9416. Je ECP vraag je aan bij EAP.

Een harmonieus programma met inhoud

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Versterken van veerkracht van kinderen, zelfvertrouwen, zelfstandigheid, zelfrespect en zelfbeschikkingsgevoel en autonomie.
 • De zaken waar ouders last van hebben, zoals: ongehoorzaamheid, zeuren, ruziënde kinderen, liegen, gewelddadige kinderen en de bagage van ouders zelf, die van invloed is op het gezin.
 • Ethiek en de rechten van het kind. Je professionele betrouwbaarheid in het handelen volgens de ‘regels van het vak,’ zoals: beroepsmatige, persoonlijke, ethische en juridische grenzen.
 • Inzetten van je menskwaliteiten (zoals nieuwsgierigheid en compassie) en het functioneel hanteren van (eigen)emoties tijdens de interactie met het kind en de ouders.
 • Het beïnvloeden van het veranderingsproces van het kind en de ouders. Hierdoor faciliteer jij hen om optimaal van hun zelfhelende en zelfsturende mogelijkheden en hulpbronnen gebruik te maken.
 • De natuurlijke fasen van het veranderingsproces waar het kind en de ouders doorheen gaan om hun doelen te behalen.
 • Je ontwikkelt je doorgroeicompetentie: je leert vaardigheden om ook na de opleiding jezelf te blijven ontwikkelen als professioneel KinderCoach.

 

Onderwijssysteem

Gedurende de opleiding krijg je ruimschoots de gelegenheid om aan je eigen groeiproces als professional te werken. Essentieel is het besef dat jijzelf het belangrijkste middel bent in het contact met het kind en de ouders. Je wordt aangemoedigd om jezelf te verkennen om zo jezelf als instrument in te zetten en te leren vertrouwen op je ontwikkelde vakmanschap. Lees meer

 

Werkvormen

Theoretische inleidingen, demonstraties van technieken en beïnvloedingsprocedures, interventies, praktijkoefeningen, intervisiegroepen, praktijkobservaties, video- en casuïstiekbesprekingen, supervisie bij de uitvoering van je cliëntsessies, individuele leertherapie en zelfstudie.

De beste opleiders

Je krijgt les van inspirerende docenten, praktijktrainers, supervisoren, leertherapeuten en assessoren. Samen met jou geven zij deze opleiding tot Integratieve KinderCoach inhoud, kwaliteit en spelvreugde.

 

Je opleiders zijn ervaren ECP-therapeuten die allen een zelfstandige praktijk voeren. Omdat zij jarenlange ervaring in het vakgebied hebben krijg je geen wollige verhalen maar gerichte, persoonlijke begeleiding zodat je het vak grondig onder de knie krijgt. Daardoor word je succesvol in je zelfstandige praktijk als echte vakman of vakvrouw in Integratieve KinderCoaching.

Wie zijn de opleiders van De Academie?

Erkenningen, vergoedingen en btw

Als KinderCoach kom je niet voor vergoedingen van je sessies in aanmerking. Zorgverzekeraars vergoeden je wél als KinderCounselor. Met de opleiding tot Integratieve KinderCounselor van de Academie verwerf je al na 2 jaar vergoedingen én btw vrijstelling: dat vind je nergens anders.

KinderCoach Practitioner: een vak met toekomst

KinderCoaching is populair!

Er is een toenemende vraag van ouders en scholen naar korte, laagdrempelige en effectieve hulp. Met deze opleiding ben je goed voorbereid op deze vrolijke taak. Je vindt je eigen weg om op jouw originele wijze kinderen te helpen. Je geeft zelf vorm aan hoe jij KinderCoaching toepast: zoals KinderCoaching met paarden of honden. Sommige van onze KinderCoaches ontwikkelen zich tot Opvoedcoach, Avonturencoach, Wandelcoach, Gelukscoach of Speelcoach.

 

Zelfstandige praktijk of (multidisciplinaire) groepspraktijk?

Er zijn veel mogelijkheden als KinderCoach! Je kunt alleen of samen met anderen een Praktijk voor KinderCoaching voeren. Ook interessant: een multidisciplinaire groepspraktijk waar je met collega’s uit verschillende Gezondheidszorg richtingen samenwerkt.

 

Laagdrempelige en snelle hulpverlening: grote vraag naar!

Als KinderCoach ben je specialist in kortdurende begeleiding. Gemiddeld help je kinderen en hun ouders in 3 tot 7 sessies tot belangrijke veranderingen. Dat aantal is goed te overzien voor ouders en kind.

Vooropleiding & vrijstelling

Vooropleiding

Wanneer je hbo-niveau of beschikt over een aantoonbaar equivalent niveau, dan kun je je inschrijven voor de opleiding.

 

Vrijstelling 

Wanneer je al beschikt over een diploma BeroepsCoach Practitoner van de Academie dan kom je in aanmerking voor vrijstelling/korting van 8 dagen van deze opleiding KinderCoach Practitioner.

Studiekosten en data

Studiekosten

Zie de actuele Studiekosten en fiscaal voordeel
De studiekosten bestaan uit het bedrag voor de lessen van de vakopleiding, de leertherapie en supervisie. Het bedrag is inclusief syllabi en inclusief een aantal verplichte boeken. 

 

Studieduur

14 lesdagen | 8 supervisiebijeenkomsten | 4 individuele leertherapiesessies | 2 groepsleertherapie-sessies als onderdeel van het lesprogramma. In totaal 104 contacturen.

 

Lesdata en –tijden

maandagen van 10.00 – 17.00 uur

2020 | 14/9, 28/9, 5/10, 19/10, 26/10, 9/11, 16/11, 23/11, 7/12, 14/12, 4/1, 11/1, 18/1, 1/2 examen  

 

Toelating

Motivatiegesprek, aantoonbaar hbo-niveau.

 

Diploma

Diploma Beroepscoach Practitioner level NOBCO.

Diploma KinderCoach Practitioner.

 

Erkenning

De 14-daagse opleiding omvat de 8-daagse opleiding tot Beroepscoach. Deze opleiding tot Beroepscoach is erkend door NOBCO (Nederlandse Orde voor Beroepscoaches). Tevens European Quality Award (EMCC).

 

Locatie

De lessen vinden plaats op De Nederlandse Academie voor Psychotherapie, Klaprozenweg 123, 1033 NN Amsterdam. De intervisiegroep doe je bij je medestudenten thuis. Supervisie en leertherapie vinden plaats in de praktijk van de opleider.

Een harmonieus programma met inhoud

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Versterken van veerkracht van kinderen, zelfvertrouwen, zelfstandigheid, zelfrespect en zelfbeschikkingsgevoel en autonomie.
 • De zaken waar ouders last van hebben, zoals: ongehoorzaamheid, zeuren, ruziënde kinderen, liegen, gewelddadige kinderen en de bagage van ouders zelf, die van invloed is op het gezin.
 • Ethiek en de rechten van het kind. Je professionele betrouwbaarheid in het handelen volgens de ‘regels van het vak,’ zoals: beroepsmatige, persoonlijke, ethische en juridische grenzen.
 • Inzetten van je menskwaliteiten (zoals nieuwsgierigheid en compassie) en het functioneel hanteren van (eigen)emoties tijdens de interactie met het kind en de ouders.
 • Het beïnvloeden van het veranderingsproces van het kind en de ouders. Hierdoor faciliteer jij hen om optimaal van hun zelfhelende en zelfsturende mogelijkheden en hulpbronnen gebruik te maken.
 • De natuurlijke fasen van het veranderingsproces waar het kind en de ouders doorheen gaan om hun doelen te behalen.
 • Je ontwikkelt je doorgroeicompetentie: je leert vaardigheden om ook na de opleiding jezelf te blijven ontwikkelen als professioneel KinderCoach.

 

Onderwijssysteem

Gedurende de opleiding krijg je ruimschoots de gelegenheid om aan je eigen groeiproces als professional te werken. Essentieel is het besef dat jijzelf het belangrijkste middel bent in het contact met het kind en de ouders. Je wordt aangemoedigd om jezelf te verkennen om zo jezelf als instrument in te zetten en te leren vertrouwen op je ontwikkelde vakmanschap. Lees meer

 

Werkvormen

Theoretische inleidingen, demonstraties van technieken en beïnvloedingsprocedures, interventies, praktijkoefeningen, intervisiegroepen, praktijkobservaties, video- en casuïstiekbesprekingen, supervisie bij de uitvoering van je cliëntsessies, individuele leertherapie en zelfstudie.

De beste opleiders

Je krijgt les van inspirerende docenten, praktijktrainers, supervisoren, leertherapeuten en assessoren. Samen met jou geven zij deze opleiding tot Integratieve KinderCoach inhoud, kwaliteit en spelvreugde.

 

Je opleiders zijn ervaren ECP-therapeuten die allen een zelfstandige praktijk voeren. Omdat zij jarenlange ervaring in het vakgebied hebben krijg je geen wollige verhalen maar gerichte, persoonlijke begeleiding zodat je het vak grondig onder de knie krijgt. Daardoor word je succesvol in je zelfstandige praktijk als echte vakman of vakvrouw in Integratieve KinderCoaching.

Wie zijn de opleiders van De Academie?

Erkenningen, vergoedingen en btw

Als KinderCoach kom je niet voor vergoedingen van je sessies in aanmerking. Zorgverzekeraars vergoeden je wél als KinderCounselor. Met de opleiding tot Integratieve KinderCounselor van de Academie verwerf je al na 2 jaar vergoedingen én btw vrijstelling: dat vind je nergens anders.

KinderCoach Practitioner: een vak met toekomst

KinderCoaching is populair!

Er is een toenemende vraag van ouders en scholen naar korte, laagdrempelige en effectieve hulp. Met deze opleiding ben je goed voorbereid op deze vrolijke taak. Je vindt je eigen weg om op jouw originele wijze kinderen te helpen. Je geeft zelf vorm aan hoe jij KinderCoaching toepast: zoals KinderCoaching met paarden of honden. Sommige van onze KinderCoaches ontwikkelen zich tot Opvoedcoach, Avonturencoach, Wandelcoach, Gelukscoach of Speelcoach.

 

Zelfstandige praktijk of (multidisciplinaire) groepspraktijk?

Er zijn veel mogelijkheden als KinderCoach! Je kunt alleen of samen met anderen een Praktijk voor KinderCoaching voeren. Ook interessant: een multidisciplinaire groepspraktijk waar je met collega’s uit verschillende Gezondheidszorg richtingen samenwerkt.

 

Laagdrempelige en snelle hulpverlening: grote vraag naar!

Als KinderCoach ben je specialist in kortdurende begeleiding. Gemiddeld help je kinderen en hun ouders in 3 tot 7 sessies tot belangrijke veranderingen. Dat aantal is goed te overzien voor ouders en kind.

Vooropleiding & vrijstelling

Vooropleiding

Wanneer je hbo-niveau of beschikt over een aantoonbaar equivalent niveau, dan kun je je inschrijven voor de opleiding.

 

Vrijstelling 

Wanneer je al beschikt over een diploma BeroepsCoach Practitoner van de Academie dan kom je in aanmerking voor vrijstelling/korting van 8 dagen van deze opleiding KinderCoach Practitioner.

Studiekosten en data

Studiekosten

Zie de actuele Studiekosten en fiscaal voordeel
De studiekosten bestaan uit het bedrag voor de lessen van de vakopleiding, de leertherapie en supervisie. Het bedrag is inclusief syllabi en inclusief een aantal verplichte boeken. 

 

Studieduur

14 lesdagen | 8 supervisiebijeenkomsten | 4 individuele leertherapiesessies | 2 groepsleertherapie-sessies als onderdeel van het lesprogramma. In totaal 104 contacturen.

 

Lesdata en –tijden

maandagen van 10.00 – 17.00 uur

2020 | 14/9, 28/9, 5/10, 19/10, 26/10, 9/11, 16/11, 23/11, 7/12, 14/12, 4/1, 11/1, 18/1, 1/2 examen  

 

Toelating

Motivatiegesprek, aantoonbaar hbo-niveau.

 

Diploma

Diploma Beroepscoach Practitioner level NOBCO.

Diploma KinderCoach Practitioner.

 

Erkenning

De 14-daagse opleiding omvat de 8-daagse opleiding tot Beroepscoach. Deze opleiding tot Beroepscoach is erkend door NOBCO (Nederlandse Orde voor Beroepscoaches). Tevens European Quality Award (EMCC).

 

Locatie

De lessen vinden plaats op De Nederlandse Academie voor Psychotherapie, Klaprozenweg 123, 1033 NN Amsterdam. De intervisiegroep doe je bij je medestudenten thuis. Supervisie en leertherapie vinden plaats in de praktijk van de opleider.

De Academie voor de menselijke verandering

Je wilt een gedegen en innovatieve opleiding doen. En van een erkende kwaliteit. De Nederlandse Academie (DNA) is vanaf 1979 een betrouwbare partner voor iedereen die zich persoonlijk en professioneel wil ontplooien.

 

DNA De nederlandse Academie mensen

Docenten, trainers, supervisoren, leertherapeuten en assessoren van de Academie.

 

Erkenningen

 

De Nederlande Academie ervaringen en erkenningen

 

De 14-daagse opleiding tot KinderCoach bestaat uit de 8-daagse opleiding tot Beroepscoach en de 6-daagse opleiding KinderCoaching. De opleiding tot Beroepscoach is EMCC en NOBCO erkend op Practitioner level.

 

 

CRKBO Geregistreerde instelling en docenten

De Nederlandse Academie is ingeschreven bij de CRKBO en voldoet daarmee aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Ook onze opleiders zijn CRBKO geregistreerd en voldoen daarmee aan de Kwaliteitscode voor Docenten.

Margot de Cock Opleidingsadviseur, Integratieve Therapeut ECP, Leertherapeut

Wil je meer weten?

Bel mij voor meer informatie of mail me voor een persoonlijk adviesgesprek.

Sfeer proeven? Kom naar ons Open Huis.

2. Het beste voor jezelf

KinderCoach-zijn gaat natuurlijk ook over jezelf als mens. In de opleiding werk je ook aan je eigen geluk. Dat is ook nodig: vanuit jouw menskwaliteiten help je het kind met zijn ouders. Populair gezegd: je kunt iemand niet verder helpen dan je zelf ver bent. Zelfinzicht en zelfkennis is essentieel en de opleiding biedt je dan ook alle mogelijkheden om als mens te groeien en als professional te ontwikkelen.

Het gevoel kinderen écht te helpen, ouders (weer) te laten houden van hun kind: wat bijzonder toch om zo zonder voorwaarden toegelaten te worden in de wereld van het kind.

Het beroep van KinderCoach Practitioner: bijzonder, belangrijk en blij-makend, .

Terug
Terug

1. De beste wegwijzer voor het kind

Het kind heeft recht op de beste KinderCoach van Nederland. Dat is iemand die oprecht nieuwsgierig is naar de wereld van het kind: zijn overtuigingen, mogelijkheden, belemmeringen, gevoelens, aanleidingen voor gedrag, klachten en wensen. Iemand die voor en met ieder kind een eigen unieke therapie wil creëren. Zo’n KinderCoach kun jij zijn voor de kinderen die komen in jouw praktijk.  

Wij beschouwen het kind als deskundig op zichzelf. Het kind weet bewust of onbewust wat het echte probleem is, wat de oplossingen zijn en met welke middelen het zijn probleem wil oplossen. Kortom: ‘het kind weet het, kan het en doet het.’ Je aanpak is vraaggestuurd: de vraag van het kind is leidend. Je werkt procesgericht: je coacht het kind door de stappen van zijn eigen veranderingsproces. Van zijn ellende naar zijn geluk. Je maakt gebruik van het beeldend vermogen: trance, visualisatie, imaginatie en alle materialen die in je Integratieve KinderCoachingspraktijk hebt. Zoals verkleedkleren, zwaarden, pistolen, een tent, knuffels, (prenten)boeken, een winkeltje, (hand)poppen en poppenkast, etc. Alles wat nodig is om het zelfhelend vermogen te activeren. Je werkt met allerlei beïnvloedingsinterventies waaronder Speltherapie.

Terug
Terug

4. KinderCoach Practitioner: wetenschappelijk onderbouwd

Je leert een beroep dat is gestoeld op het wetenschappelijk effectonderzoek (Wampold et al, 2000, 2015). De Nederlandse Academie is gespecialiseerd in kortdurende Integratieve KinderCoaching, KinderCounseling & KinderPsychotherapie, een gewild ‘product’ bij verwijzers en ouders. De bevindingen van onderzoekers zoals Wampold geven aan dat je werkmodellen en interventies niet meer dan 1% bijdragen aan het totale effect van je begeleiding. Het leeuwendeel van het effect wordt door de cliënt (kind) zelf bewerkstelligt. Daarom leren wij je om op directe en indirecte wijze het zelfhelend vermogen van het kind te activeren en te stimuleren. Op deze wijze (her)neemt het kind het gevoel van autonomie, eigenwaarde en daardoor grip op het eigen leven. 

Ondertussen zijn we met deze ontwikkeling aanbeland in de 3e generatie integratieve ontwikkeling in Coaching, Counseling en Psychotherapie. Dit Nieuwe Paradigma in de Veranderkunde is op De Nederlandse Academie ontwikkeld en heeft als kenmerk: volledig client based en outcome measured, positieve psychologie, sturend op het veranderingsproces met behulp van effectieve beïnvloedingstechnieken. Je ontwerpt een uniek actieplan samen met het kind.

Terug
Terug

Kostenoverzicht & Studiecalculator
KinderCoach Practitioner

 

In de onderstaande tabel vind je de studiekosten. Kies in onderstaande studiecalculator je belastingschaal en bereken je voordeel:

Lesgeld
Assessment
Supervisie
Leertherapie
Kies je belastingschaal
Inschrijven
Subtotaal studiekosten
 
Jaarlijkse eenmalige drempel volgens fiscus*
 
Belastingvoordeel. Je krijgt retour van de fiscus*  
 
Dus je werkelijke studiekosten in jaar 1 zijn
 

Verspreid over een jaar (52 weken) zijn de kosten € xx,xx per week.

* Studiekosten en overige fiscale mogelijkheden
Voor deze opleiding is het uitvoeren van cliëntbehandelingen in de (eigen) praktijk een voorwaarde voor diplomering. Dit is gunstig: hierdoor zijn de kosten voor het oprichten en inrichten van je praktijk ook fiscaal aftrekbaar, omdat zij binnen de studiekosten vallen. Voorts is in bepaalde gevallen naast ‘zelfstandigen aftrek’ ook ‘startersaftrek’ mogelijk.

* Peildatum 2020. Dit rekenvoorbeeld geldt als indicatie bij ineens betaling van je (jaarlijkse) studiekosten. Als de regels van de Belastingdienst gelijk blijven, geldt voor het vervolg van een meerjarige opleiding een soortgelijk bedrag per fiscaal jaar. Mocht de overheid de aftrekmogelijkheden veranderen, zijn wij niet aansprakelijk voor bovenstaande informatie. Blijf dus zelf goed op de hoogte welke mogelijkheden er voor jou zijn. Je vindt hier de uitgebreide voorwaarden van de Belastingdienst.

Terug
Terug

Aan de basis van het pedagogisch handelen, ligt het zien met je hart

Janusz Korczak (1878-1942)
Eén van de belangrijkste grondleggers van de Rechten van het Kind. 

Het werk van Janusz Korczak is een belangrijke bron van inspiratie op de Nederlandse Academie voor Psychotherapie. In de opleidingen tot KinderCoach Practitioner, Integratieve KinderCounselor en MasterKindertherapeut ECP in Integratieve Psychotherapie staan de Rechten van het Kind en het gedachtegoed van Korczak centraal. 

De Academie is het enige opleidingsinstituut in Nederland met een ‘Janusz Korczak Award.’ Dit is een erkenning en waardering voor de unieke werkwijze op de Academie in professioneel begeleiden van kinderen. Deze werkwijze is geheel Child-Based en gegrond in de 3e generatie integratieve benadering in Coaching, Counseling en Psychotherapie. Naast deze basisattitude in het werken met kinderen leer je in onze opleidingen ook de theoretische concepten en de technieken om dit gedachtegoed op een professionele wijze in de praktijk te brengen. 

 

Het gedachtegoed van Korczak wordt gekenmerkt door de volgende vijf principes:

 1. Respect voor het kind (als mens) in iedere levensfase
 2. Een gelijkwaardige relatie tussen volwassene en kind
 3. het recht van het kind te zijn zoals het is
 4. het recht van het kind op de dag van vandaag
 5. het recht van het kind op zijn eigen ontwikkeling

 

Geen theorie, maar idealen!

Janusz Korczak

Korczak heeft nooit een systematische pedagogiek geformuleerd. Hij heeft zijn gedachten over kinderen vooral tot uiting gebracht in sterk beeldende beschrijvingen van wat er tussen volwassenen en kinderen gebeurt. Zo bevat zijn boek “Hoe houd je van een kind?” veel pedagogische ideeën, die gebaseerd zijn op de talloze ervaringen die Korczak als arts had opgedaan tijdens de vele bezoeken aan gezinnen. Het boek appelleert aan onze eigen waarneming, intuïtie en fantasie. Beter dan via de wetenschap kunnen wij langs deze weg het onbekende kind op het spoor komen, en ontdekken dat het “een perkament” is, dicht beschreven met hele kleine hiërogliefen, die je slechts gedeeltelijk kunt ontcijferen”.
De praktijk en de daarop gebaseerde gevoelens en niet de kennis van theoretische stelsels bepaalden Korczaks omgang met het kind: “vaak schuif ik een theorie terzijde, zelden mijzelf”. Als er één punt uit zijn denken over opvoeding naar voren gehaald moet worden is dat wel het idee van “respect” voor het kind. Korczak geeft aan: 

 • Leer eerst jezelf kennen, voordat je kinderen wilt leren kennen.
 • Kijk eerst wat je zelf kunt, voordat je begint de rechten en plichten van kinderen af te bakenen.
 • Je bent zelf het kind onder al die kinderen dat je vóór alles moet leren kennen, opvoeden en opleiden. Het is een van de meest kwalijke fouten te denken dat pedagogie een wetenschap is die het kind betreft en niet de mens.
 • De opvoeder heeft niet de plicht de verantwoording voor een verre toekomst op zich te nemen, maar hij is wel volledig verantwoordelijk voor de huidige dag.
 • Laten we ervan uitgaan dat we van een krachtige jonge eik een poëtische berk willen maken of van een fragiele berk een robuuste eik. We beginnen te snoeien, te zagen, te breken, te verbuigen – totdat de boom afsterft. Nee… zo’n belachelijke vergissing zouden we bij een boom nooit maken, maar wel bij een kind.

 

Boeken:
• Korczak, J. Het recht van het kind op respect. (vertaling en bewerking R. Görtzen) Amsterdam 2007
• Korczak, J. Hoe houd je van een kind. (vertaling en bewerking R. Görtzen), Amsterdam 2010
• Korczak,J. De republiek der kinderen. (vertaling en bewerking R. Görtzen), Amsterdam 2012

 

Zie ook:
Janusz Korczak Stichting
Film over het leven van Korczak

Terug
Terug

Studiegids downloaden

KinderCoach Practitioner

Terug
Terug

Reserveren

KinderCoach Practitioner

 • Waarom je een opleidingsplaats reserveert
  Je reserveert wanneer je serieus overweegt om deze training of opleiding te doen. Dan ben je verzekerd van een opleidingsplaats. Je hebt dan nog tijd om e.e.a. uit te zoeken of te regelen. De reservering is gratis en vrijblijvend. Wanneer de opleiding vol raakt, vragen we je of je nog van je reservering gebruik wilt maken.

Terug
Terug

Schrijf je in voor

KinderCoach Practitioner

Start: maandag 14 september 2020 |

Stap 1 van 2

Terug
Terug