Studie en belastingaftrek: goed geregeld

Genieten van slim investeren in jezelf!

Studiekosten aftrekken

Je studiekosten aftrekken van de belasting. Dat kun je doen als zzp’er in je eigen praktijk. Denk aan: lesgeld, literatuur, vervoer, reis en verblijf, congressen, studiereizen, etc.

Zelf je tijd en agenda bepalen in een eigen, vrije praktijk: uitdagend en leuk! 

 

De studiekosten per opleiding

De prijzen per opleiding staan aangegeven op de betreffende opleidingspagina onder de rubriek: studiekosten.

Direct beginnen in je eigen praktijk

Opdat jij je studiekosten kunt aftrekken vragen we je al bij inschrijving om de naam van je praktijk. Bijvoorbeeld: Praktijk voor Integratieve Counseling ‘Mariëlla de Koning.’ Je bent daar helemaal vrij in. Natuurlijk kun je die naam altijd weer veranderen. 
Je begint je opleiding dus direct met het begeleiden van cliënten in een eigen praktijk.

 

Voor meer informatie:

  1. Een naam voor je Praktijk (KvK)
  2. Acht inspirende tips voor je bedrijfsnaam (KVK)

Op kosten van de zaak

Het starten van een eigen praktijk doe je in samenwerking met de Kamer van Koophandel (KvK). De KvK heeft veel informatie op zijn website over de hoe, en waar je rekening mee dient te houden. 

We adviseren je hier zeker in te verdiepen. Op deze manier neem je zowel jezelf als je praktijk serieus. En dat is wat je cliënten graag van je zien.

 

Ter inspiratie: 

1. Starten als zzp’er: 7 belangrijke stappen

2. Inschrijven bij de KvK: video

Aanloopkosten onderneming

Direct studeren vanuit een eigen zaak heeft nog een zeer gunstige financiële reden. Wanneer je begint met een eigen zaak heb je aanloopkosten zoals voor een laptop, website en praktijkinrichting. Deze kosten kun je aftrekken van de winst. Maak je niet direct winst het eerste jaar, dan kun je de kosten ook later opvoeren als aftrekpost. De laatste informatie hierover: Kosten gemaakt in de aanloopfase.

Disclaimer

Let wel: de Belastingdienst vaardigt regelmatig nieuwe richtlijnen uit. Daarom kan aan het bovenstaande geen rechten worden ontleend. Zorg dat je je hierover goed laat informeren.