Studeer met €1.000 STAP-subsidie » lees meer

Beroepscoach Practitioner

8-daagse post-hbo/wo opleiding met STAP-subsidie
Erkend NOBCO, NFG

Everything you need is already inside!

Je doet al op een bepaalde manier aan coaching. Mensen weten de weg naar je te vinden. Omdat ze je ergens gewoon vertrouwen. Omdat je graag mensen op een positieve wijze stimuleert en persoonlijke groei belangrijk vindt.

Als Beroepscoach coach je je cliënt op professionele wijze naar een positief zelfbewustzijn, met overzicht op de situatie en duidelijke haalbare doelen. Zo gaat je coachee gemotiveerd en gepassioneerd op weg om zijn doelen te behalen.

 

Gratis reserveren?

Kijk verder, Kom verder Download de studiegids

Wat levert het je op?

 1. Sterk in veranderkunde
  Door de expertise van De Academie krijg jij de laatste ontwikkelingen in de veranderkunde, vertaald naar het vak van Coach. Daarmee werk je strategisch op het veranderingsproces van je cliënt.
 2. Persoonlijk en professioneel
  Door verdieping van jouw menskwaliteiten maak je diepgaand contact. Daarom is het verrijkend voor jezelf en voor de ander. 
 3. Effectief in de praktijk
  Na 5 maanden ben je een gekwalificeerde Coach. Je beschikt over een effectieve aanpak die je met succes in je zelfstandige praktijk toepast.

 

Studeer met korting!

Je ontvangt € 1.000 korting op het lesgeld met de STAP-subsidie. Lees bij 'studiekosten, STAP en data' hoe je dit kunt aanvragen. 

Inspirerend

“De coach-opleiding is voor mij een belangrijke stap geweest op de weg naar mijn eigen droombaan. Het allermooist vind ik dat ik erg geïnspireerd ben geraakt door een aantal bevlogen en vakbekwame docenten, waardoor ik sta te trappelen om nog veel meer te leren.”

 

Marina de Vries, Beroepscoach Practitioner

 

Benieuwd wat andere oud-studenten vinden van de opleiding? Lees het hier.

Voor wie is deze opleiding?

Voor iedereen die met coaching een professioneel beroep wilt uitoefenen in een zelfstandige praktijk en/of dit als een belangrijk onderdeel van zijn of haar taak ervaart. Relevant voor professionals die:

 • Werken of willen werken als zelfstandig (interne) coach.
 • Voor wie coachen een onderdeel is van hun functie.
 • Een praktijk willen opstarten.

Niveau

Post-hbo/wo niveau.

Studiekosten, STAP & aftrek

Studiekosten

Wil jij jezelf verder ontwikkelen en ben je benieuwd naar de kosten van een studie? Voor onze opleiding betaal je € 3.795, inclusief lessen (8 dagen), supervisie (5x), leertherapie (4x) en eigen syllabi materiaal.

 

STAP-subsidie

Goed nieuws: met de STAP-subsidie van € 1.000 kun je flink besparen:
1. schrijf je in voor de opleiding
2. download ons STAP-aanmeldingsbewijs
3. vraag deze subsidie aan bij het UWV (procedure)

 

Aftrek

Benieuwd naar de fiscale aftrekmogelijkheden in jouw eigen praktijk? Kijk dan hier.

Een programma met inhoud

Studieduur

 • 8 lesdagen
 • 5 supervisiebijeenkomsten bij 36 cliënturen
 • 4 leertherapie-sessies (62 contacturen)

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Je professionele betrouwbaarheid in het handelen volgens de ‘regels van het vak’: vakmatige, persoonlijke, ethische en juridische grenzen.
 • Inzetten van je menskwaliteiten (zoals nieuwsgierigheid en compassie) en het functioneel hanteren van emoties tijdens de interactie met de cliënt.
 • Het beïnvloeden van het veranderingsproces van je cliënt. Hierdoor faciliteer je je cliënt om optimaal om van zijn eigen zelfhelende en zelfsturende mogelijkheden en hulpbronnen gebruik te maken.
 • De natuurlijke fasen van het veranderingsproces waar de cliënt doorheen gaat om zijn doel te behalen.
 • Je houdt ‘de zaag scherp’: je leert vaardigheden om ook na de opleiding jezelf te blijven ontwikkelen als professioneel coach.

Onderwijssysteem

Gedurende de opleiding krijg je ruimschoots de gelegenheid om aan je eigen groeiproces als professional te werken. Essentieel is het besef dat jijzelf het belangrijkste middel bent in het contact met de cliënt. Je wordt aangemoedigd om jezelf te verkennen om zo jezelf als instrument in te zetten en te leren vertrouwen op je ontwikkelde vakmanschap. Lees meer

 

Aanpak

Je werkt proces gestuurd, zodat je cliënt zonder verdere omwegen zijn doel behaalt. Je benut de werkzame factoren uit alle verschillende therapierichtingen. Vanuit een diepgaande relatie met je cliënt vergroot je de zelfverantwoordelijkheid en het zelfsturend vermogen van de cliënt. Hierdoor pakt je cliënt zelf het probleem aan zodat hij de gestelde doelen behaalt.

 

Werkvormen

 • Theoretische inleidingen
 • Demonstraties van technieken en beïnvloedingsprocedures
 • Interventies
 • Praktijkoefeningen
 • Intervisiegroepen
 • Praktijkobservaties
 • Video- en casuïstiekbesprekingen
 • Supervisie bij de uitvoering van je cliëntpraktijk
 • Individuele leertherapie
 • Zelfstudie

Praktische informatie

Toelating

Voor de opleiding is er geen uitgebreide intake-procedure. Wel is er een voorbereidende motivatieopdracht die door de toelatingscommissie gelezen wordt. Dit houdt in; het invullen van een intakeformulier, waarin je aangeeft wat je draagkracht, motivatie, valkuilen en ontwikkelpunten zijn.

 

Diploma

Diploma Beroepscoach Practitioner.

 

Kijk verder, Kom verder Download de Studiegids

Erkenningen en kwaliteitsontwikkeling

De hoogste standaard

De Nederlandse Academie voor Psychotherapie heeft de hoogste Europese onderscheiding als opleidingsinstituut in Psychotherapie. Wij bestaan bestaan al meer dan 45 jaar en beschikken dan ook over allerlei Nederlandse en Europese erkenningen.

 

De opleiding tot Beroepscoach Practitioner is erkend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) en de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg. De opleiding is onderdeel van de 4-jarige opleiding tot Integratieve Counselor (NLQF-6 ingeschaald).

 

Ontwikkeling

Van diverse kanten wordt er kritisch gekeken naar het vak van Coach. Terecht, want een ieder kan zich zomaar coach noemen en zich een eigen expertisegebied toe-eigenen. Ook De Academie ziet helaas veel kaf tussen het koren.

 

In het streven naar een herkenbare kwaliteit in de vorm van een keurmerk ontstaan er in Nederland verschillende  initiatieven om per expertisegebied te komen tot een kwalitatieve beroepsvereniging. Zo wil de Nederlandse Vereniging voor Coaching (NVvC) wil zich richten op het expertise gebied ‘Personal Coaching.’ Deze NVvC is een nieuwe beroepsvereniging (in oprichting, nog geen website vermelding bekend) die staat voor de kwaliteitsbewaking en verdieping van het vak als Coach in onze maatschappij.

 

De NVvC hanteert als bodemniveau de kwalificatie van de internationale organisaties als de ICF en EMCC (NOBCO) maar stelt hogere eisen aan de persoonlijke en professionele vaardigheden, attitude en menskwaliteiten van de coach. Hierdoor worden de beroepsgrenzen en persoonlijke expertisegrenzen beter gewaarborgd waardoor de cliënt op een hogere kwaliteit dienstverlening kan rekenen. De Academie heeft zich desgevraagd achter de uitgangspunten en doelstellingen van deze vereniging i.o. geschaard. 

 

Als Academie blijven we de ontwikkelingen in het veld nauwgezet volgen zodat we onze afgestudeerde coaches de hoogste standaard blijven bieden en zij lid kunnen worden van de beste verenigingen. 

Data & locatie

De lesdagen zijn op zaterdagen van 10.00 tot 17.00u.

 

2023 | 16/9, 30/9, 21/10, 11/11, 25/11, 9/12, 20/1 en 3/2

 

Locatie

De lessen vinden plaats op de Nederlandse Academie voor Psychotherapie, Klaprozenweg 123, 1033 NN in Amsterdam Noord. 

De intervisiegroep doe je bij je medestudenten thuis of online. Supervisie en leertherapie vinden plaats in de praktijk van de opleider en na onderling overleg ook online.

 

Terugkijken van de lessen
Kun je er een les niet bij zijn? Geen probleem, de lessen worden opgenomen zodat je de video van de les altijd op een later moment terug kunt kijken. Zo mis je niks en blijf je bij, zodat je geen achterstand oploopt en door kunt.

Veelgestelde vragen

Kijk verder, Kom verder Download de Studiegids

Is het werk als Coach iets voor mij?

Om erachter te komen of het vak van Coach bij jou past, organiseren we open avonden en Experience Days. Je kunt dan ervaring opdoen, met studenten spreken die in de opleiding zitten, kennismaken met het vak en de opleiders die allemaal een eigen praktijk hebben. Ook kun je een studieadviesgesprek aanvragen om deze vraag voor jezelf helder te krijgen.

Kan de opleiding aan De Academie ook gecombineerd worden met een baan?

Ja, de opleiding is in principe te combineren met een 32-urige werkweek. Je moet er rekening mee houden dat je circa 1 dag in de week op een vaste dag les hebt en deze dag besteedt aan supervisie, leertherapie en  intervisie. Daarnaast moet je nog rekening houden met uren voor zelfstudie en het werken met je cliënten in de weekenden en/of avonduren.

Kan ik deelnemen wanneer ik geen hbo- of wo-diploma heb?

Ja dat kan, daarvoor hebben wij een speciaal instroomtraject. Hiervoor kun je contact opnemen met de studieadviseur. Je vindt de contactgegevens onderaan de pagina.

Is de opleiding tot Coach in deeltijd te volgen en wat is de studiebelasting?

De studiebelasting is circa 12 uur per week. Dit omvat de lesdagen, supervisie, leertherapie, intervisie het werken met cliënten in je praktijk en zelfstudie.

Welke achtergrond hebben de studenten?

Studenten komen uit alle sectoren: zowel uit de sociale sector, de gezondheidszorg, het onderwijs en het bedrijfsleven.

Wat is de gemiddelde leeftijd van de studenten?

Omdat wij volwassenenonderwijs aanbieden, is de leeftijd van de studenten zeer divers. Deze varieert van 23 tot 60-plus, het merendeel van de studenten valt in de leeftijd van 30 tot 45 jaar.

Ik ben al Coach, krijg ik dan vrijstellingen?

We kunnen helaas geen vrijstelling verlenen voor elders gevolgde coachopleidingen, omdat De Academie gebruik maakt van eigen ontwikkelde modellen ter aansturing van het veranderingsproces.

Hoe is de balans tussen theorie en praktijk bij de opleiding tot Coach?

De opleiding is praktijkgericht. Gedurende de lesdagen wordt gewerkt met casuïstiek en eigen inbrengen, je oefent in de intervisiegroep en je werkt in je praktijk met cliënten. Tijdens de lesdagen leer je de theorie en wordt deze gekoppeld aan leerervaringen. Naast de lesdagen ben je ook bezig met het maken van reflecties, het bestuderen van syllabi, het bijhouden van je persoonlijk ontwikkelplan, het maken van cliëntverslagen etc.

Welke titel voer ik na de opleiding Beroepscoach Practitioner?

Na afronding van de opleiding BeroepsCoach Practitioner kun je jezelf als gecertificeerd Coach op de markt zetten. Je kunt je bij de NOBCO registreren en kun je als een gecertificeerd Coach profileren. 

Welke erkenningen heeft De Academie?

De Academie heeft de hoogste onderscheiding als opleidingsinstituut in psychotherapie in Europa, namelijk het European Accredited Psychotherapy Training Institute (EAPTI). Dat betekent dat je met het psychotherapiediploma van De Academie je European Certificate for Psychotherapy (ECP) kunt verkrijgen. Het ECP is de hoogste onderscheiding in het veld van Psychotherapie in Europa. De Academie is op Europees niveau verder erkend door de European Association for Psychotherapy (EAP) en de European Association for Integrative Psychotherapy (EAIP). Voor de verschillende opleidingen en richtingen heeft De Academie erkenningen van de NOBCO, SNRO, CPION, CRBKO. Door aansluiting bij een beroepsvereniging zijn de consulten voor Counseling en Therapie vrijgesteld van btw.

Is De Academie erkend door de overheid?

De Nederlandse Academie voor Psychotherapie is een particulier opleidingsinstituut. De Academie ontvangt geen subsidie van de overheid. De Academie beschikt niet over een NLQF 6 of 7 kwalificatie voor haar opleidingen en de opleiding tot MasterTherapeut leidt niet tot een officiële NVAO master degree.

Voor wie is deze opleiding?

Voor iedereen die met coaching een professioneel beroep wilt uitoefenen in een zelfstandige praktijk en/of dit als een belangrijk onderdeel van zijn of haar taak ervaart. Relevant voor professionals die:

 • Werken of willen werken als zelfstandig (interne) coach.
 • Voor wie coachen een onderdeel is van hun functie.
 • Een praktijk willen opstarten.

Niveau

Post-hbo/wo niveau.

Studiekosten, STAP & aftrek

Studiekosten

Wil jij jezelf verder ontwikkelen en ben je benieuwd naar de kosten van een studie? Voor onze opleiding betaal je € 3.795, inclusief lessen (8 dagen), supervisie (5x), leertherapie (4x) en eigen syllabi materiaal.

 

STAP-subsidie

Goed nieuws: met de STAP-subsidie van € 1.000 kun je flink besparen:
1. schrijf je in voor de opleiding
2. download ons STAP-aanmeldingsbewijs
3. vraag deze subsidie aan bij het UWV (procedure)

 

Aftrek

Benieuwd naar de fiscale aftrekmogelijkheden in jouw eigen praktijk? Kijk dan hier.

Een programma met inhoud

Studieduur

 • 8 lesdagen
 • 5 supervisiebijeenkomsten bij 36 cliënturen
 • 4 leertherapie-sessies (62 contacturen)

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Je professionele betrouwbaarheid in het handelen volgens de ‘regels van het vak’: vakmatige, persoonlijke, ethische en juridische grenzen.
 • Inzetten van je menskwaliteiten (zoals nieuwsgierigheid en compassie) en het functioneel hanteren van emoties tijdens de interactie met de cliënt.
 • Het beïnvloeden van het veranderingsproces van je cliënt. Hierdoor faciliteer je je cliënt om optimaal om van zijn eigen zelfhelende en zelfsturende mogelijkheden en hulpbronnen gebruik te maken.
 • De natuurlijke fasen van het veranderingsproces waar de cliënt doorheen gaat om zijn doel te behalen.
 • Je houdt ‘de zaag scherp’: je leert vaardigheden om ook na de opleiding jezelf te blijven ontwikkelen als professioneel coach.

Onderwijssysteem

Gedurende de opleiding krijg je ruimschoots de gelegenheid om aan je eigen groeiproces als professional te werken. Essentieel is het besef dat jijzelf het belangrijkste middel bent in het contact met de cliënt. Je wordt aangemoedigd om jezelf te verkennen om zo jezelf als instrument in te zetten en te leren vertrouwen op je ontwikkelde vakmanschap. Lees meer

 

Aanpak

Je werkt proces gestuurd, zodat je cliënt zonder verdere omwegen zijn doel behaalt. Je benut de werkzame factoren uit alle verschillende therapierichtingen. Vanuit een diepgaande relatie met je cliënt vergroot je de zelfverantwoordelijkheid en het zelfsturend vermogen van de cliënt. Hierdoor pakt je cliënt zelf het probleem aan zodat hij de gestelde doelen behaalt.

 

Werkvormen

 • Theoretische inleidingen
 • Demonstraties van technieken en beïnvloedingsprocedures
 • Interventies
 • Praktijkoefeningen
 • Intervisiegroepen
 • Praktijkobservaties
 • Video- en casuïstiekbesprekingen
 • Supervisie bij de uitvoering van je cliëntpraktijk
 • Individuele leertherapie
 • Zelfstudie

Praktische informatie

Toelating

Voor de opleiding is er geen uitgebreide intake-procedure. Wel is er een voorbereidende motivatieopdracht die door de toelatingscommissie gelezen wordt. Dit houdt in; het invullen van een intakeformulier, waarin je aangeeft wat je draagkracht, motivatie, valkuilen en ontwikkelpunten zijn.

 

Diploma

Diploma Beroepscoach Practitioner.

 

Kijk verder, Kom verder Download de Studiegids

Erkenningen en kwaliteitsontwikkeling

De hoogste standaard

De Nederlandse Academie voor Psychotherapie heeft de hoogste Europese onderscheiding als opleidingsinstituut in Psychotherapie. Wij bestaan bestaan al meer dan 45 jaar en beschikken dan ook over allerlei Nederlandse en Europese erkenningen.

 

De opleiding tot Beroepscoach Practitioner is erkend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) en de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg. De opleiding is onderdeel van de 4-jarige opleiding tot Integratieve Counselor (NLQF-6 ingeschaald).

 

Ontwikkeling

Van diverse kanten wordt er kritisch gekeken naar het vak van Coach. Terecht, want een ieder kan zich zomaar coach noemen en zich een eigen expertisegebied toe-eigenen. Ook De Academie ziet helaas veel kaf tussen het koren.

 

In het streven naar een herkenbare kwaliteit in de vorm van een keurmerk ontstaan er in Nederland verschillende  initiatieven om per expertisegebied te komen tot een kwalitatieve beroepsvereniging. Zo wil de Nederlandse Vereniging voor Coaching (NVvC) wil zich richten op het expertise gebied ‘Personal Coaching.’ Deze NVvC is een nieuwe beroepsvereniging (in oprichting, nog geen website vermelding bekend) die staat voor de kwaliteitsbewaking en verdieping van het vak als Coach in onze maatschappij.

 

De NVvC hanteert als bodemniveau de kwalificatie van de internationale organisaties als de ICF en EMCC (NOBCO) maar stelt hogere eisen aan de persoonlijke en professionele vaardigheden, attitude en menskwaliteiten van de coach. Hierdoor worden de beroepsgrenzen en persoonlijke expertisegrenzen beter gewaarborgd waardoor de cliënt op een hogere kwaliteit dienstverlening kan rekenen. De Academie heeft zich desgevraagd achter de uitgangspunten en doelstellingen van deze vereniging i.o. geschaard. 

 

Als Academie blijven we de ontwikkelingen in het veld nauwgezet volgen zodat we onze afgestudeerde coaches de hoogste standaard blijven bieden en zij lid kunnen worden van de beste verenigingen. 

Data & locatie

De lesdagen zijn op zaterdagen van 10.00 tot 17.00u.

 

2023 | 16/9, 30/9, 21/10, 11/11, 25/11, 9/12, 20/1 en 3/2

 

Locatie

De lessen vinden plaats op de Nederlandse Academie voor Psychotherapie, Klaprozenweg 123, 1033 NN in Amsterdam Noord. 

De intervisiegroep doe je bij je medestudenten thuis of online. Supervisie en leertherapie vinden plaats in de praktijk van de opleider en na onderling overleg ook online.

 

Terugkijken van de lessen
Kun je er een les niet bij zijn? Geen probleem, de lessen worden opgenomen zodat je de video van de les altijd op een later moment terug kunt kijken. Zo mis je niks en blijf je bij, zodat je geen achterstand oploopt en door kunt.

Veelgestelde vragen

Kijk verder, Kom verder Download de Studiegids

Is het werk als Coach iets voor mij?

Om erachter te komen of het vak van Coach bij jou past, organiseren we open avonden en Experience Days. Je kunt dan ervaring opdoen, met studenten spreken die in de opleiding zitten, kennismaken met het vak en de opleiders die allemaal een eigen praktijk hebben. Ook kun je een studieadviesgesprek aanvragen om deze vraag voor jezelf helder te krijgen.

Kan de opleiding aan De Academie ook gecombineerd worden met een baan?

Ja, de opleiding is in principe te combineren met een 32-urige werkweek. Je moet er rekening mee houden dat je circa 1 dag in de week op een vaste dag les hebt en deze dag besteedt aan supervisie, leertherapie en  intervisie. Daarnaast moet je nog rekening houden met uren voor zelfstudie en het werken met je cliënten in de weekenden en/of avonduren.

Kan ik deelnemen wanneer ik geen hbo- of wo-diploma heb?

Ja dat kan, daarvoor hebben wij een speciaal instroomtraject. Hiervoor kun je contact opnemen met de studieadviseur. Je vindt de contactgegevens onderaan de pagina.

Is de opleiding tot Coach in deeltijd te volgen en wat is de studiebelasting?

De studiebelasting is circa 12 uur per week. Dit omvat de lesdagen, supervisie, leertherapie, intervisie het werken met cliënten in je praktijk en zelfstudie.

Welke achtergrond hebben de studenten?

Studenten komen uit alle sectoren: zowel uit de sociale sector, de gezondheidszorg, het onderwijs en het bedrijfsleven.

Wat is de gemiddelde leeftijd van de studenten?

Omdat wij volwassenenonderwijs aanbieden, is de leeftijd van de studenten zeer divers. Deze varieert van 23 tot 60-plus, het merendeel van de studenten valt in de leeftijd van 30 tot 45 jaar.

Ik ben al Coach, krijg ik dan vrijstellingen?

We kunnen helaas geen vrijstelling verlenen voor elders gevolgde coachopleidingen, omdat De Academie gebruik maakt van eigen ontwikkelde modellen ter aansturing van het veranderingsproces.

Hoe is de balans tussen theorie en praktijk bij de opleiding tot Coach?

De opleiding is praktijkgericht. Gedurende de lesdagen wordt gewerkt met casuïstiek en eigen inbrengen, je oefent in de intervisiegroep en je werkt in je praktijk met cliënten. Tijdens de lesdagen leer je de theorie en wordt deze gekoppeld aan leerervaringen. Naast de lesdagen ben je ook bezig met het maken van reflecties, het bestuderen van syllabi, het bijhouden van je persoonlijk ontwikkelplan, het maken van cliëntverslagen etc.

Welke titel voer ik na de opleiding Beroepscoach Practitioner?

Na afronding van de opleiding BeroepsCoach Practitioner kun je jezelf als gecertificeerd Coach op de markt zetten. Je kunt je bij de NOBCO registreren en kun je als een gecertificeerd Coach profileren. 

Welke erkenningen heeft De Academie?

De Academie heeft de hoogste onderscheiding als opleidingsinstituut in psychotherapie in Europa, namelijk het European Accredited Psychotherapy Training Institute (EAPTI). Dat betekent dat je met het psychotherapiediploma van De Academie je European Certificate for Psychotherapy (ECP) kunt verkrijgen. Het ECP is de hoogste onderscheiding in het veld van Psychotherapie in Europa. De Academie is op Europees niveau verder erkend door de European Association for Psychotherapy (EAP) en de European Association for Integrative Psychotherapy (EAIP). Voor de verschillende opleidingen en richtingen heeft De Academie erkenningen van de NOBCO, SNRO, CPION, CRBKO. Door aansluiting bij een beroepsvereniging zijn de consulten voor Counseling en Therapie vrijgesteld van btw.

Is De Academie erkend door de overheid?

De Nederlandse Academie voor Psychotherapie is een particulier opleidingsinstituut. De Academie ontvangt geen subsidie van de overheid. De Academie beschikt niet over een NLQF 6 of 7 kwalificatie voor haar opleidingen en de opleiding tot MasterTherapeut leidt niet tot een officiële NVAO master degree.

De opleiding

Het programma vormt een harmonieus geïntegreerd geheel. Achter de opleiding zit een weloverwogen totaalconcept, waar alle leerinstrumenten uit voortvloeien.

De Academie heeft de werkzame principes voor psychotherapie verwerkt tot specifieke coachingstechnieken. Tijdens de lessen kun je je deze totaalbenadering stap voor stap eigen maken.

Benieuwd naar de toepassing van coaching?
Lees meer

Bij De Academie

Coaching is het vrijmaken van iemands potentieel om zijn prestaties en levensgeluk te maximaliseren.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het niet draait om ‘werkzame technieken of methoden’, maar om het positief beïnvloeden van het verandervermogen en de veranderbereidheid van de coachee. Daarom is onze coaching volledig ‘client-based’. Door dit proces krijgt de coachee van binnenuit weer de mogelijkheid, kracht en motivatie om te werken aan zijn eigen levenssucces.

De beste opleiders

Je krijgt les van inspirerende professionals. Samen met jou geven zij jouw coachopleiding vorm en inhoud, kwaliteit en spelvreugde.

 

Bob Offereins, BA

Docent, Coach, Supervisor, Praktijktrainer,
Integratieve Counselor, MasterTherapeut ECP

Irene Klein Link, BA

Docent, Coach, Integratieve Counselor

Alle opleiders van De Academie

De menselijke verandering

Je wilt een gedegen en innovatieve opleiding doen. En van een erkende kwaliteit. De Nederlandse Academie voor Psychotherapie is vanaf 1979 een betrouwbare partner voor iedereen die zich persoonlijk en professioneel wil ontplooien. 

 

Team-Nederlandse-Academie-voor-Psychotherapie recht 1

Kom naar een Open Avond of Experience Day

Kom proeven aan het vak en ontmoet je aanstaande collega’s en opleiders. Je kunt kiezen voor een Open Avond of Experience Day. De opleiding Beroepscoach Practitioner kun je in z’n geheel online of op locatie volgen. Nog niet zeker welke vorm bij jou past? Stel je vragen tijdens een van onze events. Je bent van harte welkom.

 

Bekijk hier de agenda.

Margot de Cock Opleidingsadviseur | Leertherapeut Integratieve Therapeut ECP

Wil je meer weten?

Bel mij voor meer informatie of mail me voor een persoonlijk adviesgesprek.

Sfeer proeven? Kom naar ons Open Huis.

Onderwijssysteem

Gedurende de opleiding krijg je ruimschoots de gelegenheid om aan je eigen groeiproces als professional te werken. Essentieel is het besef dat jezelf het belangrijkste middel bent in het contact met de cliënt. Je wordt aangemoedigd om jezelf te verkennen om zo jezelf als instrument in te zetten en te leren vertrouwen op je ontwikkelde vakmanschap.

Niet alleen in de intervisiegroep met medestudenten aan de hand van gerichte oefeningen, maar ook door het volgen van supervisie en leertherapie.

Intervisie: alleen in samenwerking met elkaar

Je vormt gedurende de opleiding wekelijks een intervisiegroep met minimaal drie collega’s. In de intervisie-groepen oefen je wekelijks 3 uur de coachingstechnieken- en –interventies bediscussieer je de theorie. Je krijgt systematische feedback op je professioneel handelen. Inhoudelijke knelpunten die je in deze wekelijkse intervisiegroep ontdekt, kun je binnen de lessen weer bespreken waardoor de vakdocent je adviezen kan geven. Hierdoor krijgt je veel aanknopingspunten aangereikt om in uw eigen groeiproces verder te komen.

De studenten Beroepscoach Practitioner volgen naast de intervisie ook supervisie en leertherapie.

Supervisie: wijsheid in ambacht

In de opleiding begin je direct met het begeleiden van coachees. Je gaat onder supervisie mensen begeleiden met coachingsvragen. Coaching is een ambacht. Om het vak onder de knie te krijgen is ervaring nodig. Ervaren staat voor ‘het andere leren’, het levend leren. Het gaat niet alleen om datgene wat de theorie tot leven kan brengen, maar ook kan overstijgen.

Ervaring op zich is dus geen garantie voor wijsheid en vakbekwaamheid. Ervaring dient bewerkt en verwerkt te worden in een leerproces. De leraar die dit proces begeleidt is de supervisor. Je volgt vijf supervisiezittingen.

Leertherapie

Leertherapie is een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van de professionele beroepshouding die de coach tijdens de opleiding ontwikkelt. Naast de training in cognitieve en praktische vaardigheden dienen de studenten in hun opleiding ook een hoog niveau op het gebied van professionele attitude te ontwikkelen. Deze professionele attitude bepaalt voor een belangrijk deel de resultaten van de Coaching.

In vier consultaties onderzoek je je eigen triggers en eigen ‘rugzak’ met oude boodschappen, socialisatie en persoonlijk raster. Op het moment dat je met cliënten gaat werken wordt de leertherapie gestart.

Terug
Terug

Toepassingen van coaching

De toepassing van coachingstechnieken en -interventies is eigenlijk onbeperkt. Daar waar mensen met elkaar samenwerken zie je allerlei coachingsmomenten. Vaak is dat een wederzijds uitwisselingsproces. De coach kan adviseren, trainen en echt coachen. De coachee coacht echter ook de coach. Immers, een goede coach heeft oor voor de wijze waarop de ander leert en ontwikkelt: hij ‘laat zich coachen’ door de coachee om inzicht te krijgen in de ‘gebruiksaanwijzing’ van zijn coachee en om in gezamenlijkheid de beste route uit te stippelen.

Een paar voorbeelden van de toepassing van coachen

Assessmentcoaching

Begeleiding en ondersteuning van mensen die in de nabije toekomst een assessment moeten afleggen (bijvoorbeeld in het kader van een sollicitatieprocedure). Doel is dat de coachee met meer zelfvertrouwen en zelfbewustzijn aan het assessment deelneemt, en hierdoor optimaal uit de verf komt.

Personal coaching

Is gericht op het verdiepen van het bewustzijn van de coachee voor wat betreft de effecten van het eigen gedrag. De bedoeling is dat de coachee in beweging komt. Coaching is de ander leren te leren.

Transformationele coaching

Is gericht op het faciliteren van verandering van binnenuit door het bewustzijn te vergroten over het eigen handelen en door het bevrijden van aanwezig potentieel bij mensen, groepen of organisaties, zodat er een grotere kwaliteit van leven en werken ontstaat.

Loopbaancoaching

Heeft betrekking op de persoon-job fit. Een loopbaancoah helpt een medewerker inzicht te krijgen in zijn waarden, interesses en mogelijkheden. Hij verbindt deze – samen met de medewerker – aan een bestaande of toekomstige functie. Loopbaancoaching sluit aan bij competentiemanagement en de competentieontwikkeling en kan ook goed worden ingezet binnen het mobiliteitsbeleid van een organisatie.

Systemic coaching

Gaat uit van de gedachte dat een lid van een groep door het herkennen en veranderen van de eigen (gedrags-)patronen kan stimuleren dat anderen hun gedrag ook kunnen veranderen. Vanuit het systeemdenken kijkt de coach naar de relatie tussen de leden van een groep.

Teamcoaching

De coach zoekt naar collectieve patronen in gedrag en denken in de groep. Een teamcoach is erop gericht het bewustzijn van het team te vergroten, om vanuit dat grotere bewustzijn de groep in zijn denken en handelen in beweging of ontwikkeling te krijgen.

Mindfulness coaching

Vergroot bewustzijn en acceptatie en verkleint de impact van emoties en gedachtenpatronen. De coach begeleidt de coachee in het richten van aandacht op dat wat er op dat moment is. Effectief wanneer de coachee met emoties en terugkerende gedachtenpatronen zit.
Immediate coaching: coaching via e-mail op dagelijkse basis. Meestal ingezet bij managementdevelopment coaching, maar ook geschikt voor ziekteverzuimbegeleiding en -preventie.

Coaching als managementstijl

Coachend leidinggeven kan het commitment bij medewerkers verhogen. Met een coachende stijl van leidinggeven zorgt de manager ervoor dat medewerkers zich betrokken voelen bij hun werk en de organisatie. Medewerkers voelen zich verantwoordelijk voor een product of proces. Ze kunnen zichzelf motiveren, zowel individueel of als team. De leidinggevende is geen baas maar een coach van een team. Het team is zelf verantwoordelijk voor de te behalen resultaten – althans voor het hoe.

Competentieontwikkelingsgericht coachen

Geeft handvatten om gericht met de medewerker te werken aan de effectiviteit van de in te zetten competenties op persoonlijk en organisatieniveau. Om dit te bereiken, zien we het coachen op competentieontwikkeling in het bijzonder als het stimuleren van de eigen verantwoordelijkheid voor de eigen competentieontwikkeling.

Terug
Terug

Wat onze studenten zeggen…

De grote hoeveelheid praktijk heb ik erg gewaardeerd: aan de slag gaan met je eigen coachees, de wekelijkse intervisie en driewekelijkse supervisie, gesprekken met een leertherapeut. Dit alles bij elkaar maakt het een ongelooflijk waardevolle opleiding. Rianne van der Ploeg

Ik ben trots dat ik deze opleiding gedaan heb. Het heeft me een enorme booster gegeven om nog beter in mijn vak te worden. Maurice Luijk

Mensen begeleiden in hun proces is een mooi vak! Iemand zien groeien, belemmeringen herkennen en erkennen, ermee stoeien, maar dan toch doorpakken vind ik onwijs mooi om te zien. Nikky van Hest

Bijzonder waardevolle en afwisselende lessen. Prettig dat alles terug te kijken is en er een goede afwisseling is tussen theorie en praktijkoefeningen. Ilje Mollerus

Beroepscoach gediplomeerden De Academie

Terug
Terug

STAP-aanmeldingsbewijs Beroepscoach Practitioner

(Fase 2 Integratieve Counselor)

Terug
Terug

Procedure STAP-subsidie aanvragen bij UWV

Je hebt de PDF met je gegevens ontvangen in je e-mail. 

 1. Controleer of jouw gegevens kloppen die op het aanmeldingsbewijs staan (voor- en achternaam, straat + huisnummer, postcode, woonplaats en geboortedatum).
 2. Download jouw persoonlijke aanmeldingsbewijs die je in de bijlage van deze e-mail vindt. Zet het bestand op een plek op je computer waar je deze gemakkelijk terug kan vinden.
 3. Op de eerstkomende Dag van Aanvraag van je STAP-budget moet je deze uploaden op de website van het UWV wanneer je de subsidieaanvraag gaat doen.
 4. Controleer ruim voor de Dag van Aanvraag of je DigiD (nog) werkt. Het aanvragen van een nieuw DigiD kan namelijk 5 werkdagen duren.
 5. Plan zo in dat je tenminste vanaf 09.00 uur op een locatie bent met een stabiele internetverbinding.
 6. Zorg dat je ruim op tijd (vóór 10:00 uur) http://stapuwv.nl In de praktijk blijkt dat hoe vroeger je op de hun pagina bent, hoe hoger jouw plek in de wachtrij. Zet dus de pagina op tijd open!
  NB. Sluit of vernieuw je browser daarna niet meer, want dan kom je weer achteraan in de rij te staan.
 7. Houd rekening met lange wachttijden. Reserveer hier tijd voor in je agenda.

 

Op de Dag van Aanvraag
Vooraf: houd je internetverbinding en browser open tijdens je aanvraag. Zorg ervoor dat je computer niet in stand-by- of slaap-modus gaat. (Als dit gebeurt dan loop je het risico dat je weer achteraan moet aansluiten in de rij.

 1. Ga de dag van Aanvraag ruimschoots vóór 10.00 naar https://www.stapuwv.nl/login?p=stapaanvraag en log zo snel mogelijk in met je DigiD. Je komt in een wachtrij terecht.
 2. Ben je aan de beurt? Upload het aanmeldbewijs (PDF) en voer je UWV-studentnummer in. (Je studentnummer staat op je STAP-aanmeldingsbewijs.)
 3. Klik op ‘zoeken’. Selecteer je opleiding door te zoeken op ‘Integratieve Counselor’. Kies uit de zoekresultaten jouw opleiding:
  1. Integratieve Counselor fase 1 voor de 2,5 daagse Beroepscoach Basics (BCB) of selecteer
  2. Integratieve Counselor fase 2 voor de 8-daagse Beroepscoach Practitioner (BCP) 
 4. Klik op ‘Kies activiteit’ en daarna op ‘volgende’.
 5. Rond je aanvraag af door alle vervolgstappen te doorlopen. Het UWV neemt jouw aanvraag nu in behandeling. Binnen 4 weken ontvang je bericht of deze is goedgekeurd.
Terug
Terug

Studiegids downloaden

Beroepscoach Practitioner

Terug
Terug
Terug
Terug

Reserveren

Beroepscoach Practitioner

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden

Waarom je een opleidingsplaats reserveert
Je reserveert een plaats in de opleiding of training omdat je serieus geïnteresseerd bent en niet het risico wil lopen dat de opleiding al vol is wanneer je inschrijft. Je hebt nu nog even de tijd om e.e.a. uit te zoeken of te regelen. De reservering is gratis en vrijblijvend. We sturen je bijtijds een e-mailbericht om te vragen of je nog van je reservering gebruik wil maken. Zodra je hebt besloten om echt mee te doen, laat het ons zo spoedig mogelijk weten door middel van je inschrijving via de website. Zorg dat je ieder geval tot een maand voor de eerste lesdag weet of je het wel of niet gaat doen. Daarna kunnen we helaas je plaats in de opleiding niet meer garanderen.

Naam*
Adres*
Hidden
Hidden

Terug
Terug

Schrijf je in voor

Beroepscoach Practitioner

Start: zaterdag 16 september 2023 | Investering €3795

Terug
Terug