KinderCoach

14-daagse coachopleiding
Erkend NFG

KinderCoaching 

KinderCoaching is een kortdurende, laagdrempelig en praktische begeleidingsvorm voor kinderen en hun ouders. In onze opleiding tot professioneel KinderCoach gaat het om maatwerk, niet om een gedragstraining in 'hoe het hoort'. Want ieder kind beschikt over eigen, unieke mogelijkheden en hulpbronnen om te veranderen en te groeien. Daarom leer je hoe je voor ieder kind een unieke aanpak ontwerpt. Omdat ieder kind anders is, ieder kind is bijzonder!

 

Gratis reserveren?

Kijk verder, Kom verder Vraag de studiegids aan

Wat levert het je op?

 1. Liefdevol aan de slag met het kind

  Je werkt samen met het kind en de ouders. Daarom is jullie resultaat snel, krachtig en succesvol. Lees meer

 2. Het beste voor jezelf 

  Jij bent zelf het belangrijkste instrument. Daarom werk je vanaf dag 1 aan je eigen persoonlijke ontwikkeling. Lees meer

 3. Krachtig en grondig

  Met kinderen werken is fijn. Maar dan wel op een professionele en wetenschappelijk verantwoorde wijze! Lees meer.

Help, mijn kind is brutaal

 

erkende post hbo kindercoach opleiding

 

Kinderen die zich gelukkig voelen doen leuk en kinderen die zich ongelukkig voelen doen anders. Daarom help je kinderen om gelukkig te worden.

Kinderstemmen uit de praktijk

Ik struikelde steeds en dan ging alles kapot en dat was heel erg want dan werden ze boos op mij maar het was niet mijn schuld want ik heb ADHD. Ik mocht steeds met de grijpmachine en nu ben ik heel blij.’  Roxanne, 5 jaar

 

‘Ik liep steeds weg uit het voetbalveld omdat we verloren en omdat ik dacht dat het mijn schuld was want ik was de keeper.’  Milan, 10 jaar

 

‘Ik was steeds boos, maar ik wist niet waarom. En nou is mijn leven veel leuker en dat komt omdat mijn ouders nu eindelijk normaal doen.’  Derek, 12 jaar

Studiekosten & aftrek

Studiekosten

Wil jij jezelf verder ontwikkelen en ben je benieuwd naar de kosten van een studie? Voor onze opleiding betaal je € 4.750.

Dit is inclusief syllabi materiaal, het boek ‘De sleutel tot je kind‘ van Charlotte Visch en:

 • 14 lesdagen
 • 8 keer supervisie
 • 4 keer leertherapie

 

Aftrek

Benieuwd naar de fiscale aftrekmogelijkheden in jouw eigen praktijk? Kijk dan hier.

Een programma met inhoud

Een greep uit de onderwerpen die aan bod komen tijdens de lessen:

 • Korczakken, inleven in kinderen en hun ouders
 • De thema’s pesten, plagen, ruzie
 • Het GROW-model: aanjager van het interne veranderproces
 • Oudergesprekken: voorbereiding en uitvoering
 • Casuïstiek bespreking: werken met kinderen tussen de 4 en 12 jaar

Studieduur

De studie omslaat in totaal 104 contacturen, die bestaan uit 14 lesdagen, 8 keer supervisie en 4 keer leertherapie. 

De studiebelasting is circa 16-20 uur per week. Dit omvat naast de lesdagen, supervisie en leertherapie, ook intervisie, het werken met cliënten in je praktijk en zelfstudie.

 

Onderwijssysteem

Gedurende de opleiding krijg je ruimschoots de gelegenheid om aan je eigen groeiproces als professional te werken. Essentieel is het besef dat jijzelf het belangrijkste middel bent in het contact met het kind en de ouders. Je wordt aangemoedigd om jezelf te verkennen om zo jezelf als instrument in te zetten en te leren vertrouwen op je ontwikkelde vakmanschap. Lees meer op de pagina Studeren aan De Academie.

Voor wie is de opleiding bedoelt?

Wanneer je een warm hart hebt voor kinderen, beschikt over een hbo-niveau of over een aantoonbaar equivalent niveau, dan kun je je inschrijven voor de opleiding.

Data & locatie

Lesdata en –tijden

Maandagen van 10.00 tot 17.00 uur. De opleiding start op 16 september 2024.
2024 | 16/9, 7/10, 21/10, 11/11, 25/11, 9/12
2025 | 13/1, 3/2, 24/2, 10/3, 24/3, 7/4, 12/5, 19/5

 

Doe je KinderCoach als pre-jaar?

Je kunt de opleiding tot KinderCoach doen als pre-jaar als je geen hbo vooropleiding hebt. Volg dan ook de cursus Psychosociale en Medische Basiskennis (PSBK) om door te kunnen stromen naar de opleiding Integratieve KinderCounselor. Hier lees je meer over PSBK.

 

Locatie

De lessen vinden plaats op De Nederlandse Academie voor Psychotherapie, Klaprozenweg 123, 1033 NN in Amsterdam Noord. De intervisiegroep doe je bij je medestudenten thuis. Supervisie en leertherapie vinden plaats in de praktijk van de opleider en na onderling overleg ook in Zoom.

 

Terugkijken van de lessen

Kun je er een les niet bij zijn? Geen probleem, de lessen worden opgenomen zodat je de video van de les altijd op een later moment terug kunt kijken. Zo mis je niks en blijf je bij, zodat je geen achterstand oploopt en door kunt.

Wat ga je doen als KinderCoach?

KinderCoaching is populair. Er is een toenemende vraag van ouders en scholen naar korte, laagdrempelige en effectieve hulp. Met deze opleiding ben je goed voorbereid op deze vrolijke taak. Je vindt je eigen weg om op jouw originele wijze kinderen te helpen. Je geeft zelf vorm aan hoe jij KinderCoaching toepast: zoals KinderCoaching met paarden of honden. Sommige van onze KinderCoaches ontwikkelen zich tot Opvoedcoach, Avonturencoach, Wandelcoach, Gelukscoach of Speelcoach.

 

Een eigen praktijk 

Er zijn veel mogelijkheden als KinderCoach. Je kunt alleen of samen met anderen een praktijk voor KinderCoaching voeren. Ook interessant: een multidisciplinaire groepspraktijk waar je met collega’s uit verschillende gezondheidszorg richtingen samenwerkt.

 

Laagdrempelige en snelle hulpverlening

Als KinderCoach ben je specialist in kortdurende begeleiding. Gemiddeld help je kinderen en hun ouders in 3 tot 7 sessies tot belangrijke veranderingen. Dat aantal is goed te overzien voor ouders en kind.

Veelgestelde vragen

Hoe ziet de toelatingsprocedure eruit voor de opleiding tot Coach?

Voor de opleiding is geen uitgebreide intake-procedure. Wel is er een voorbereidende motivatieopdracht die door de toelatingscommissie gelezen wordt.

Hoeveel cliënturen moet ik doen voor de opleiding tot Coach?

Je gaat meteen aan de slag met het werken met cliënten. Het betreft een ambacht en je leert dit vak door te doen en zoveel mogelijk vlieguren te maken. De opleiding tot Integratieve Coach stelt een minimum van 36 cliënturen. Dat betekent dat je ongeveer 7 cliënten moet werven en je per cliënt gemiddeld 5-6 sessies begeleidt. Gebruik hiervoor je netwerk en ga direct aan de slag, zodra de opleiding gestart is.

Kan de opleiding aan De Academie ook gecombineerd worden met een baan?

Ja, de opleiding is in principe te combineren met een 32-urige werkweek. Je moet er rekening mee houden dat je circa 1 dag in de week op een vaste dag les hebt en deze dag besteedt aan supervisie, leertherapie en  intervisie. Daarnaast moet je nog rekening houden met uren voor zelfstudie en het werken met je cliënten in de weekenden en/of avonduren.

Hoe is de balans tussen theorie en praktijk bij de opleiding tot Coach?

De opleiding is praktijkgericht. Gedurende de lesdagen wordt gewerkt met casuïstiek en eigen inbrengen, je oefent in de intervisiegroep en je werkt in je praktijk met cliënten. Tijdens de lesdagen leer je de theorie en wordt deze gekoppeld aan leerervaringen. Naast de lesdagen ben je ook bezig met het maken van reflecties, het bestuderen van syllabi, het bijhouden van je persoonlijk ontwikkelplan, het maken van cliëntverslagen etc.

Is het werk als Coach iets voor mij?

Om erachter te komen of het vak van Coach bij jou past, organiseren we open avonden en Experience Days. Je kunt dan ervaring opdoen, met studenten spreken die in de opleiding zitten, kennismaken met het vak en de opleiders die allemaal een eigen praktijk hebben. Ook kun je een studieadviesgesprek aanvragen om deze vraag voor jezelf helder te krijgen.

Wat doet een Coach eigenlijk en wat niet?

Coaching is mensen helpen te groeien. Het kan gaan over het vergroten van competenties en het creëren van beweging zodat een cliënt zijn doel kan bereiken. Het onderscheid tussen Coach, Counselor en Therapeut is hier terug te vinden.

Kan ik deelnemen wanneer ik geen hbo- of wo-diploma heb?

Ja dat kan, daarvoor hebben wij een speciaal instroomtraject. Hiervoor kun je contact opnemen met de studieadviseur. Je vindt de contactgegevens onderaan de pagina.

Welke achtergrond hebben de studenten?

Studenten komen uit alle sectoren: zowel uit de sociale sector, de gezondheidszorg, het onderwijs en het bedrijfsleven.

Wat is de gemiddelde leeftijd van de studenten?

Omdat wij volwassenenonderwijs aanbieden, is de leeftijd van de studenten zeer divers. Deze varieert van 23 tot 60-plus, het merendeel van de studenten valt in de leeftijd van 30 tot 45 jaar.

Is er verplichte literatuur voor de opleiding?

Voor de opleiding werken we voornamelijk met syllabi die je kunt downloaden van onze studentenportal. Je ontvangt daarvoor een studenten-inlogcode. Wanneer je parallel aan de opleiding de modules van de PSBK moet volgen, geldt daar wel verplichte literatuur. Op de website staat per PSBK-module aangegeven welke meest recente literatuur gebruikt wordt.

Wat gaan afgestudeerde studenten met hun opleiding doen?

Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • een eigen praktijk, al of niet met medestudenten.
 • je gaat verder in je eigen zelfstandige, particuliere praktijk die je al tijdens de opleiding hebt gestart.
 • je sluit je aan in een groepspraktijk met collega’s uit de beroepsgroep.
 • je sluit je aan in een gezondheidscentrum met meerdere disciplines.
 • een eigen praktijk, gecombineerd met een aantal uren in loondienst bij een werkgever.
 • binnen het kader van de reeds bestaande werksituatie een nieuwe functie creëren.
 • de studie wordt gebruikt om verdieping te geven aan een huidige functie en/of de eigen mogelijkheden daarin uit te breiden.

Ik ben al Coach, krijg ik dan vrijstellingen?

We kunnen helaas geen vrijstelling verlenen voor elders gevolgde coachopleidingen, omdat De Academie gebruik maakt van eigen ontwikkelde modellen uit de kortdurende Integratieve Psychotherapie ter aansturing van het veranderingsproces.

Kan ik een eigen praktijk starten wanneer ik deze opleiding heb afgerond?

Ja, direct na aanvang word je geacht om cliënten te begeleiden. Daar heb je een praktijkplek en een praktijknaam voor nodig. Vanaf het eerste begin start je dus met je eigen praktijk. Na diplomering kun je deze verder uitbouwen.

Studiekosten & aftrek

Studiekosten

Wil jij jezelf verder ontwikkelen en ben je benieuwd naar de kosten van een studie? Voor onze opleiding betaal je € 4.750.

Dit is inclusief syllabi materiaal, het boek ‘De sleutel tot je kind‘ van Charlotte Visch en:

 • 14 lesdagen
 • 8 keer supervisie
 • 4 keer leertherapie

 

Aftrek

Benieuwd naar de fiscale aftrekmogelijkheden in jouw eigen praktijk? Kijk dan hier.

Een programma met inhoud

Een greep uit de onderwerpen die aan bod komen tijdens de lessen:

 • Korczakken, inleven in kinderen en hun ouders
 • De thema’s pesten, plagen, ruzie
 • Het GROW-model: aanjager van het interne veranderproces
 • Oudergesprekken: voorbereiding en uitvoering
 • Casuïstiek bespreking: werken met kinderen tussen de 4 en 12 jaar

Studieduur

De studie omslaat in totaal 104 contacturen, die bestaan uit 14 lesdagen, 8 keer supervisie en 4 keer leertherapie. 

De studiebelasting is circa 16-20 uur per week. Dit omvat naast de lesdagen, supervisie en leertherapie, ook intervisie, het werken met cliënten in je praktijk en zelfstudie.

 

Onderwijssysteem

Gedurende de opleiding krijg je ruimschoots de gelegenheid om aan je eigen groeiproces als professional te werken. Essentieel is het besef dat jijzelf het belangrijkste middel bent in het contact met het kind en de ouders. Je wordt aangemoedigd om jezelf te verkennen om zo jezelf als instrument in te zetten en te leren vertrouwen op je ontwikkelde vakmanschap. Lees meer op de pagina Studeren aan De Academie.

Voor wie is de opleiding bedoelt?

Wanneer je een warm hart hebt voor kinderen, beschikt over een hbo-niveau of over een aantoonbaar equivalent niveau, dan kun je je inschrijven voor de opleiding.

Data & locatie

Lesdata en –tijden

Maandagen van 10.00 tot 17.00 uur. De opleiding start op 16 september 2024.
2024 | 16/9, 7/10, 21/10, 11/11, 25/11, 9/12
2025 | 13/1, 3/2, 24/2, 10/3, 24/3, 7/4, 12/5, 19/5

 

Doe je KinderCoach als pre-jaar?

Je kunt de opleiding tot KinderCoach doen als pre-jaar als je geen hbo vooropleiding hebt. Volg dan ook de cursus Psychosociale en Medische Basiskennis (PSBK) om door te kunnen stromen naar de opleiding Integratieve KinderCounselor. Hier lees je meer over PSBK.

 

Locatie

De lessen vinden plaats op De Nederlandse Academie voor Psychotherapie, Klaprozenweg 123, 1033 NN in Amsterdam Noord. De intervisiegroep doe je bij je medestudenten thuis. Supervisie en leertherapie vinden plaats in de praktijk van de opleider en na onderling overleg ook in Zoom.

 

Terugkijken van de lessen

Kun je er een les niet bij zijn? Geen probleem, de lessen worden opgenomen zodat je de video van de les altijd op een later moment terug kunt kijken. Zo mis je niks en blijf je bij, zodat je geen achterstand oploopt en door kunt.

Wat ga je doen als KinderCoach?

KinderCoaching is populair. Er is een toenemende vraag van ouders en scholen naar korte, laagdrempelige en effectieve hulp. Met deze opleiding ben je goed voorbereid op deze vrolijke taak. Je vindt je eigen weg om op jouw originele wijze kinderen te helpen. Je geeft zelf vorm aan hoe jij KinderCoaching toepast: zoals KinderCoaching met paarden of honden. Sommige van onze KinderCoaches ontwikkelen zich tot Opvoedcoach, Avonturencoach, Wandelcoach, Gelukscoach of Speelcoach.

 

Een eigen praktijk 

Er zijn veel mogelijkheden als KinderCoach. Je kunt alleen of samen met anderen een praktijk voor KinderCoaching voeren. Ook interessant: een multidisciplinaire groepspraktijk waar je met collega’s uit verschillende gezondheidszorg richtingen samenwerkt.

 

Laagdrempelige en snelle hulpverlening

Als KinderCoach ben je specialist in kortdurende begeleiding. Gemiddeld help je kinderen en hun ouders in 3 tot 7 sessies tot belangrijke veranderingen. Dat aantal is goed te overzien voor ouders en kind.

Veelgestelde vragen

Hoe ziet de toelatingsprocedure eruit voor de opleiding tot Coach?

Voor de opleiding is geen uitgebreide intake-procedure. Wel is er een voorbereidende motivatieopdracht die door de toelatingscommissie gelezen wordt.

Hoeveel cliënturen moet ik doen voor de opleiding tot Coach?

Je gaat meteen aan de slag met het werken met cliënten. Het betreft een ambacht en je leert dit vak door te doen en zoveel mogelijk vlieguren te maken. De opleiding tot Integratieve Coach stelt een minimum van 36 cliënturen. Dat betekent dat je ongeveer 7 cliënten moet werven en je per cliënt gemiddeld 5-6 sessies begeleidt. Gebruik hiervoor je netwerk en ga direct aan de slag, zodra de opleiding gestart is.

Kan de opleiding aan De Academie ook gecombineerd worden met een baan?

Ja, de opleiding is in principe te combineren met een 32-urige werkweek. Je moet er rekening mee houden dat je circa 1 dag in de week op een vaste dag les hebt en deze dag besteedt aan supervisie, leertherapie en  intervisie. Daarnaast moet je nog rekening houden met uren voor zelfstudie en het werken met je cliënten in de weekenden en/of avonduren.

Hoe is de balans tussen theorie en praktijk bij de opleiding tot Coach?

De opleiding is praktijkgericht. Gedurende de lesdagen wordt gewerkt met casuïstiek en eigen inbrengen, je oefent in de intervisiegroep en je werkt in je praktijk met cliënten. Tijdens de lesdagen leer je de theorie en wordt deze gekoppeld aan leerervaringen. Naast de lesdagen ben je ook bezig met het maken van reflecties, het bestuderen van syllabi, het bijhouden van je persoonlijk ontwikkelplan, het maken van cliëntverslagen etc.

Is het werk als Coach iets voor mij?

Om erachter te komen of het vak van Coach bij jou past, organiseren we open avonden en Experience Days. Je kunt dan ervaring opdoen, met studenten spreken die in de opleiding zitten, kennismaken met het vak en de opleiders die allemaal een eigen praktijk hebben. Ook kun je een studieadviesgesprek aanvragen om deze vraag voor jezelf helder te krijgen.

Wat doet een Coach eigenlijk en wat niet?

Coaching is mensen helpen te groeien. Het kan gaan over het vergroten van competenties en het creëren van beweging zodat een cliënt zijn doel kan bereiken. Het onderscheid tussen Coach, Counselor en Therapeut is hier terug te vinden.

Kan ik deelnemen wanneer ik geen hbo- of wo-diploma heb?

Ja dat kan, daarvoor hebben wij een speciaal instroomtraject. Hiervoor kun je contact opnemen met de studieadviseur. Je vindt de contactgegevens onderaan de pagina.

Welke achtergrond hebben de studenten?

Studenten komen uit alle sectoren: zowel uit de sociale sector, de gezondheidszorg, het onderwijs en het bedrijfsleven.

Wat is de gemiddelde leeftijd van de studenten?

Omdat wij volwassenenonderwijs aanbieden, is de leeftijd van de studenten zeer divers. Deze varieert van 23 tot 60-plus, het merendeel van de studenten valt in de leeftijd van 30 tot 45 jaar.

Is er verplichte literatuur voor de opleiding?

Voor de opleiding werken we voornamelijk met syllabi die je kunt downloaden van onze studentenportal. Je ontvangt daarvoor een studenten-inlogcode. Wanneer je parallel aan de opleiding de modules van de PSBK moet volgen, geldt daar wel verplichte literatuur. Op de website staat per PSBK-module aangegeven welke meest recente literatuur gebruikt wordt.

Wat gaan afgestudeerde studenten met hun opleiding doen?

Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • een eigen praktijk, al of niet met medestudenten.
 • je gaat verder in je eigen zelfstandige, particuliere praktijk die je al tijdens de opleiding hebt gestart.
 • je sluit je aan in een groepspraktijk met collega’s uit de beroepsgroep.
 • je sluit je aan in een gezondheidscentrum met meerdere disciplines.
 • een eigen praktijk, gecombineerd met een aantal uren in loondienst bij een werkgever.
 • binnen het kader van de reeds bestaande werksituatie een nieuwe functie creëren.
 • de studie wordt gebruikt om verdieping te geven aan een huidige functie en/of de eigen mogelijkheden daarin uit te breiden.

Ik ben al Coach, krijg ik dan vrijstellingen?

We kunnen helaas geen vrijstelling verlenen voor elders gevolgde coachopleidingen, omdat De Academie gebruik maakt van eigen ontwikkelde modellen uit de kortdurende Integratieve Psychotherapie ter aansturing van het veranderingsproces.

Kan ik een eigen praktijk starten wanneer ik deze opleiding heb afgerond?

Ja, direct na aanvang word je geacht om cliënten te begeleiden. Daar heb je een praktijkplek en een praktijknaam voor nodig. Vanaf het eerste begin start je dus met je eigen praktijk. Na diplomering kun je deze verder uitbouwen.

Hoe word je een goede KinderCoach?

Doen, doen, doen. Door te oefenen ontwikkel je het vakmanschap om je cliëntje echt te helpen. De opleiding is sterk praktijkgericht. Je leert spelen, praten, coachingsposters inzetten, verkleden, zwaardvechten en nog veel meer. En vooral heel goed luisteren naar kinderen.

 

De Academie is het enige opleidingsinstituut in Nederland met een Janusz Korczak Award. Wil je meer weten over de visie van pedagoog Janusz Korczak en hoe wij deze methode doorvoeren in ons lesprogramma? Dat kun je hier lezen.

Een ruzie oplossen in 3 stappen

Soms komt een ruzie of het nare gevoel steeds terug, terwijl het al heel lang geleden is. Daarom is het handig om te weten hoe je een ruzie van lang geleden oplost. In deze video legt Charlotte Visch de kleine oude koe methode uit.

 

 

Charlotte is verbonden aan De Academie als inhoudsdeskundige en docent. Lees hier meer over Charlotte.

Helpen met moeilijke gevoelens

Voor kinderen zijn de zogenoemde -loosjes vaak extra moeilijk: moedeloos of machteloos zijn, je waardeloos voelen etc. Als KinderCoach help je kinderen om hun gevoelens te ervaren en er woorden aan te geven. Maar je doet meer: je zet de kinderen weer in hun kracht en coacht ze naar hun gevoel van geluk. Hoe je dat doet leer je in deze praktijkgerichte opleiding.

Kenmerken van onze opleiding

Het kind met zijn persoonlijke groei en geluk staat centraal:

 1. Kortdurende en oplossingsgerichte interventies.

 2. Ontwikkeling van sociale vaardigheden en emotionele intelligentie.

 3. Ondersteuning aan ouders en leerkrachten.

 4. Positieve interactie met familie, vriendjes en peergroup.

 5. Signalering, melding en advisering bij misstanden.

 6. Client based maatwerk, wetenschappelijk gefundeerd.  

 7. Gebaseerd op de veranderingsprincipes van de positieve psychologie en de 3e generatie integratieve Kinderpsychotherapie.

Verdere professionalisering

Wil je na deze opleiding doorstromen naar de psychotherapie-opleiding met vergoeding van zorgverzekeraars, btw-vrijstelling en het Europees Certificaat Psychotherapie?

 

Na de KinderCoach opleiding kun je doorstromen naar de opleiding voor Integratieve KinderCounselor, welke de eerste twee jaar zijn van de 4-jarige opleiding tot MasterKindertherapeut.

 

Meer informatie over de opleidingen:

Integratieve KinderCounselor, klik hier.

MasterKindertherapeut, klik hier.

 

Wil je juist een korte opleiding volgen? Kijk dan bij de 3-daagse praktijkopleiding KinderCoach Basics.

De beste opleiders

Je krijgt les van inspirerende docenten, praktijktrainers, supervisoren, leertherapeuten en assessoren. Samen met jou geven zij deze opleiding tot KinderCoach inhoud, kwaliteit en spelvreugde.

 

Maaike van der Velden, BA

Docent, Praktijktrainer, Supervisor,
Integratieve Kindertherapeut ECP

Leonie Aalders, MA

Supervisor, Examinator, Integratieve Kindercoach/Counselor, Integratieve Kindertherapeut ECP

Alle opleiders van De Academie
Janieke Duijf Integratieve Counselor

Wil je meer weten?

Ik beantwoord graag je vragen. Mail me of stuur me je tefefoonnummer. 

Wil je een persoonlijk advies-op-maat? Neem dan contact met me op! 

Sfeer proeven? Kom naar ons Open Huis.

"*" geeft vereiste velden aan

Welkom, we helpen je graag!

Vertel ons meer over jouw vraag of wens, zodat de juiste persoon jou kan helpen.

Naam*

Geef aan over welk gebied of opleiding je vraag gaat.
Wil je een persoonlijk advies?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Terug
Terug

2. Het beste voor jezelf

KinderCoach zijn gaat natuurlijk ook over jezelf als mens. In de opleiding werk je ook aan je eigen geluk. Dat is ook nodig: vanuit jouw menskwaliteiten help je een kind met zijn ouders. Populair gezegd: je kunt iemand niet verder helpen dan je zelf ver bent. Zelfinzicht en zelfkennis zijn essentieel, de opleiding biedt je dan ook alle mogelijkheden om als mens te groeien en als professional te ontwikkelen.

Onze visie op persoonlijke en ethische ontwikkeling

 • Versterken van veerkracht, zelfvertrouwen, zelfstandigheid, zelfrespect en zelfbeschikkingsgevoel en autonomie van kinderen.
 • Helpen bij zaken waar ouders last van hebben: ongehoorzaamheid, zeuren, ruziënde kinderen, liegen, gewelddadige kinderen en de bagage van ouders zelf, die van invloed is op het gezin.
 • Ethiek en de rechten van het kind. Je professionele betrouwbaarheid in het handelen volgens de ‘regels van het vak,’ zoals beroepsmatige, persoonlijke, ethische en juridische grenzen.
 • Inzetten van je menskwaliteiten (zoals nieuwsgierigheid en compassie) en het functioneel hanteren van (eigen)emoties tijdens de interactie met het kind en de ouders.
 • Het beïnvloeden van het veranderingsproces van het kind en de ouders. Hierdoor faciliteer jij hen om optimaal van hun zelfhelende en zelfsturende mogelijkheden en hulpbronnen gebruik te maken.
 • De natuurlijke fasen van het veranderingsproces waar het kind en de ouders doorheen gaan om hun doelen te behalen.
 • Je ontwikkelt je doorgroeicompetentie: je leert vaardigheden om ook na de opleiding jezelf te blijven ontwikkelen als professioneel KinderCoach.
Terug
Terug

1. De beste wegwijzer voor het kind

Het kind heeft recht op de beste KinderCoach van Nederland. Dat is iemand die oprecht nieuwsgierig is naar de wereld van het kind: zijn overtuigingen, mogelijkheden, belemmeringen, gevoelens, aanleidingen voor gedrag, klachten en wensen. Iemand die voor en met ieder kind een eigen unieke therapie wil creëren. Zo’n KinderCoach kun jij zijn voor de kinderen die komen in jouw praktijk.  

Wij beschouwen het kind als deskundig op zichzelf. Het kind weet bewust of onbewust wat het echte probleem is, wat de oplossingen zijn en met welke middelen het zijn probleem wil oplossen. Kortom: ‘het kind weet het, kan het en doet het.’ Je aanpak is vraaggestuurd: de vraag van het kind is leidend. Je werkt procesgericht: je coacht het kind door de stappen van zijn eigen veranderingsproces. Van zijn ellende naar zijn geluk. Je maakt gebruik van het beeldend vermogen: trance, visualisatie, imaginatie en alle materialen die in je Integratieve KinderCoachingspraktijk hebt. Zoals verkleedkleren, zwaarden, pistolen, een tent, knuffels, (prenten)boeken, een winkeltje, (hand)poppen en poppenkast, etc. Alles wat nodig is om het zelfhelend vermogen te activeren. Je werkt met allerlei beïnvloedingsinterventies waaronder Speltherapie.

Terug
Terug

3. Wetenschappelijk onderbouwd

Je leert een beroep dat is gestoeld op het wetenschappelijk effectonderzoek (Wampold et al, 2000, 2015). De Nederlandse Academie is gespecialiseerd in kortdurende Integratieve KinderCoaching, KinderCounseling & KinderPsychotherapie, een gewild ‘product’ bij verwijzers en ouders. De bevindingen van onderzoekers zoals Wampold geven aan dat je werkmodellen en interventies niet meer dan 1% bijdragen aan het totale effect van je begeleiding. Het leeuwendeel van het effect wordt door de cliënt (kind) zelf bewerkstelligt. Daarom leren wij je om op directe en indirecte wijze het zelfhelend vermogen van het kind te activeren en te stimuleren. Op deze wijze (her)neemt het kind het gevoel van autonomie, eigenwaarde en daardoor grip op het eigen leven. 

Ondertussen zijn we met deze ontwikkeling aanbeland in de 3e generatie integratieve ontwikkeling in Coaching, Counseling en Psychotherapie. Dit Nieuwe Paradigma in de Veranderkunde is op De Nederlandse Academie ontwikkeld en heeft als kenmerk: volledig client based en outcome measured, positieve psychologie, sturend op het veranderingsproces met behulp van effectieve beïnvloedingstechnieken. Je ontwerpt een uniek actieplan samen met het kind.

Terug
Terug

De visie van pedagoog Janusz Korczak

“Aan de basis van het pedagogisch handelen, ligt het zien met je hart”
Janusz Korczak (1878-1942), één van de belangrijkste grondleggers van de Rechten van Kind.

Het werk van Janusz Korczak is een belangrijke bron van inspiratie op de Nederlandse Academie voor Psychotherapie. In de opleidingen tot KinderCoach Practitioner, Integratieve KinderCounselor en MasterKindertherapeut ECP in Integratieve Psychotherapie staan de Rechten van het Kind en het gedachtegoed van Korczak centraal.

De Academie is het enige opleidingsinstituut in Nederland met een Janusz Korczak Award. Dit is een erkenning en waardering voor de unieke werkwijze op De Academie in professioneel begeleiden van kinderen. Deze werkwijze is geheel Child-Based en gegrond in de 3e generatie integratieve benadering in Coaching, Counseling en Psychotherapie. Naast deze basisattitude in het werken met kinderen leer je in onze opleidingen ook de theoretische concepten en de technieken om dit gedachtegoed op een professionele wijze in de praktijk te brengen. 

Het gedachtegoed van Korczak wordt gekenmerkt door de volgende vijf principes:

 1. Respect voor het kind (als mens) in iedere levensfase.
 2. Een gelijkwaardige relatie tussen volwassene en kind.
 3. Het recht van het kind te zijn zoals het is.
 4. Het recht van het kind op de dag van vandaag.
 5. Het recht van het kind op zijn eigen ontwikkeling.

 

Geen theorie, maar idealen!

Janusz Korczak

Korczak heeft nooit een systematische pedagogiek geformuleerd. Hij heeft zijn gedachten over kinderen vooral tot uiting gebracht in sterk beeldende beschrijvingen van wat er tussen volwassenen en kinderen gebeurt. Zo bevat zijn boek “Hoe houd je van een kind?” veel pedagogische ideeën, die gebaseerd zijn op de talloze ervaringen die Korczak als arts had opgedaan tijdens de vele bezoeken aan gezinnen. Het boek appelleert aan onze eigen waarneming, intuïtie en fantasie. Beter dan via de wetenschap kunnen wij langs deze weg het onbekende kind op het spoor komen, en ontdekken dat het “een perkament” is, dicht beschreven met hele kleine hiërogliefen, die je slechts gedeeltelijk kunt ontcijferen”.
De praktijk en de daarop gebaseerde gevoelens en niet de kennis van theoretische stelsels bepaalden Korczaks omgang met het kind: “vaak schuif ik een theorie terzijde, zelden mijzelf”. Als er één punt uit zijn denken over opvoeding naar voren gehaald moet worden is dat wel het idee van “respect” voor het kind. Korczak geeft aan: 

 • Leer eerst jezelf kennen, voordat je kinderen wilt leren kennen.
 • Kijk eerst wat je zelf kunt, voordat je begint de rechten en plichten van kinderen af te bakenen.
 • Je bent zelf het kind onder al die kinderen dat je vóór alles moet leren kennen, opvoeden en opleiden. Het is een van de meest kwalijke fouten te denken dat pedagogie een wetenschap is die het kind betreft en niet de mens.
 • De opvoeder heeft niet de plicht de verantwoording voor een verre toekomst op zich te nemen, maar hij is wel volledig verantwoordelijk voor de huidige dag.
 • Laten we ervan uitgaan dat we van een krachtige jonge eik een poëtische berk willen maken of van een fragiele berk een robuuste eik. We beginnen te snoeien, te zagen, te breken, te verbuigen – totdat de boom afsterft. Nee… zo’n belachelijke vergissing zouden we bij een boom nooit maken, maar wel bij een kind.

 

Interessante boeken:

• Korczak, J. Het recht van het kind op respect. (vertaling en bewerking R. Görtzen) Amsterdam 2007
• Korczak, J. Hoe houd je van een kind. (vertaling en bewerking R. Görtzen), Amsterdam 2010
• Korczak, J. De republiek der kinderen. (vertaling en bewerking R. Görtzen), Amsterdam 2012

Zie ook de website van de Janusz Korczak Stichting: www.korczak.nl

Terug
Terug

"*" geeft vereiste velden aan

Welkom, we helpen je graag!

Vertel ons meer over jouw vraag of wens, zodat de juiste persoon jou kan helpen.

Naam*

Geef aan over welk gebied of opleiding je vraag gaat.
Wil je een persoonlijk advies?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Terug
Terug

Studiegids downloaden

KinderCoach

Terug
Terug
Terug
Terug

Reserveren

KinderCoach

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden

Waarom je een opleidingsplaats reserveert
Je reserveert een plaats in de opleiding of training omdat je serieus geïnteresseerd bent en niet het risico wil lopen dat de opleiding al vol is wanneer je inschrijft. Je hebt nu nog even de tijd om e.e.a. uit te zoeken of te regelen. De reservering is gratis en vrijblijvend. We sturen je bijtijds een e-mailbericht om te vragen of je nog van je reservering gebruik wil maken. Zodra je hebt besloten om echt mee te doen, laat het ons zo spoedig mogelijk weten door middel van je inschrijving via de website. Zorg dat je ieder geval tot een maand voor de eerste lesdag weet of je het wel of niet gaat doen. Daarna kunnen we helaas je plaats in de opleiding niet meer garanderen.

Naam*
Adres*
Hidden
Hidden

Terug
Terug

Schrijf je in voor

KinderCoach

Start: maandag 16 september 2024 | Investering €4750

Terug
Terug