Studie en financiën

STAP & Fiscus: goed geregeld!

STAP budget voor PSBK

STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. Het is niet bedoeld voor ondernemers, maar je kunt er wel gebruik van maken. Je kunt maximaal € 1.000 per jaar aanvragen. Zie hier meer informatie van UWV over het STAP-budget. Onze Psychosociale en Medische Basiskennis (PSBK), erkend door CPION, komt hier voor in aanmerking. 

STAP-plan: 

  1. Vraag direct je STAP-aanmeldingsbewijs aan. De link volgt.
  2. Vraag daarna je STAP-budget aan bij het UWV.

Fiscaal aftrekbaar: zakelijke studiekosten

Als je kosten zakelijk zijn, zijn ze aftrekbaar. Dat geldt ook voor studiekosten die van belang zijn voor je onderneming. Maar dan heb je natuurlijk wel een onderneming nodig. Zelf je tijd en agenda bepalen in een eigen, vrije praktijk: uitdagend en leuk! 

Direct je Eigen Praktijk

Om je studiekosten te kunnen aftrekken vragen we je al bij inschrijving om de naam van je praktijk. Bijvoorbeeld: Praktijk voor Integratieve Counseling ‘Mariëlla de Koning.’ Je bent daar helemaal vrij in. Natuurlijk kun je die naam altijd weer veranderen.

Je begint je opleiding dus direct met het begeleiden van cliënten in een eigen zaak.

  1. Een naam voor je Praktijk (KvK).
  2. 8 inspirende tips voor je bedrijfsnaam (KVK)

Op kosten van de zaak

Ja, dat is natuurlijk leuk en aardig. Maar dan moet je wel een zaak hebben. De kamer van Koophandel is hierin je beste maatje. Ze vertellen je alles wat je moet doen en waar je rekening mee dient te houden. Wel even doen dus! Op deze manier neem je zowel jezelf als je praktijk serieus. En dat is wat je cliënten graag van je zien.
Ter inspiratie: 

 1. Starten als zzp’er: 7 belangrijke stappen

2. Inschrijven bij de KvK: video

Wel of niet meteen doen 

Zelfstandig een eigen praktijk, misschien is deze stap voor je gevoel nu wat te snel of te groot. Misschien heb je het gevoel dat het (nog) niet bij je past. Waarom zou je dan nu de moeite nemen om het te doen? 

Nou, het antwoord is duidelijk: je mogelijkheden om je studiekosten af te trekken zijn aanzienlijk ruimer dan de STAP subsidie. Alle kosten die je maakt in het opbouwen van je zelfstandige praktijk kun je opvoeren (vervoer, reis en verblijf, congressen, studiereizen, etc.). 

Meteen doen dus! 

Aanloopkosten onderneming

Direct studeren vanuit een eigen zaak heeft nog een zeer gunstige financiele reden. Je maakt natuurlijk aanloopkosten voordat je eigen zaak definitief van de grond komt. Als je in die aanloopfase nog niet zo veel omzet genereert, dan kan het zijn dat de belastingdienst die kosten nog niet accepteert omdat er in die tijd nog geen sprake is van een bron van inkomen. Maar niet getreurd: in verband hiermee is bepaald dat bij de berekening van de winst van het eerste jaar van de onderneming het totale bedrag van de kosten die in de vijf voorafgaande jaren zijn gemaakt in aftrek kan worden gebracht.

Je ziet: nu direct  beginnen met je eigen zaak en de kosten verzamelen levert je uiteindelijk een forse aftrek.

Meteen doen dus!

Aanvraag voor het STAP aanmeldingsbewijs

Terug
Terug