Psychotherapie voor Kinderen

Opleiding tot MasterKinderTherapeut in Integratieve Psychotherapie (4 tot 12 jaar).
2-jarige post-hbo/wo beroepsopleiding
 

IKT_logo Open Avond 
Studiegids
Inschrijven
 

Download gratis de online IKT brochure 

Kom naar een Open Avond of Open Dag

Met het beroep van Integratieve Kindertherapeut kun je zoveel betekenen voor kinderen (4 Ė 12 jaar) en hun ouders. Je kunt allerlei klachten en problemen van kinderen begrijpen en het kind direct helpen. Door krachtige maar liefdevolle confrontatie leer je het cliŽntje te betrekken in de therapie. In dit proces van verwerking, verandering en groei blijkt het kind zelf de belangrijkste helende factor te zijn. Je wilt eens een echte kindertherapiepraktijk van binnen zien, om te kijken of deze opleiding wat voor je is? 
Kijk maar eens op de websites van een aantal Kindertherapeuten in opleiding bij Vind hier een kindercoach

Een rondleiding door de Kindertherapie praktijk van Charlotte Visch, hoofdopleider en ECP-Kindertherapeut.

 

 

Resultaat
Na het eerste jaar ontvang je het diploma KinderPersonalCoach. Na 2 jaar komt daar het diploma tot Integratieve KinderPersonalCounselor bij, waarna je verder gaat voor het diploma Integratieve Kindertherapeut. Tijdens en na afloop van de studie kun jij je laten registreren bij een beroepsvereniging voor Integratieve Therapeuten. Indien je de wens hebt om een Europese registratie (ECP) te behalen, dan is dat mogelijk aan de Academie.
Het diploma van de Academie en/of het ECP geeft geen toegang tot het BIG-register.

Inhoud
De Integratieve Kindertherapie is een kindgerichte therapie. Het kind met al zijn (on)bewuste wijsheid wordt begeleid om zijn eigen kracht in te zetten om het, zelfgekozen, doel te behalen. Deze manier van werken bevat zowel aspecten van coaching, van counseling, van mediation als therapeutische aspecten. De integratieve benadering wil boven alle therapeutische werkwijzen uitstijgen met een totaalbenadering. Gedrag, denken, familiesysteem, emoties en gevoelens, de spirituele kant en het lichaam zijn gebieden die elkaar beÔnvloeden. De mens, het kind, is immers een totaalpersoon. Het kind is deskundig op zichzelf.

Leertherapie en supervisie
Gedurende de hele opleiding krijg je ruimschoots de gelegenheid om aan je eigen groeiproces te werken. Niet alleen in de intervisiegroepen met medestudenten, maar ook door het volgen van leertherapie bij een leertherapeut en door gerichte supervisie wanneer je met cliŽnten gaat werken. Vanaf het eerste studiejaar start je al met het coachen van cliŽnten. Een gevolg van de stelling 'de mens als therapeut' is het besef dat je zelf het belangrijkste therapiemiddel bent in het contact met de cliŽnt. Je wordt aangemoedigd om jezelf te verkennen teneinde je eigen stijl te ontwikkelen en te leren vertrouwen op je ontwikkelde intuÔtie en vakmanschap. Vanaf het eerste jaar begin je met je praktijkopbouw en kun je een tarief vragen voor jouw sessies. Zie het verdienmodel.

De Basisopleiding Algemene Psychotherapie Wetenschappen / Psychosociale Medische Basiskennis Onderdeel van de opleiding vormt de Psychosociale & Medische Basiskennis. De kennis is verplicht voor hulpverleners in de psychosociale zorg, om in aanmerking te komen voor vergoeding door zorgverzekeraars. Deze Psychosociale & Medische basiskennis is integraal opgenomen in de eerste twee jaar van de opleiding (het pre-Mastertraject). In het derde en vierde jaar (het Mastertraject) maken onderdelen van de Modulen Algemene Psychotherapie Wetenschappen deel uit van het lesprogramma. Zij die het ECP willen behalen, dienen ook de overige modulen van de Basisopleiding Psychotherapiewetenschappen (Pedagogiek, Wijsgerige vraagstukken en Sociale problematiek in relatie tot psychotherapie) af te ronden. Deze drie modulen kun je tijdens de vierjarige opleiding op de woensdagmiddag en -avond volgen, of achteraf. Zie hier de startdata en kosten van deze modulen. Nadat je de opleiding hebt afgerond ťn deze drie modulen, heb je tevens de Basisopleiding Algemene Psychotherapie Wetenschappen afgerond.

Specialiseren in jongeren van 13 Ė 16 jaar
Een integratieve kindertherapeut die met kinderen van 11 of 12 jaar werkt, zal merken dat zij na een paar jaar benaderd wordt om het cliŽntje van toen, opnieuw te begeleiden in de volgende fase van zijn of haar leven. Het kind, dat inmiddels een puber is van 14 of 15 jaar, voelt zich bij je vertrouwd en wil graag nog eens met je praten. Officieel is dat niet mogelijk: je bent immers opgeleid tot kindertherapeut en de specifieke vaardigheden van een jongerentherapeut ontbreken je. Daarom is het mogelijk om vanaf studiejaar 2 van de IKT-opleiding de specialisatie integratieve pubertherapeut te volgen.

Voor wie?
Voor iedereen met HBO/WO werk- en denkniveau die graag met kinderen wil werken.

Opleiders
Charlotte Visch en andere enthousiaste opleiders: docenten, assessoren, leertherapeuten en supervisoren

Praktische informatie
Opbouw: 2-jarig prť-Master en 2-jarig Masterprogramma*.
GeÔntegreerde PsychoSociale en Psychotherapeutische wetenschappen (PSBK en ECP)
Opleiding volgens het Europese beroepsprofiel Psychotherapie; gebaseerd op de 
Strasbourg Declaration on PsychotherapyErkende integratieve psychotherapieopleiding tot European Certificate for Psychotherapy ECP. 
* De opleiding is een post hbo/wo Masterprogramma, niet een opleiding tot een erkende Master degree. We streven echter wel naar het behalen van deze titel.

Studieduur 4 jaar, eventueel stapsgewijze opbouw
Lesdata en Ėtijden zie startdata en kosten
10.00 - 17.00 uur
Locatie De Academie, Amsterdam
Toelating Een intake is verplicht.
Investering zie startdata en kosten
Certificering Diploma
Het diploma van de Academie en/of het ECP geeft geen toegang tot het BIG-register.
Kennis maken Open dag of Open Avond, klik hier voor de mogelijkheden
Inschrijven Inschrijfformulier
Studiegids Vraag de online brochure IKT aan

De Academie is geaccrediteerd door de EAP. Daarmee is de Academie ook in Nederland een (door de NAP en de bij haar aangesloten beroepsverenigingen) officieel erkend EAPTI-opleidingsinstituut in Psychotherapie. Alle psychotherapie opleidingen en bijbehorende na- en bijscholingsprogrammaís van de Academie vallen onder deze accreditatie. Wij verwelkomen graag iedereen die zich wil verrijken met ons scholingsaanbod.

EAP: European Association for Psychotherapy
NAP: Nederlandse Associatie voor Psychotherapie
EAPTI: European Accredited Psychotherapy Training Institute

imagesCAU5I8DJEAIP_logo1-bluelogo NAP000051

IKT_logo Open Dag
Studiegids
Inschrijven
 

Nieuwsbrief ontvangen?

Nederlandse Academie
voor Psychotherapie

Andreas Schelfhoutstraat 48
1058 HV Amsterdam
T: 020 - 615 04 94