Erik Ivo Homan, BA

Docent, Supervisor,
Integratieve Therapeut ECP, Integratieve Hypnotherapeut

Sinds 1998 werk ik als Integratief Therapeut ECP in mijn praktijk voor Integratieve Psycho- & Hypnotherapie, begeleid ik als coach professionals in het bedrijfsleven en ben ik betrokken bij diverse trainingstrajecten in de zorg. Op de Academie werk is sinds 2002 als kerndocent en supervisor. Een verscheidenheid aan activiteiten die elkaar uitstekend aanvullen, met steeds dezelfde kernvraag: wat heeft de ander nodig om tot verandering te komen? Een vraag die me blijft boeien!

Erik Ivo Homan, BA

Mijn werk met mensen

In 1997 ben ik begonnen met de opleiding tot Hypnotherapeut. Met de opkomst van de integratieve benadering binnen de psychotherapie heb ik mijn vak verbreed. Ik ben enthousiast over de integratieve therapie, maar na al die jaren nog steeds gepassioneerd over de vele mogelijkheden die de hypnotherapie biedt in het werken met het onbewuste van de mens. De prachtige ontdekkingen en schitterende resultaten bij cliënten blijven me verrassen!

 

Veel ervaring heb ik opgedaan door ook 10 jaar lang parttime te werken voor de Dr LeShan Stichting, een GZ-instelling gericht op het bieden van begeleiding aan mensen met kanker en hun naasten. Als onderdeel van een multidisciplinair team leerde ik verschillende kanten van de geestelijke gezondheidszorg kennen en mijn eigen professionaliteit aan te scherpen.

 

Sinds 2019 werk ik vanuit een praktijk die naast mijn huis ligt, waardoor ik een andere balans tussen werk en privé kan hebben. Ik verwacht op deze manier nog lang te kunnen doorgaan met het werken in mijn praktijk!

 

Voor meer informatie over mijn praktijk voor Integratieve Psycho- & Hypnotherapie kun je kijken op mijn website.

Het vak leren door het te doen

Na vele jaren met passie te hebben gewerkt als Integratieve Therapeut, realiseer ik me steeds weer dat ons vak nog zo jong is en dat er nog zoveel nieuws te ontdekken valt. Een gedegen opleiding aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie is een goede start. De periode daarna, met veel ervaringen in het dagelijks werken met mensen, inspireert me en biedt me de mogelijkheid de ambachtelijke ‘kneepjes-van-het-vak’ steeds meer te kunnen finetunen: iedere cliënt een eigen en uniek behandelplan!

 

Door mijn werk als docent en supervisor bij de Academie kan ik nog meer uitgedaagd worden op vragen als ‘Wat werkt?’ en ‘Waarom werkt het ene wel en het andere niet?’. Terwijl ik de nieuwe collega’s-in-opleiding wat probeer te laten ervaren en leren, stimuleren zij mij om nog bewuster met het ambacht bezig te zijn en steeds weer te denken voorbij de grenzen van de theorieën. We begeleiden mensen in een veranderingsproces, in een vakgebied wat voortdurend in ontwikkeling is. Een vak wat je leert door het te doen en ook ontwikkelt terwijl je het doet!

Mijn tip aan studenten

Studeren aan de Academie is vooral een cadeautje aan jezelf. Je leert een ambacht je eigen te maken, je ontwikkelt een professionele attitude en je zet je eigen praktijk op! Al jarenlang zie ik nieuwe studenten binnenkomen die twijfelachtig roepen: maar kan ik dan ook een goedlopende praktijk hebben? En iedere keer weer zie ik ze vertrekken met een succesvolle praktijk!

 

Studeren aan de Academie is geen cursus die je er zo even bij doet. Je zult echt aan de bak moeten om het vak in de vingers te krijgen: oefening baart kunst. Voel je de passie voor het vak? Dan heb je de brandstof die je nodig hebt om het te doen. Het gaat echt wel eens lastig of moeilijk worden, en is dat nou niet precies datgene wat nodig is om je echt iets nieuws eigen te maken? En blijf onderweg lol hebben! Het is niet alleen een mooi vak, maar ook een geweldig leuk vak!

Als privé mens…

…geniet ik van de oase van rust die mijn woonplaats biedt. Sinds een paar jaar woon ik, in de Randstad, op een boerderij in het kleinste dorpje van Nederland, ’t Woudt. Er is hier nog echt stilte! Een rondje met de hond lopen werkt als een meditatie en ik leer veel over vogels, bloemen en de variëteit in de seizoenen. Ik heb zelfs een moestuin en geniet van de verse groenten uit eigen tuin.

Best of both worlds

Gelukkig ligt ons piepkleine dorpje vlak bij drie grote steden: Delft, Rotterdam en Den Haag. Ik vind het dan ook heerlijk om bij een goed restaurant te kunnen eten of even snel goed te kunnen shoppen. Je begrijpt: ik ben dol op het beste van twee werelden!

 

Ik speel graag een rondje golf, wandel en fiets regelmatig en geniet van gezellige avonden met ons gezin of diners met de familie en vrienden.

Mijn collega's