Geen hbo of wo vooropleiding? Ontdek 4-jarige hbo (Kinder)Counselor opleiding!

Voor instapniveaus: havo / vwo / mbo4+ / 21+ toets

Studierichtingen:

  • Integratieve Counselor 
  • Integratieve KinderCounselor
  • Integratieve Addiction Counselor

 

Integratieve-CounselingenCoaching-(MBO-en-HBO)_resize

 
Studiegids
Inschrijven
Contact

De cliŽnt weet het, kan het en doet het!

Counselor worden
Je echt ontplooien als mens en daarmee ook andere mensen helpen: dat is geweldig, voor jezelf en voor de ander. Coachen en counselen, dat is prachtig werk. En dan kiezen voor het werken met volwassenen, met kinderen/jongeren of met verslavingsproblematiek.
Maar waar ga je zo'n programma doen? Ga je dat halen met een schriftelijke cursus of wil je echt in de praktijk het ambacht leren? Wij geven je de praktijkopleiding die je nodig hebt om je vak ook gedegen onder de knie te krijgen.

CounselingVakopleiding

Beroepsopleiding tot Counselor op hbo-niveau*

Vanaf havo/vwo of met mbo4+ of met 21+ toets. 
Met geÔntegreerde Algemene Psychotherapeutische Wetenschappen inclusief Medische en Psychosociale basiskennis PSBK (CPION-erkend)* 
*Opleiding is op hbo-niveau, bachelor accreditatie in aanvraag.

Jij hebt het talent.......
Heb je interesse in hoe mensen denken en waarom ze doen zoals ze doen? En heb jij wel eens met gedachte gespeeld om professioneel mensen te gaan helpen? Dat kan als Beroepscoach. Of zelfs als Counselor. Al na twee jaar ben je Beroepscoach Practitioner level. Als Coach activeer en stimuleer je mensen in hun talentontwikkeling en hoe ze op creatieve wijze hun hulpbronnen kunnen inschakelen zodat ze succesvol hun doelen bereiken. Dat is ook de basis van counseling. Als Counselor ga je nog een stap dieper en verder: je helpt mensen om mentaal en emotioneel gezond te worden en te blijven. Daarbij pak je ook belemmeringen en innerlijke conflicten aan. Zelfstandig je eigen praktijk. Lekker zelf je tijd en je leven indelen.
Jij vindt het leuk om mensen Ťcht te helpen zodat ze zich gelukkiger voelen?

...wij hebben de opleiding voor je!
In twee jaar word je Beroepscoach practitioner level* en dan studeer je nog eens twee jaar door tot Counselor Bachelor level.* (*Opleiding is op hbo-niveau, bachelor accreditatie in aanvraag.)

De Academie: PersoonlijkProfessioneel trainen en ontwikkelen

Het is een ambacht, een vak. Dat leer je niet door theorieŽn en boeken te bestuderen, dat leer je door te doen. Dus ga je bij ons direct aan de slag in de praktijk. Werken met cliŽnten onder begeleiding. Er is veel ruimte en aandacht voor je persoonlijke ontplooiing en ontwikkeling. Je professionele ontwikkeling ontwikkel je door de praktische theorie en vaardigheidstrainingen. En je doet ook werkbegeleiding, intervisie, supervisie en Personal Experience/Groepscounseling. Daardoor verdiep je je zelfkennis en leer je hoe jij jezelf kunt inzetten als instrument van verandering! 

Wat ga je in de opleiding doen:

1. Je gaat met jezelf aan de slag, waardoor je
a. steeds meer zelfkennis en emotionele intelligentie ontwikkelt, zodat jij innerlijke rust hebt.
b. steviger in je schoenen staat, zodat je goed omgaat met eventuele tegenslagen.
c. meer weet wat en hoe je echt wilt, zodat je je eigen vrije keuzes maakt waar JIJ blij van wordt.

2. Met elkaar aan de slag, waardoor je
a. meer mensenkennis krijgt, zodat je gemakkelijker en contacten legt
b. diepgaand kunt communiceren, zodat je prettige relaties aangaat met anderen
c.  met plezier zelfstandig leert en samenwerkt.

3. Praktijkleerperiode uitvoeren, waardoor je
a. met cliŽnten aan de slag onder supervisie, zodat je het vak echt onder de knie krijgt.
b. er achter komt in welke richting je je wilt specialiseren, zodat je een keuze maakt die je enthousiast en blij maakt.
c. praktijk- en levenservaring opdoet, zodat je de regie over jezelf en je leven neemt

Jij weet genoeg? Download dan onze gratis studiegids en ontdek de mogelijkheden die De Nederlandse Academie je te bieden heeft.

Na de opleiding: de maatschappij in als Beroepscoach/Counselor

Als Beroepscoach en/of Counselor kun je als zelfstandig ondernemer een eigen fulltime of part time praktijk starten. CliŽnten kunnen zich individueel rechtstreeks bij je aanmelden, of via een verwijzing van werkgever of zorgverlener. Je kunt er ook voor kiezen om bij een organisatie in dienst te treden die gericht is op coaching, counseling of aanverwante dienstverlening. Dat kan loopbaancoaching, life coaching  en performance coaching. Training en voorlichting maken deel uit van je werkzaamheden, waarbij het dan gaat om preventieve zorg. Je werkt op een unieke positie in de maatschappij: je staat met ťťn been in het bedrijfsleven en met het andere been in de zorg. Je bent als Counselor bekwaam in algemene psychosociale hulpverlening en begeleiding. Je helpt mensen met (sociale) angsten, stressklachten, rouwverwerking, innerlijke conflicten, etc. En je hebt je specialisatie in je afstudeerrichting met je specifieke doelgroep: werken met Kinderen- en Jongeren, Addiction Counseling- of werken met voor Volwassen. Een rijk en zinvol leven.

Vraag 1: Erkenning-kwaliteit-vergoedingen
Jullie 4-jarig programma heeft nog geen officiŽle bachelor erkenning van de overheid, die andere opleiding tot Counselor wel. Is jullie kwaliteit dan wel op orde? En maakt dat uit voor vergoedingen van je behandelingen van de zorgverzekeraars? >>>antwoorden

Vraag 2: investering - verdienen
Jullie vragen aanzienlijk meer studiegeld per jaar dan een door de overheid gesubsidieerde of een afstandsonderwijs verzorgende hogeschool. Waarom is dat? En verdien ik al tijdens mijn studie? >>>antwoorden

Vraag 3: Na de opleiding: werken-baangarantie-doorstuderen
En dan heb je je diploma, wat doe je dan? Waar kan ik aan de bak? Hoe kom ik aan mijn cliŽnten?
En kan ik ook gemakkelijk doorstuderen? >>>
antwoorden

Opleiding 4-jarige programma tot Coach en Counselor op hbo-niveau in het kort
Zie de studiegids voor het uitgebreide overzicht

Uitstroomrichtingen:
a.    Counseling met volwassenen
b.    Addiction Counseling
c.    Kinderen- en Jongeren Coaching- en Counseling
NB. De Algemene Medische en Psychosociale Basiskennis (PSBK A+C) (CPION-erkend)** is geÔntegreerd in het lesprogramma.
Programma  Ingericht volgens de richtlijnen van de British Association for Counselling & Psychotherapy (BACP). De opleiding is erkend door de Landelijke Vereniging Psychosociaal Werkenden( *Opleiding is op hbo-niveau, bachelor accreditatie in aanvraag.
Doelen Na deze opleiding bent je in staat om op verantwoorde wijze zelfstandig te werken als Coach en Counselor. Je stelt een diagnose en formuleert een actieplan-op-maat. Je maakt op professionele wijze gebruik van integratieve beÔnvloedingsprocedures om mensen daadwerkelijk te helpen op fysiek, spiritueel, gedragsmatig, sociaal, mentaal en emotioneel niveau.
Certificaat / Diploma*  Diploma Integratieve Counselor + Diploma PSBK (hbo-niveau) na 4 jaar**
 
*Opleiding is op hbo-niveau, bachelor accreditatie in aanvraag.
Instapniveau     Havo, vwo, mbo4+ of 21+ regeling.
Geeft toegang tot 2-jarige Masterprogramma in Integratieve Psychotherapie ECP
Aantal EC per jaar     60
Aanpak Diagnose en doelen formuleren. Theoretische inleidingen, demonstraties van technieken en beÔnvloedingsprocedures, interventies, praktijkopdrachten en - oefeningen, intervisiegroepen, praktijkobservaties, video- en casuÔstiekbesprekingen, interactieve hoorcolleges.
Aantal contactdagen per jaar op de Academie  (groepslessen)     1e jaar: 30
2e jaar: 18
3e jaar: 23
4e jaar: 25
Lestijden: 10.00-17.00 
Personal experience per jaar  10-15 uur Groepscounseling / individuele leertherapie 
Supervisie per jaar     10 bijeenkomsten supervisie
Assessment per jaar     2 bijeenkomsten van 1 uur
Intervisie/oefengroep Wekelijks 3 uur (of 2-wekelijks 6 uur)

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

** Medische basiskennis en psychosociale basiskennis
In deze opleiding zijn alle richtlijnen vanuit PLATO verwerkt. Dit betekent dat de hbo-opleiding aan de eisen voldoet van hulpverleners binnen de complementaire zorg. Het centrale uitgangspunt van deze eisen is om de veiligheid van patiŽnten en cliŽnten te kunnen garanderen. Deze kwaliteitseisen aan de zorgverlener zijn bepalend voor de vergoeding die de grote zorgverzekeraars verstrekken aan de cliŽnten. 

Het vak van Beroepscoach en Counselor

Als Beroepscoach en als Counselor begeleid je je cliŽnt door o.a. inzicht geven in zijn gedrag (de invloed op anderen en de onderliggende drijfveren) en je stelt je cliŽnt in staat anders om te gaan met zijn gevoelens, ervaringen en emoties. Door dit innerlijke veranderingsproces krijgt de cliŽnt/coachee weer de mogelijkheid, kracht en motivatie om te werken aan zijn eigen levenssucces. Doelstelling is om de mens (de cliŽnt/coachee ) weer de eigenaar te maken van zijn leven en zodat hij zelf de eigen koers kan uitzetten en problemen en belemmeringen kan aanpakken en oplossen. 
Hoe komen je cliŽnten bij je?

  1. Mensen, die met psychosociale problematiek rechtstreeks je praktijk opzoeken of via een verwijzer. Zij komen met hun specifieke vraagstellingen zoals levensvraagstukken, opvoedproblemen, faalangst, identiteitsproblematiek, innerlijke conflicten, etc. Maar ook met terugkerende conflicten, loopbaanvraagstukken of vastlopen in carriŤre.
  2. Bedrijven, die je benaderen voor het begeleiden van een van hun medewerkers bij bijvoorbeeld stressklachten of het ontwikkelen van competenties.
  3. Arbo-diensten, die je benaderen voor ondersteuning bij (voornamelijk) stress- en burn-out klachten.

Startdatum en studiekosten
Het overzicht van de studiekosten en belastingvoordeel vind je hier.

Veelgestelde vragen
Lees hier de veelgestelde vragen en antwoorden over het 4-jarig programma tot Counselor

 

(*Opleiding is op hbo-niveau, bachelor accreditatie in aanvraag.)

De Academie is geaccrediteerd door de EAP. Daarmee is de Academie ook in Nederland een (door de NAP en de bij haar aangesloten beroepsverenigingen) officieel erkend EAPTI-opleidingsinstituut in Psychotherapie. Alle psychotherapie opleidingen en bijbehorende na- en bijscholingsprogrammaís van de Academie vallen onder deze accreditatie. Wij verwelkomen graag iedereen die zich wil verrijken met ons scholingsaanbod.

EAP: European Association for Psychotherapy
NAP: Nederlandse Associatie voor Psychotherapie
EAPTI: European Accredited Psychotherapy Training Institute

(*Opleiding is op hbo-niveau, bachelor accreditatie in aanvraag.)

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Nederlandse Academie
voor Psychotherapie

Andreas Schelfhoutstraat 48
1058 HV Amsterdam
T: 020 - 615 04 94